Araştırma Makalesi

Dizaltı Ampute Yumuşak Doku Mekanik Özelliklerinin Araştırılması için Deney Cihazı Tasarımı ve Üretimi

Cilt: 5 Sayı: 1 1 Mayıs 2003
  • Engin Tönük
PDF İndir

Dizaltı Ampute Yumuşak Doku Mekanik Özelliklerinin Araştırılması için Deney Cihazı Tasarımı ve Üretimi

Öz

Dizaltı amputasyon cerrahisi geçirmiş bireyler günlük yaşamlarını sürdürmek için çoğunlukla protez ile rehabilite edilir. Kas-iskelet sisteminden gelen yükler amputasyon güdüğündeki yumuşak dokular aracılığıyla protez soketine aktarılır. Hem yumuşak dokularda oluşan yüksek basınç noktalarının belirlenmesi hem de yumuşak doku-protez mekanik etkileşimini modellemek için sonlu eleman andırımları kullanılmış ancak istenen hassasiyette sonuç elde edilememiştir. Sonlu eleman andırımlarmdaki en büyük eksikliğin yumuşak doku mekanik özelliklerindeki bilinmeyenler olduğu kana: yaygındır. Yumuşak doku mekanik özellikleri ile ilgilenen az sayıdaki araştırma merkezi kendi çalışmaları için yumuşak doku deney sistemleri geliştirmiştir. Bu çalışmada, Gülhane Askeri Tıp Akademisi ile ortak yürütülen bir çalışma kapsamında tasarlanan ve üretilen yumuşak doku deney sistemi sunulmuştur. Deney sistemi yumuşak dokuyu yükleyecek bir adım motoru ve yumuşak doku tepki kuvvetini ölçecek bir yükölçerden oluşan taşınabilir deney birimi, deney birimine kumanda eden ve bilgisayarla iletişimini sağlayan bir denetim kutusu ve tüm sistemi denetleyen ve toplanan verileri saklayan bir taşınabilir bilgisayardan oluşmaktadır. Hastaların yumuşak dokuları üzerinde devirli yükleme, gevşeme ve sünme deneyleri yapılabilmektedir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Sanders, J. E. and Daly, C. H., Measurement of stresses in three orthogonal directions at the residual limb-prosthetic socket interface, IEEE Trans. Rehab. Eng., 1 (1993), 79-85.
  2. 2. Sanders, J. E., Lam, D. Dralle, A. J. ve Okumura, R., Interface pressures and shear stresses at thirteen socket sites on two persons with transtibial amputation, J. Rehabil. Res. Dev., (1997) 19-43.
  3. 3. Sanders, J. E., Bell, D. M., Okumura, R. M. ve Dralle, A. J., Effects of alignment changes on stance phase pressures and shear stresses on transtibial amputees: Measurements from 13 transducer sites, IEEE Trans. Rehab. Eng., 6 (1998), 21-31.
  4. 4. Zhang, M., Turner-Smith, A. R, Tanner, A. ve Roberts, V. C., Clinical investigation of pressure and shear stress on the trans-tibial stump with a prosthesis", Med. Eng. Phys. 20 (1998), 188-198.
  5. 5. Sanders, J. E. ve Daly, C. H., Interface pressures and shear stresses; sagittal plan angular alignment effects in three trans-tibial amputee case studies", Prosthet. Orthotics Int 23 (1999), 21-29.
  6. 6. Seguchi, Y., Tanaka, M., Akazawa, Y., Nakagawa, A., ve Kitayama, I., Finite element analysis and load identification of above-knee prosthesis socket, Proc. 4th Ind ANSYS Conf. Pt 2, 12.31-12.44, 1989.
  7. 7. Brennan, J. M., ve Childress, D. S., Finite element and experimental investigation of above-knee amputee limb/prosthesis systems: A comparative study, Proc. Bioeng. Conf. (ASME-BED), 20 (1991), 547-550.
  8. 8. Mak, A. F. T., Yu, Y. M., Hong, M. L., ve Chan, C., Finite element models for analyses of stresses within above-knee stumps, Proc. 7th World Cong. ISPO, 147-148, 1992.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Engin Tönük Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2003

Gönderilme Tarihi

17 Mart 2003

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Tönük, E. (2003). Dizaltı Ampute Yumuşak Doku Mekanik Özelliklerinin Araştırılması için Deney Cihazı Tasarımı ve Üretimi. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi, 5(1), 42-49. https://izlik.org/JA27JY56DF
AMA
1.Tönük E. Dizaltı Ampute Yumuşak Doku Mekanik Özelliklerinin Araştırılması için Deney Cihazı Tasarımı ve Üretimi. MATİM. 2003;5(1):42-49. https://izlik.org/JA27JY56DF
Chicago
Tönük, Engin. 2003. “Dizaltı Ampute Yumuşak Doku Mekanik Özelliklerinin Araştırılması için Deney Cihazı Tasarımı ve Üretimi”. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi 5 (1): 42-49. https://izlik.org/JA27JY56DF.
EndNote
Tönük E (01 Mayıs 2003) Dizaltı Ampute Yumuşak Doku Mekanik Özelliklerinin Araştırılması için Deney Cihazı Tasarımı ve Üretimi. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi 5 1 42–49.
IEEE
[1]E. Tönük, “Dizaltı Ampute Yumuşak Doku Mekanik Özelliklerinin Araştırılması için Deney Cihazı Tasarımı ve Üretimi”, MATİM, c. 5, sy 1, ss. 42–49, May. 2003, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27JY56DF
ISNAD
Tönük, Engin. “Dizaltı Ampute Yumuşak Doku Mekanik Özelliklerinin Araştırılması için Deney Cihazı Tasarımı ve Üretimi”. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi 5/1 (01 Mayıs 2003): 42-49. https://izlik.org/JA27JY56DF.
JAMA
1.Tönük E. Dizaltı Ampute Yumuşak Doku Mekanik Özelliklerinin Araştırılması için Deney Cihazı Tasarımı ve Üretimi. MATİM. 2003;5:42–49.
MLA
Tönük, Engin. “Dizaltı Ampute Yumuşak Doku Mekanik Özelliklerinin Araştırılması için Deney Cihazı Tasarımı ve Üretimi”. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi, c. 5, sy 1, Mayıs 2003, ss. 42-49, https://izlik.org/JA27JY56DF.
Vancouver
1.Engin Tönük. Dizaltı Ampute Yumuşak Doku Mekanik Özelliklerinin Araştırılması için Deney Cihazı Tasarımı ve Üretimi. MATİM [Internet]. 01 Mayıs 2003;5(1):42-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27JY56DF