Soil quality is defined as capacity of earth, which sustains vegetative and biological yield, directs environment quality, supports human, plant and animal health in ecosystem conditions. It is explained by the terms protection of healthy environment, supplementing ability of soil, water cycle, mineral and energy for vegetative yield at optimum level. Soil quality which consist of soil physical, chemical and biological characteristics is often affected the land usage and tillage systems. Some important soil properties affected by tillage related to soil quality are residue quantity on soil surface, distribution of plant nutrients, soil structure and aggregate stability, moisture content, temperature, soil biology and soil compaction. This study was carried out to expose the changes in the parameters of soil quality index in the cultivated field and rangeland that are in different topographical positions. Soil surveys were done in three different fields at Tuzcu and Tepeköy villages. At different positions (performed-back slope–foot slope) and two different profiles (cultivated-non cultivated) were excavated. From described profiles, soil samples were collected. In this study; bulk density, organic matter, total amount of microorganisms and moisture constants were examined. It is recorded that the count of organic material, total bacteria and fungal and moisture constants is greater but smaller in terms of mass density in cultivated area compared to range and the parameters of soil quality index were more favorable in horizon A than those horizon B.
Soil physical Chemical And Biological Properties Soil Quality Indicators Soil Quality Soil Tillage
Ekosistem koşulları içerisinde insan, bitki ve hayvan sağlığını destekleyen, çevre kalitesini yönlendiren, bitki ve biyolojik verimliliği sürdüren toprağın kapasitesi olarak tanımlanan toprak kalitesi, sağlıklı çevrenin korunması, optimum seviyede bitkisel verimlilik için, mineral ve enerji, su döngüsü, toprak yeteneğinin desteklenmesi terimleriyle açıklanmıştır. Toprak kalitesi, kullanım şekli ve işlemeden etkilenen toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Toprak yüzeyinin bitki artıkları ile kaplanma miktarı, bitki besin elementlerinin dağılımı, strüktür ve agregat stabilitesi, nem içeriği, sıcaklık, toprak biyolojisi ve toprak sertliği toprak işlemeden etkilenen toprak kalitesi ile ilgili önemli bazı toprak özellikleridir. Farklı topoğrafik pozisyonlarda yer alan işlemeli tarım ve mera alanlarında toprak kalite indeks parametrelerinin değişimini ortaya koymak
amacıyla yürütülen araştırma Erzurum ili Merkez ilçe köylerinden olan Tuzcu ve Tepeköy arazilerinde üç ayrı topoğrafik alanda yapılmıştır. Çalışma alanında etek, yamaç ve tepe olmak üzere üç ayrı topoğrafik alandan işlenmiş ve işlenmemiş arazilerden olmak üzere iki ayrı profil açılmış ve tanımlanan horizonlardan toprak örnekleri alınmıştır. Araştırmada kütle yoğunluğu, organik madde içeriği, toplam bakteri ve mantar sayısı ve nem sabiteleri değerlendirilmiştir. İşlemeli tarım yapılan alanlarda organik madde, toplam bakteri ve mantar sayısının ve nem sabitelerinin mera alanlarına göre daha yüksek, kütle yoğunluğu bakımından ise daha düşük, A horizonunun B horizonuna göre ise daha yüksek değerler verdiği kaydedilmiştir.
Toprak fiziksel Kimyasal ve biyolojik Toprak kalite kriterleri Toprak kalitesi Toprak işleme
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2021 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1 |