Among rich variety of plants, medicinal and aromatic herbs have a significant place and it is known that in Turkey about 500 plant speciesare used as medicine by the general public. In this study that intends to detect common and seasonal consumption habits on medicinal and aromatic herbs of the consumers in Erzurum, sample size is determined as 384. Quetionnaire were distributed to the neighborhood sproportionally. The main material of the research is the data obtained from the project carried out in 2013-2018. In the research results, consumers' medical and aromatic plants consumption habits are given by frequencies, and percentages depending on the common and seasons. For the purpose of general use, consumers for the purpose of health, against the common cold and consumers consume medicinal and aromatic herbs for flu disease. The medical and aromatic plant consumption habits of the consumers vary according to the season. In summer the most commonly used coriander (Coriandrum sativum), mint (Mentha sp.) and netle (Urtica sp.)
plants are used. There as on for the use of these plants; Spices, sweeten in gand digestivesy stem problems. Cinnamon (Cinnamomum sp.), Linden (Tilia sp.) and rosehip (Rosa sp.) plants are used in winter months. Reasons for using these plants, elimination of influenza and colds, strengthening of the immune system and the fulfillment of the need for vitamins.
Zengin bitkisel çeşitlilik içerisinde tıbbi ve aromatik bitkiler önemli yer tutmakta ve Türkiye’de 500 civarında bitki türünün halk arasında tedavi amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Amacı Erzurum ilinde tüketicilerin genel ve mevsimsel tıbbi ve aromatik bitkilerin tüketimlerindeki alışkanlıkları belirlemek olan bu çalışmada örnek büyüklüğü 384 olarak tespit edilmiş ve anketler mahallelere orantısal olarak dağıtılmıştır. Araştırmanın ana materyalini 2013-2018 yıllarında yürütülen projeden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarında tüketicilerin tıbbi ve aromatik bitkileri tüketim alışkanlıkları frekans, ve yüzde ile verilmiştir. Tıbbi ve aromatik bitki tüketiminin genel olarak sağlık sorunları, soğuk algınlığı ve grip için tükettikleri belirlenmiştir. Tüketicilerin %65,6’sının tıbbi ve aromatik bitki tüketim alışkanlıkları mevsimlere göre değişiklik göstermektedir. Yaz aylarında en çok aşotu (Coriandrum sativum), nane (Mentha sp.) ve ısırgan (Urtica sp.) bitkileri baharat-tatlandırıcı, sindirim sistemi sorunları nedeni ile tüketildiği ifade edilmiştir. Kış aylarında ise tarçın (Cinnamomum sp.), ıhlamur (Tilia sp.) ve kuşburnu (Rosa sp.) bitkilerinin grip-soğuk algınlığının giderilmesi, bağışıklık sistemininin güçlendirilmesi ve vitamin ihtiyacının karşılanması amacı ile tüketildiği tespit edilmiştir.
Alışkanlık Anket Erzurum Mevsimsel tüketim Tıbbı ve aromatik bitki Tüketici
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2021 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1 |