In this study, effects of 0%, 1%, 2%, 3%, 4% proportion of MOS addition on the fillet of sea bream (Sparus aurata) was investigated by physical and sensory analyzes after feeding. As a result of the pH analysis, statistically difference between the groups was observed between the %1 and %2 MOS added groups (p<0.05). When the color (L*, a*, b*) analysis results were examined, the highest L* (brightness) value was found in the %0 group, and it was found to be statistically significant compared to the other groups except for the %3 MOS added group (p<0.05). It was determined that MOS has a positive effect on a* and b* values (p>0.05). As a result of the sensory analysis, it was observed that the addition of MOS has positive effect to the appearance, smell, taste, texture and general acceptability values of the sea bream fillets
Gilthead Sea Bream (Sparus aurata) Sensory Analysis Physical Analysis Mannan-Oligosaccharide (MOS)
Bu çalışmada, yeme %0, %1, %2, %3, %4 oranlarda Mannan-oligosakkarit (MOS) ilavesinin Çipura (Sparus aurata)’larda besleme sonrası fiziksel ve duyusal analizler yardımıyla filetoda etkisi araştırılmıştır. Yapılan pH analizi sonucunda %1 ve %2 MOS katkılı gruplar arasında istatistiki bir farklılık gözlenmiştir (p<0,05). Renk ölçüm (L*, a*, b*) sonuçları incelendiğinde, en yüksek L*(parlaklık) değeri %0 grubunda tespit edilmiş, %3 MOS katkılı grup dışında diğer gruplardan istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0,05). MOS’un a* ve b* değerlerine pozitif etki yaptığı tespit edilmiştir (p>0,05). Duyusal değerlendirme sonucunda MOS katkısının çipura filetolarının görünüm, koku, lezzet, doku yapısı, genel kabul edilebilirlik değerlerine olumlu katkı yaptığı gözlenmiştir.
Çipura (Sparus aurata) Duyusal Analizler Fiziksel Analizler MOS (Mannan-oligosakkarit)
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvan Bilimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2021 |
Gönderilme Tarihi | 10 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 2 |