Peanut is one of the most important oil and protein crop in the world. Peanut grains are rich in amino acid arginine which has various positive effects on human health, but also contains high levels of anticancer resrevatrol compound, phenolics and antioxidants. Peanut is widely used in the production of edible oil, snack, peanut butter and boiled peanuts in the world, but can have serious allergen effects in sensitive individuals, can be a medium for carcinogenic aflatoxin production and contamination and may contain toxic heavy metals in relation to the field conditions. Due to these reasons, it is important to analyse the current studies published on peanuts in the world. In this analysis and review study, electronically accessible English articles published in 2017 with titles including "peanut/groundnut" were scanned before filtering and analysing articles on quality of peanuts. Afterwards the presentation of the aims and main findings of the analysed studies, we also presented our comments and inlerince related to the subject in the conclusion part.
Yerfıstığı, dünyada üretilen en önemli yağ ve protein bitkilerinden biridir. Tohumları, insan sağlığı üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahip bir yarı esansiyel amino asit olan arginin bakımından zengin olan aynı zamanda antikarsinojen özellikteki resveratrol bileşiği, fenolikler ve antioksidan açısından da zengin bir üründür. Dünyada yemeklik yağ, çerez, yerfıstığı ezmesi ve yerfıstığı haşlaması üretiminde yaygın kullanılan yerfıstığı hassas bireylerde ciddi alerjen etkilere (anafilaksi) neden olabilen, karsinojenik bir metabolit olan aflatoksinin üreme ve taşıma aracı olabilen ve tarımının yapıldığı koşullarla ilişkili olarak ağır metal de içerebilen bir tarım ürünüdür. Bu nedenle yerfıstığında kalite konusunda dünyada yapılmış ve yayınlanan güncel çalışmaların incelenmesi önem arz etmektedir. Bu analiz ve derleme çalışması, 2017 yılında yapılmış, elektronik olarak erişilebilir, başlığında “yerfıstığı” geçen İngilizce makalelerin taranması sonrasında kalite ile ilgili olanların filtrelenmesi ve incelenmesiyle üretilmiştir. Makalelerin kaynağı olan çalışmaların yapılma gerekçeleri ve ana bulguları verildikten sonra sonuç kısmında konuyla ilgili yorum ve çıkarsamalarımız sunulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2021 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 2 |