Araştırma Makalesi

Konaklama yapılarında asma tavan kaplama malzemelerinin bulanık AHP ile seçimi

Cilt: 3 Sayı: 1 29 Haziran 2022
PDF İndir

Konaklama yapılarında asma tavan kaplama malzemelerinin bulanık AHP ile seçimi

Öz

Günümüz mimarlığında, iç mekanlarda yaygın olarak kullanılan asma tavanlar, kullanıldıkları mekanlarda, en önemli bitiş yüzeylerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Mevcut bir tavanın altında; tavandan geçen tesisatları gizleyerek dekoratif bir görünüm kazandıran, akustik kontrol, yangın koruması, nem dayanımı, ısı yalıtımı gibi işlevsellikler sağlamak amacıyla uygulanan, çeşitli taşıyıcı sistem seçenekleri olan, aynı zamanda kaplama malzemesi işlevi üstlenen yapı elemanlarıdır. Asma tavan malzeme seçenek ve olanaklarının artmasına rağmen, doğru olarak kullanılması ve kullanıldığı mekandaki işleve uygun olarak seçimi konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Her geçen gün yeni bir malzemenin ortaya çıktığı asma tavan sistemlerinde doğru, yeterli, zamanında ve düzenli olarak bilgi edinilmesindeki zorluk, doğru malzeme seçiminin yapılmasında büyük bir engel oluşturmaktadır. Bu çalışmada otel odaları için en uygun asma tavan kaplaması seçimi bulanık AHP yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, özellikle birden fazla sayıda birbirine yakın malzeme seçeneğinin olduğu durumlarda, bulanık AHP yönteminin en doğru malzemenin seçilebilmesi için tasarımcının kullanabileceği bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Luigi F., Shakeel S., Raffaele L., Seismic behaviour of a bracing system for LWS suspended ceilings: Preliminary experimental evaluation through cyclic tests, Thin-Walled Structures, 155 106956, 2020.
  2. 2. Toydemir N., Gürdal E., Tanaçan L., Yapı Elemanı Tasarımında Malzeme, Literatür Yayınları, İstanbul, Türkiye, 2000.
  3. 3. TS EN 13964., Asma Tavanlar Gerekler ve Deney Yöntemleri. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 2008.
  4. 4. Dhakal R. P., Pourali A., Saha S. K., Simplified seismic loss functions for suspended ceilings and drywall partitions, Bulletin of the New Zealand Society for Earthquake Engineering, 49(1) 64-78, 2016.
  5. 5. Brandolese S., Fiorin L., Scotta R., Seismic demand and capacity assessment of suspended ceiling systems, Engineering Structures, 193 219-237, 2019.
  6. 6. Więckowski A., Ryż K., Sikora W., Failures of suspended ceilings and execution errors, Technical Transactions, 12 107–116, 2018.
  7. 7. Chao L.-C., Skibniewski M. J., Fuzzy logic for evaluating alternative construction technology, Journal of Construction Engineering and Management, 124 4 297-304, 1998.
  8. 8. Tah J. H. M., Carr V., A proposal for construction project risk assessment using fuzzy logic, Construction Management and Economics, 18 4 491-500, 2000.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mimarlık

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

12 Mart 2022

Kabul Tarihi

10 Haziran 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Güler, M. B., & Kasapoğlu, E. (2022). Konaklama yapılarında asma tavan kaplama malzemelerinin bulanık AHP ile seçimi. Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 3(1), 22-36. https://izlik.org/JA79UB52YJ
AMA
1.Güler MB, Kasapoğlu E. Konaklama yapılarında asma tavan kaplama malzemelerinin bulanık AHP ile seçimi. Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2022;3(1):22-36. https://izlik.org/JA79UB52YJ
Chicago
Güler, Merve Betül, ve Esin Kasapoğlu. 2022. “Konaklama yapılarında asma tavan kaplama malzemelerinin bulanık AHP ile seçimi”. Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 3 (1): 22-36. https://izlik.org/JA79UB52YJ.
EndNote
Güler MB, Kasapoğlu E (01 Haziran 2022) Konaklama yapılarında asma tavan kaplama malzemelerinin bulanık AHP ile seçimi. Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 3 1 22–36.
IEEE
[1]M. B. Güler ve E. Kasapoğlu, “Konaklama yapılarında asma tavan kaplama malzemelerinin bulanık AHP ile seçimi”, Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 1, ss. 22–36, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79UB52YJ
ISNAD
Güler, Merve Betül - Kasapoğlu, Esin. “Konaklama yapılarında asma tavan kaplama malzemelerinin bulanık AHP ile seçimi”. Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 3/1 (01 Haziran 2022): 22-36. https://izlik.org/JA79UB52YJ.
JAMA
1.Güler MB, Kasapoğlu E. Konaklama yapılarında asma tavan kaplama malzemelerinin bulanık AHP ile seçimi. Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2022;3:22–36.
MLA
Güler, Merve Betül, ve Esin Kasapoğlu. “Konaklama yapılarında asma tavan kaplama malzemelerinin bulanık AHP ile seçimi”. Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 1, Haziran 2022, ss. 22-36, https://izlik.org/JA79UB52YJ.
Vancouver
1.Merve Betül Güler, Esin Kasapoğlu. Konaklama yapılarında asma tavan kaplama malzemelerinin bulanık AHP ile seçimi. Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2022;3(1):22-36. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79UB52YJ