Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TURİZM MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN MESLEK SEÇİMLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 1 (DÜZELTME) - 6. CİLT 1. SAYI TEKNİK BİR ARIZA NEDENİ İLE 5. CİLT 2. SAYI İLE AYNI İÇERİKTE YAYINLANDIĞINDAN, 6.CİLT 1. SAYI "6-1 DÜZELTME" OLARAK TEKRAR YAYINLANMIŞTIR., 16 - 26, 01.04.2017

Öz

Meslek seçimi insanların hayatındaki en önemli ve mantıklı vermeleri gereken kararlardan biridir. Meslek seçimine karar verirken kişilerin fiziksel özelliklerine, ilgi ve yeteneklerine, aile yapısına dikkat etmesi gerekmektedir. Meslek seçiminde başka bir önemli konu ise eğitimdir. İnsanların seçtikleri meslek dalları ile ilgili yeterli bir eğitimden geçmeleri gerekmektedir. Eğitim hem bireylerin hem de toplumların refahı açısından önemli bir konudur. Eğitim her sektör ve meslek dalı açısından bir zorunluluk oluşturmaktadır. Özellikle insan gücüne dayalı bir hizmet sektörü olan turizm için eğitimin önemi büyüktür. Bu çalışmanın kapsamını ortaöğretimde turizm eğitimi alan öğrencilerin mesleklerini ve turizm sektörünü seçme kararlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi oluşturmaktadır.  Çalışmanın evreni için Erzurum Dedeman Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde öğrenim gören öğrenciler seçilmiştir. Veri toplamak amacıyla anket tekniği kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 20 programında Cronbach Alpha güvenirlik ve frekans analizlerine tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucunda öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun turizm sektörünü ve turizm meslek lisesini isteyerek seçtikleri ve araştırmaya katılan öğrencilerin yarısından fazlasının yükseköğrenimine turizm ile ilgili bir bölümde devam etmek istedikleri belirlenmiştir. 

Kaynakça

  • Akoğlan Kozak, M. (2009). “Akademik Turizm Eğitimi Üzerine Bir Durum Analizi”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22, 1-20.
  • Aydemir, B. (2008). Türkiye’de Turizm Eğitimi: Kültür ve Turizm Bakanlığı Örneği. (Uzmanlık Tezi). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Baltacı, F. vd. (2012). “Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Eğitim Memnuniyetlerinin ve Geleceğe Yönelik Bakış Açıların Belirlemesine Yönelik Bir Araştırma”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 4 (1).
  • Bayraktaroğlu, E. (2013). Türkiye’de Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Kurumların Uygulama Olanakları. (Yüksek Lisans Tezi). Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Boylu, Y. ve Arslan, E. (2014). “Türkiye’deki Turizm Eğitiminin Rakamsal Gelişmeler Açısından Değerlendirilmesi”. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 1, 79-97.
  • Çelebi, M. (2004). Vakıf Üniversitelerinin Pazarlama Faaliyetleri İçinde Tutundurma Stratejilerinin İncelenmesi: Turizm Eğitimi Veren Bölümlerde Bir Uygulama. (Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Dayıoğlu, M. (2010). Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Stajyer Öğrencilerinin Yeterliliği Konusunda İşveren Görüşleri (Edremit Körfezi Örneği). (Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Deniz, S. (2001). “Bireyin Meslek Seçimini Etkileyen Kaynaklar: Yeni Teknolojilerden İnternet”. Muğla Üniversitesi SBE Dergisi, 6, 1- 9.
  • Dökmeciler, B. ve Bozkurt, Ç. (2009). Gençlerin Meslek Seçimi Sürecinde İçinde Yaşadıkları Toplumun Yükselen Değerlerinin Gençlerin Tercihlerine Etkisi (Proje Ödevi). İzmir: Özel Ege Lisesi. 26
  • Güçer, E. (2004). Türkiye’deki Turizm Eğitimi ile Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerdeki Turizm Eğitiminin Karşılaştırılması ve Sektörün Turizm Eğitiminden Beklentileri. (Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Günel, Ö. D. (2009). Turizm Sektöründe Mevsimsellik Sorunu ve Mevsimlik İstihdamın Sektör Çalışanlarının Örgütsel Bağlılıklarına Etkisi: Konaklama İşletmeleri Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma. (Doktora Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Güzel, N. G. (2006). Yüksek Öğretimde Turizm Eğitimi ve Hizmet Kalitesi. (Doktora Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Ilgaz, B. (2011). Üniversite Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Yılmazlık, Umutsuzluk Durumları ve Sektörel Tutumlarının Kariyer Seçimlerine Etkileri: Akdeniz Üniversitesi Örneği. (Yüksek Lisans Tezi). Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kalaycı, Ş. (2014). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • Kars, V. vd. (2014). “Lise Son Sınıf Öğrencilerinin Meslek Seçiminde Karşılaştığı Sorunlar ve Bu Sorunların Anksiyete ve Depresyonla İlişkisi”. Dicle Tıp Dergisi, 41 (1).
  • Pekkaya, M. ve Çolak, N. (2013). “Üniversite Öğrencilerinin Meslek Seçimini Etkileyen Faktörlerin Önem Derecelerinin AHP İle Belirlenmesi”. Journal of Academic Social Science Studies, 6 (2), 797-818.
  • Sarı, H. (2007). Ortaöğretim Düzeyinde Mesleki Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Staj Sürecine Adaptasyonu Üzerine Bir Araştırma. (Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Sezer, M. S. (2010). Türkiye Turizm Sektöründe Müze Turizminin Payının Değerlendirilmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tahtalıoğlu, B. (2012). Turizm Eğitimi Almakta Olan Üniversite Öğrencilerin Kariyer Planlamalarına İlişkin Görüşlerin İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Taşkın, M. (2006). Ortaöğretim Turizm Eğitiminde Staj ve İzmir İli Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Liselerinde Bir Uygulama. (Yüksek Lisans Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tutan, E. (2010). Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Staj Döneminde Maruz Kaldıkları Mobbing (Psikolojik Yıldırma) Ankara İlinde Bir Uygulama. (Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Türkseven, E. (2012). Turizm Eğitiminde Yaşanan Staj Sorunları: Lisans Öğrencilerinin Görüşlerine Yönelik Bir Araştırma. (Yüksek Lisans Tezi). Sakarya: Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Usta, Ö. (2008). Turizm Genel ve Yapısal Yaklaşım. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Üngüren, E. (2007). Lise ve Üniversitelerde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Umutsuzluk ve Kaygı Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi: Antalya’da Bir Uygulama. (Yüksek Lisans Tezi). Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yıldız, Z. (2011). “Turizm Sektörünün Gelişimi ve İstihdam Üzerindeki Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 3 (5), 54- 71.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cem Işık

Leyla Tırak Bu kişi benim

Osman Çapan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 1 (DÜZELTME) - 6. CİLT 1. SAYI TEKNİK BİR ARIZA NEDENİ İLE 5. CİLT 2. SAYI İLE AYNI İÇERİKTE YAYINLANDIĞINDAN, 6.CİLT 1. SAYI "6-1 DÜZELTME" OLARAK TEKRAR YAYINLANMIŞTIR.

Kaynak Göster

APA Işık, C., Tırak, L., & Çapan, O. (2017). TURİZM MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN MESLEK SEÇİMLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), 6(1 (DÜZELTME), 16-26.