Araştırma Makalesi

UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİYLE İŞLENEN TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİNİN BİLİŞİM OKURYAZARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Cilt: 6 Sayı: 2 31 Aralık 2022
PDF İndir
TR

UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİYLE İŞLENEN TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİNİN BİLİŞİM OKURYAZARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Günümüz teknolojisinin zaman geçtikçe gelişimi ve hızla değişimi yaşamın her alanında bilginin çeşitlenip artmasına neden olmuş ve her kesimden insanın ihtiyaç duyacağı bilgiye erişmesini Uzaktan eğitim sistemi kolaylaştırmıştır. Bu imkândan faydalanarak her kesimden üniversite öğrencilerine ulaşılıp teknolojiye olan hazır bulunuşluklarını geliştirmek temel bilgi teknolojileri dersi ile amaçlanmıştır. Bu çalışmada temel bilgi teknolojileri dersinin bu amaçlar doğrultusunda bilişim okuryazarlığı becerilerine etkisi değerlendirilmiştir. Araştırmanın modelini nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini İstanbul Topkapı Üniversitesi 2022- 2023 Güz dönemi Temel bilgi teknolojileri dersini alan 585 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Sebetci (2019) tarafından “Bilişim Okuryazarlığı Ölçeği” ile Kaya (2019) tarafından geliştirilen “Temel Bilgi Teknolojileri Yeterlilik Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarını değerlendirmede, cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi ve okumakta oldukları program değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olup olmadığı, istatistiksel testler ile ölçülmüştür. Araştırma bulgularının analizi sonucunda temel bilgi teknolojileri dersini alan üniversite öğrencilerin manidar düzeyde bilişim okuryazarlığı becerilerinin gelişmiş olduğu gözlemlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin temel bilgi teknolojileri yeterlilik puanları ile bilişim okuryazarlığı puanları arasında orta düzey pozitif yönde manidar bir ilişki olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

İstanbul Topkapı Üniversitesi

Teşekkür

İstanbul Topkapı Üniversitesine bu araştırmayı yapabilmemiz adına izin verdiği için ve Uzaktan Eğitim Merkezi birimine yardımlarından dolayı çok teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Ağırtaş, A. ve Çavuş, H. (2022). Üniversitelerde Görev Yapan Öğretim Elemanlarının Acil Uzaktan Eğitim Dönemindeki Dijitalleşme Durumlarının İncelenmesi. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 19 (1), 36-52.
  2. Akca, Ö. (2006). SAÜ Uzaktan Eğitim Öğrencilerinin İletişim Engelleri ile İlgili Öğrenci Görüşleri (Yüksek lisans tezi). Ulusal Tez Merkezi veri tabanından erişildi. (186644)
  3. Büyükgöze, S. ve Bıkmaz, Z. (2017). Temel Bilgisayar Bilimleri Dersinin Uzaktan Eğitim ile İşlenmesi. IMCOFE, Barselona.
  4. Büyüköztürk, Ş ve Diğerleri (2015). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (19.Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  5. Creswell, John.W. (2014). Araştırma Deseni (4. Baskı). Ankara: Eğiten Kitap.
  6. Eroğlu, F. ve Kalaycı, N. (2020). Üniversitelerdeki Zorunlu Ortak Derslerden Yabancı Dil Dersinin Uzaktan ve Yüz Yüze Eğitim Uygulamalarının Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi,18(1), 236-265.
  7. Ersoy, N. Ş. (2015). Uzaktan İngilizce Dersinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4(3), 95-106.
  8. Gökmen, Ö. F., Duman, İ. ve Horzum, M. B. (2016). Uzaktan eğitimde kuramlar, değişimler ve yeni yönelimler, Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 2(3), 29-51.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

13 Aralık 2022

Kabul Tarihi

27 Aralık 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çoban, E. Y., Çoban, C., Ozan, E., Çoban, S., Şen, K., & Vatansever, A. N. (2022). UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİYLE İŞLENEN TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİNİN BİLİŞİM OKURYAZARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi, 6(2), 36-58. https://izlik.org/JA57TK84FP
AMA
1.Çoban EY, Çoban C, Ozan E, Çoban S, Şen K, Vatansever AN. UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİYLE İŞLENEN TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİNİN BİLİŞİM OKURYAZARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. MEAD. 2022;6(2):36-58. https://izlik.org/JA57TK84FP
Chicago
Çoban, Ebru Yalı, Canan Çoban, Emre Ozan, Sadık Çoban, Kayhan Şen, ve Afra Nur Vatansever. 2022. “UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİYLE İŞLENEN TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİNİN BİLİŞİM OKURYAZARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi 6 (2): 36-58. https://izlik.org/JA57TK84FP.
EndNote
Çoban EY, Çoban C, Ozan E, Çoban S, Şen K, Vatansever AN (01 Aralık 2022) UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİYLE İŞLENEN TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİNİN BİLİŞİM OKURYAZARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi 6 2 36–58.
IEEE
[1]E. Y. Çoban, C. Çoban, E. Ozan, S. Çoban, K. Şen, ve A. N. Vatansever, “UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİYLE İŞLENEN TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİNİN BİLİŞİM OKURYAZARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”, MEAD, c. 6, sy 2, ss. 36–58, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57TK84FP
ISNAD
Çoban, Ebru Yalı - Çoban, Canan - Ozan, Emre - Çoban, Sadık - Şen, Kayhan - Vatansever, Afra Nur. “UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİYLE İŞLENEN TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİNİN BİLİŞİM OKURYAZARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi 6/2 (01 Aralık 2022): 36-58. https://izlik.org/JA57TK84FP.
JAMA
1.Çoban EY, Çoban C, Ozan E, Çoban S, Şen K, Vatansever AN. UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİYLE İŞLENEN TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİNİN BİLİŞİM OKURYAZARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. MEAD. 2022;6:36–58.
MLA
Çoban, Ebru Yalı, vd. “UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİYLE İŞLENEN TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİNİN BİLİŞİM OKURYAZARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi, c. 6, sy 2, Aralık 2022, ss. 36-58, https://izlik.org/JA57TK84FP.
Vancouver
1.Ebru Yalı Çoban, Canan Çoban, Emre Ozan, Sadık Çoban, Kayhan Şen, Afra Nur Vatansever. UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİYLE İŞLENEN TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİNİN BİLİŞİM OKURYAZARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. MEAD [Internet]. 01 Aralık 2022;6(2):36-58. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57TK84FP