Araştırma Makalesi

SINIF ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ (SİNOP İLİ BOYABAT İLÇESİ ÖRNEĞİ)

Cilt: 5 Sayı: 1 30 Haziran 2020
PDF İndir

SINIF ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ (SİNOP İLİ BOYABAT İLÇESİ ÖRNEĞİ)

Öz

Öğretmen- veli işbirliği hem eğitim-öğretim faaliyetlerinin amacına ulaşması açısından hem de yasal olarak zorunluluktur. Bu durum eğitim kurumlarını, işbirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapmaya zorunlu kılmaktadır. İlkokulda veli, okulla olan iletişimini sınıf öğretmeni ile gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla işbirliğini kurma ve artırmada kilit rol sınıf öğretmenlerinindir. Bu iletişimin verimli olabilmesi, öğretmenin işbirliğine bakış açısı ile de ilgilidir. İşbirliğinin öneminin farkında olan bir öğretmen, veli ile işbirliğini sağlamayı ve artırmayı hedefler buna yönelik çalışmalar yapar. Bu çalışma ile sınıf öğretmenlerine göre öğretmen - veli işbirliği ve bu işbirliğinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışma betimsel nitelikte olup, tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu amaçlı örneklem yöntemi ile seçilen, Sinop ili Boyabat ilçesinde görev yapan 30 kadın, 18 erkek olmak üzere 48 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma verileri veli işbirliği ölçek formu ile elde edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre öğretmenlerin, öğretmen-veli işbirliğine önem verdikleri, velileri eğitim öğretim sürecine dahil etmeye çalıştıkları görülmektedir. Öğretmenlerin, öğretmen-veli işbirliğine verdikleri önemin cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği ancak kadınların erkeklerden daha olumlu bir bakış açısına sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Kıdem yılı değişkenine göre de öğretmenlerin, öğretmen-veli işbirliğine verdikleri önemin anlamlı bir farklılık göstermediği ancak 6-10 yıl arası kıdeme sahip öğretmenlerin daha olumlu bir bakış açısına sahip oldukları görülmektedir. Bu çalışma alan yazına katkı sağlaması bakımından önemli görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altuntaş, B, Demirdağ, S, Ertem, H . (2020). Veli algılarına okul yöneticilerinin yönetim becerileri ile okul iklimi arasındaki ilişkinin incelenmesi. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi, 5 (2) , 254-269.
  2. Aydın, A. (1998). Sınıf Yönetimi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  3. Balcı, A , & Tezel Şahin, F . (2018). Öğretmen-aile iletişiminde whatsapp uygulamasının kullanımı . Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi , 38(2) , 749-776 .
  4. Bay, D , Bahçıvan, E , & Kalay, B . (2018). Okul öncesinde okul aile işbirliğine yönelik ailelerin ve öğretmenlerin görüşleri . Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi , 4 (3) , 58-82 .
  5. Biber, K. (2003). İlköğretim birinci sınıf öğrencilerinin, ailelerinin sosyo ekonomik düzeylerine göre öğretmen aile iletişimi. Kuram ve Uygulamada Egitim Yönetimi Dergisi, 9(3), 360-373.
  6. Burns, C. P., Roe, B. D. & Ross Ep (1992). Teaching Reading in Today’s Elementary. Boston: Houghton Mifflin Company.
  7. Bursalıoğlu, Z. (1987). Okul Yönetiminde Yeni Yapı Ve Davranış. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları.
  8. Büyüköztürk, Ş. (2002). Faktör analizi: Temel kavramlar ve ölçek geliştirmede kullanımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 32(32), 470-483.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

4 Mayıs 2021

Kabul Tarihi

1 Temmuz 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Karaca, İ., & Karaca, N. (2020). SINIF ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ (SİNOP İLİ BOYABAT İLÇESİ ÖRNEĞİ). Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi, 5(1), 27-35. https://izlik.org/JA87BA57YT
AMA
1.Karaca İ, Karaca N. SINIF ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ (SİNOP İLİ BOYABAT İLÇESİ ÖRNEĞİ). MEAD. 2020;5(1):27-35. https://izlik.org/JA87BA57YT
Chicago
Karaca, İzzet, ve Nahide Karaca. 2020. “SINIF ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ (SİNOP İLİ BOYABAT İLÇESİ ÖRNEĞİ)”. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi 5 (1): 27-35. https://izlik.org/JA87BA57YT.
EndNote
Karaca İ, Karaca N (01 Haziran 2020) SINIF ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ (SİNOP İLİ BOYABAT İLÇESİ ÖRNEĞİ). Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi 5 1 27–35.
IEEE
[1]İ. Karaca ve N. Karaca, “SINIF ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ (SİNOP İLİ BOYABAT İLÇESİ ÖRNEĞİ)”, MEAD, c. 5, sy 1, ss. 27–35, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87BA57YT
ISNAD
Karaca, İzzet - Karaca, Nahide. “SINIF ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ (SİNOP İLİ BOYABAT İLÇESİ ÖRNEĞİ)”. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi 5/1 (01 Haziran 2020): 27-35. https://izlik.org/JA87BA57YT.
JAMA
1.Karaca İ, Karaca N. SINIF ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ (SİNOP İLİ BOYABAT İLÇESİ ÖRNEĞİ). MEAD. 2020;5:27–35.
MLA
Karaca, İzzet, ve Nahide Karaca. “SINIF ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ (SİNOP İLİ BOYABAT İLÇESİ ÖRNEĞİ)”. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi, c. 5, sy 1, Haziran 2020, ss. 27-35, https://izlik.org/JA87BA57YT.
Vancouver
1.İzzet Karaca, Nahide Karaca. SINIF ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ (SİNOP İLİ BOYABAT İLÇESİ ÖRNEĞİ). MEAD [Internet]. 01 Haziran 2020;5(1):27-35. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87BA57YT