Misafirperverlik,
Türk kültürünün ve geleneğinin önemli bir parçasıdır. İslam dini misafire ve
misafirliğe büyük önem vermiştir. Bu hususta Hazreti Muhammed’in (s.a.v.)hadisleri
yol gösterici olmuştur. Atalarımız misafire önem verdiğinden yol üzerinde
hanlar, hamamlar, kervansaraylar inşa etmiş, garipleri, yolcuları, misafirleri
buralarda ağırlamaya çalışmışlardır. Türkler tarih boyunca misafirperverlik
örnekleri göstermişlerdir. Bu çalışmada Türk misafirperverlik ve sofra açmanın
bir örneği olarak Samsun ele alınmıştır. Kavak ve Çarşamba ilçelerinden yapılan
derleme çalışmalarıyla, yöre halkının misafirperverliği ve sofra açma kültürü
ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Yapılan derlemelerde yöre halkının, Eski
Türklerde görülen misafirperverlik örneği sergiledikleri görülmüştür. Misafir
ağırlama ve sofra açmanın kültürel ve geleneksel yönleri verilmeye
çalışılmıştır. Yöre halkının, sofra açmadaki cömertliği ve ustalığı; Türk
misafirperverliğini göstermesi açısından önemlidir. Misafire ikramda bulunmak;
Türk örf ve geleneğinin bir gereği olarak görülmüştür. Zamanla hem misafir
kültürünün kaybolması hem de geleneklerin zayıflaması misafire yönelik bakış
açılarının değişmesine sebep olmuştur. Buna rağmen kırsal ve küçük yerleşim
yerlerinde sofra açma geleneğinin devam ettirildiği görülmüştür. Geleneksel
kültür yerine, zamanla şehir kültürünün yerleşmiş olması, geleneklerin, Türk
kültür hayatında önemli bir yeri olan misafirperverlik ve sofra açma kültürünün
de her geçen zayıflamasına ve bazı yerlerde tamamen unutulmasına sebebiyet
teşkil etmiştir. Bu durum doğal olarak yetişmekte olan yeni bir neslin
inşasında, misafirperverlik ve sofra açma kültürünün olmamasına neden olmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | SOSYAL, BEŞERİ VE İDARİ BİLİMLER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 7 |
DERGİPARK Bünyesinde Faaliyet Gösteren MECMUA Sosyal Bilimler Alanında Yayımlanan
Uluslararası Hakemli Bir Dergidir