Bir uzun hikâye (novella) olan Sevincini Bulmak, Mustafa Kutlu tarafından Eylül 2018’de yayımlanmıştır. Çerçeve hikâye tekniği kullanılarak oluşturulan eserde, yazar-anlatıcının yanı sıra hikâye kişileri ve okur da anlatıcı görevini üstlenirler. Mustafa Kutlu, eserinin adının Prof Dr. Ayhan Yücel’in aynı adlı deneme kitabından alındığını kitabın başında belirtir. Yazar-anlatıcı ile diğer anlatıcıların anlattıklarının birbirine karıştığı hikâyede, geriye dönüşler çoğunluktadır. Sanatı, kâinatın, evrenin ahengine katılmak olarak gören yazar, Allah’ın yarattığı her şeyde bu ahengin bulunabileceğini savunur. Bir Allah’ı arama ve bulma hikâyesi olan eser, bünyesinde barındırdığı yeme-içme kültürüne ait bilgilerle dikkatleri çeker. Bu makalenin amacı, Sevincini Bulmak’ta mutfak ve sofra kültürünün nasıl yer aldığını araştırmaktır. Hikâye kişileri ne yer, ne içerler? Anlatıcılar yeme-içme kültürü üzerine neler söylerler? Bu gibi soruların cevaplarının arandığı makalede, Mustafa Kutlu’nun Yeni Şafak gazetesinde yayımladığı yeme içmeye ve mutfağa dair yazılarından da faydalanılmıştır.
* Bu makaleyi, 11 Nisan 2020’de 22 yaşında koronadan kaybettiğim İTÜ Uçak Mühendisliği son sınıf öğrencisi kardeşim Emircan Kılıçkaya’ya ithaf ediyorum.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sanat ve Edebiyat |
Bölüm | FİLOLOJİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Sayı: 14 |
DERGİPARK Bünyesinde Faaliyet Gösteren MECMUA Sosyal Bilimler Alanında Yayımlanan
Uluslararası Hakemli Bir Dergidir