Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mustafa Kutlu’nun Sevincini Bulmak Eserine Mutfaktan Bakmak

Yıl 2022, Sayı: 14, 99 - 122, 30.09.2022
https://doi.org/10.32579/mecmua.1109083

Öz

Bir uzun hikâye (novella) olan Sevincini Bulmak, Mustafa Kutlu tarafından Eylül 2018’de yayımlanmıştır. Çerçeve hikâye tekniği kullanılarak oluşturulan eserde, yazar-anlatıcının yanı sıra hikâye kişileri ve okur da anlatıcı görevini üstlenirler. Mustafa Kutlu, eserinin adının Prof Dr. Ayhan Yücel’in aynı adlı deneme kitabından alındığını kitabın başında belirtir. Yazar-anlatıcı ile diğer anlatıcıların anlattıklarının birbirine karıştığı hikâyede, geriye dönüşler çoğunluktadır. Sanatı, kâinatın, evrenin ahengine katılmak olarak gören yazar, Allah’ın yarattığı her şeyde bu ahengin bulunabileceğini savunur. Bir Allah’ı arama ve bulma hikâyesi olan eser, bünyesinde barındırdığı yeme-içme kültürüne ait bilgilerle dikkatleri çeker. Bu makalenin amacı, Sevincini Bulmak’ta mutfak ve sofra kültürünün nasıl yer aldığını araştırmaktır. Hikâye kişileri ne yer, ne içerler? Anlatıcılar yeme-içme kültürü üzerine neler söylerler? Bu gibi soruların cevaplarının arandığı makalede, Mustafa Kutlu’nun Yeni Şafak gazetesinde yayımladığı yeme içmeye ve mutfağa dair yazılarından da faydalanılmıştır.

Teşekkür

* Bu makaleyi, 11 Nisan 2020’de 22 yaşında koronadan kaybettiğim İTÜ Uçak Mühendisliği son sınıf öğrencisi kardeşim Emircan Kılıçkaya’ya ithaf ediyorum.

Kaynakça

  • Anar, Turgay. (2011), Yeni Türk Edebiyatında Edebiyat Mahfilleri, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.
  • Dede, Ayşe. (2016), Menzil Nakşiliği Kadın Cemaati Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma: Isparta Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Demir, Şükriye. (2020), “’Sevincini Bulmak’ Adlı Hikâyedeki Anlatım Teknikleri”, TÜRÜK Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, C 8, S 21, s. 290-314.
  • Göktaş, Ö. ve Gıdık, B. (2019), “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları”, Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, C 2 S 1, s. 145-151.
  • Güneş, Serkan (2012), “Türk Çay Kültürü ve Ürünleri”, Millî Folklor, C 24 S 93, s. 234-251.
  • Güneş, Mehmet. (2019), “İdealizm ve Tahammülün Bittiği Yerde Sefer ve Göç Vardır: İstanbul’da Akademide ve Aşkta Sevincini Bulamayanlar İçin Bir Sığınak Olarak Taşoluk Köyü”, Göç ve Kimlik, (Editör: Levent Bilgi), Nida Yayıncılık, İstanbul, s. 182-204.
  • Hürriyet. (e-makale 2018), “Mezarlıkta Mangal Yakıp Piknik Yaptılar”, https://www.hurriyet.com.tr/gundem/mezarlikta-mangal-yakip-piknik-yaptilar-40768820 (Erişim Tarihi: 23.01.2022).
  • Kuşoğlu, M. Zeki. (1994), “Kabristan Kartpostalları”, Tarih ve Toplum, S 126, s. 34-37.
  • Kutlu, Mustafa (e-makale 1999), “Mutfak Robotu”, Yeni Şafak, https://www.yenisafak.com/yazarlar/mustafa-kutlu/mutfak-robotu-41146 (Erişim tarihi: 23.01.2022).
  • Kutlu, Mustafa (e-makale 1999), “Şerbet”, Yeni Şafak, https://www.yenisafak.com/yazarlar/mustafa-kutlu/erbet-43549 (Erişim Tarihi: 23.01. 2022).
  • Kutlu, Mustafa (e-makale 2001), “Hayatı Tanımak”, Yeni Şafak, https://www.yenisafak.com/arsiv/2001/nisan/11/mkutlu.html (Erişim Tarihi: 23.01.2022).
  • Kutlu, Mustafa (e-makale 2006), “Hayat Zor”, Yeni Şafak, https://www.yenisafak.com/yazarlar/mustafa-kutlu/hayat-zor-2803 (Erişim Tarihi: 23.01.2022).
  • Kutlu, Mustafa (e-makale 2009), “Çay Tutkusu”, Yeni Şafak, https://www.yenisafak.com/yazarlar/mustafa-kutlu/cay-tutkusu-18399 (Erişim Tarihi: 23.01.2022).
  • Kutlu, Mustafa (e-makale 2010), “Çiçekler”, Yeni Şafak, https://www.yenisafak.com/yazarlar/mustafa-kutlu/cicekler-23913 (Erişim Tarihi: 23.01.2022).
  • Kutlu, Mustafa (e-makale 2013), “Ayran”, Yeni Şafak, https://www.yenisafak.com/yazarlar/mustafa-kutlu/ayran-37704 (Erişim Tarihi: 23.01.2022).
  • Kutlu, Mustafa (e-makale 2015), “Kahve’nin Köpüğü”, Yeni Şafak, https://www.yenisafak.com/yazarlar/mustafa-kutlu/kahveunin-kopugu-2014480 (Erişim Tarihi: 23.01.2022).
  • Kutlu, Mustafa (e-makale 2017), “Domatesin Tadı”, Yeni Şafak, https://www.yenisafak.com/yazarlar/mustafa-kutlu/domatesin-tadi-2038066 (Erişim Tarihi: 23.01.2022).
  • Kutlu, Mustafa (e-makale 2019), “Şerbet”, Yeni Şafak, https://www.yenisafak.com/yazarlar/mustafa-kutlu/serbet-2052083 (Erişim Tarihi: 23.01.2022).
  • Kutlu, Mustafa (e-makale 2019), “ ‘Biz’ Kimiz?”, Düşünce Mektebi, https://www.dusuncemektebi.com/d/190744/mustafakutlu%E2%80%9Cbiz%E2%80%9D-kimiz (Erişim Tarihi: 23.01.2022).
  • Kutlu, Mustafa. (2018), Sevincini Bulmak, Dergâh Yayınları, İstanbul.
  • Noyan, Sema. (2020), “’Huzur’Dan ‘Sevincini Bulmak’a Değişen ve Devam Eden Değerler: Dil, Din, Aşk ve İstanbul”, Uluslararası Göbeklitepe Sosyal Ve Beşeri Bilimler Kongresi Kongre Tam Metin Kitabı, s. 258-292.
  • Şüyün, Faruk (e-makale 2018), “Soğanın Cücüğü”, Dünya, https://www.dunya.com/saglik/soganin-cucugu-haberi-425116(Erişim Tarihi: 23.01.2022).
  • Tatlısu, Muhammed. (2019), “Sahaflar Çarşısı’nın Kültürel, Mekânsal ve Sosyal Değişimi”, Müteferrika, C 2, S 56, s. 115-157.
  • Tosun, Necdet. (2015), “Nakşibendiyye”, Türkiye’de Tarikatlar Tarih ve Kültür, (Editör: Semih Ceyhan), İsam Yayınları, İstanbul, s. 611-692.
  • Tunalı, Selma. (2011), Yiyeceğe Dayalı Satış Çevrelerinde Sosyo-kültürel Etmenlere Bağlı Değişimlerin Mekânsal Yansımaları: 1980 Sonrası Kadıköy Çarşı Örneği, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Yayımlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi, İstanbul.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sanat ve Edebiyat
Bölüm FİLOLOJİ
Yazarlar

Derya Kılıçkaya 0000-0001-5964-5485

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Kılıçkaya, D. (2022). Mustafa Kutlu’nun Sevincini Bulmak Eserine Mutfaktan Bakmak. Mecmua(14), 99-122. https://doi.org/10.32579/mecmua.1109083


DERGİPARK Bünyesinde Faaliyet Gösteren MECMUA Sosyal Bilimler Alanında Yayımlanan

Uluslararası Hakemli Bir Dergidir