Su, kurak ve yarı kurak bölgelerde bitkisel büyüme ve verimi belirleyen en önemli çevresel faktördür. Bu araştırma, NC-7 yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşidinin stoma yoğunluğu, stoma eni, stoma boyu, epidermal hücre sayısı ve stoma indeksi parametreleri üzerine su stresinin etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada su stresi konuları, buharlaşma kabından (Epan) ölçülen buharlaşmanın % 0’ı, % 25’i, % 50’si, % 75’i ve % 100’ü, alınarak oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda su stresinin stoma eni hariç stoma yoğunluğu, stoma boyu, epidermal hücre sayısı ve stoma indeksi parametreleri üzerine istatistiksel olarak etki ettiği belirlenmiştir. Stoma yoğunluğu 295.3-222.7 adet mm-2, stoma eni 16.1-18.7 µm, stoma boyu 23.2-28.1 µm, epidermal hücre sayısı 471.9-625.0 adet mm-2 ve stoma indeksi % 30.1-33.1 arasında değişmiştir. Su stresi arttıkça stoma yoğunluğu, epidermal hücre sayısı ve stoma indeksi değerlerinin arttığı, stoma boyu ve eni değerlerinin ise azaldığı hesaplanmıştır.
Water is the most important environmental factors that determined plant growth and yield in arid and semi-arid regions. This study was carried out to determine the effect of water stress on stomatal density, stomata width, stomata length, epidermal cells number and stomata index parameters of the NC-7 peanut (Arachis hypogaea L.) variety. Water stress applications were 0 %, 25 %, 50 %, 75 %, and 100 % based on cumulative evaporation (Epan) from class A pan. It was found that except for stomata width, stomatal density, stomata length, epidermal cells number, and stomata index effected statistically significant. Stomatal density, stomata width, stomata length, epidermal cells number, and stomata index were ranged from 295.3-222.7 unit.mm-2, 16.1-18.7 µm, 23.2-28.1 µm, 471.9-625.0 unit mm-2, and 30.1-33.1 %, respectively. It was observed that, when water stress increased stomata density, epidermal cells number and stomata index increased, when the stomata length and width decreased.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Ağustos 2016 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ağustos 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 29 Sayı: 2 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.