Bu çalışmada yapraktan uygulanan humik asitin domates bitkisinin beslenme durumu, verimi ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Humik asit domates bitkilerine yapraktan farklı dozlarda (kontrol, % 0.15, % 0.30, % 0.45) uygulanmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Humik asit uygulamaları dikimden 45 gün sonra, 15 gün aralıkla dört defa tekrarlanmıştır. Yapraktan uygulanan humik asit domates bitkisinin N, K, Ca, Mg, Mn ve Cu alımını kontrole göre önemli ölçüde artırmıştır. Genel olarak en önemli artışlar % 0.30 dozuyla sağlanırken, % 0.45 dozundaki artışlar diğer uygulama dozlarına oranla daha düşük bulunmuştur. Yapılan uygulamaların domates verimi üzerine etkili olmadığı saptanmıştır. Suda çözünebilir kuru madde miktarı yapraktan humik asit uygulamalarına bağlı olarak artmıştır. Çalışma sonuçları % 0.30 humik asit uygulama dozunun, domatesin beslenme durumu ve kalitesi açısından en etkili doz olduğunu göstermiştir.
The objective of the study was to find the influence of foliar humic acid applications on plant nutrient status, yield and quality of tomato. Tomato plants were treated with foliar humic acid applications at various concentrations (control, 0.15 %, 0.30 %, 0.45 %). The experiment was conducted according to completely randomized block design with 4 replicates. Forty five days after planting humic acid was sprayed four times at 15-day intervals. Foliar humic acid applications led to higher leaf N, K, Ca, Mg, Mn and Cu uptake than the control. Generally, the highest increase was obtained with 0.30 % dose, the increases at the 0.45 % dose was found lower than the other doses. Foliar humic acid application did not affect yield. Total soluble solid content was increased depending on application doses. The study shows that 0.30 % was found the most effective dose, aspect of plant nutrition status and fruit quality.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2016 |
Submission Date | February 10, 2015 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 29 Issue: 1 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.