In this study, it was aimed to determine the morphological characteristics of bacterial isolates in hatching eggs. For this purpose, 1920 hatching eggs were obtained from breeding commercial enterprise and 35 eggs were taken at random. Egg samples were scanned with sterile cotton-tipped swaps to provide bacterial load. Colonies which are different from each other according to morphology and coloring have been determined. Vitek® 2 Advanced Colorimetry ™ device was used to determine the biochemical properties of the bacterial isolates. As a result of research, 15 isolates of 16 isolates were identified and 13 different bacterial species were obtained. From the bacterial isolates, TB3-1 was found to be 99% of Streptococcus pneumoniae, TB5-1, TB7-1 ve TB16-1 was found to be 99% of Staphylococcus xylosus, TB6-1 was found to be %99 of Micrococcus luteus, TB8-1 was found to be 95% of Staphylococcus pseudintermedius bacteria. Also, TB9-1 was found to be %95 Kocuria rosea, TB10-1 was found to be %96 Globicatella sulfidifaciens, TB1-1 was found to be %98 Staphylococcus simulans bacteria. In same way, TB12-1 ve TB13-1 was found to be %98 Aerococcus viridans, TB14-1 was found to be %98 Staphylococcus equorum, TB14-2 was found to be %90 Pantoea spp, TB2-1 was found to be %99 Dermacoccus nishinomiyaensis, TB0-1 was found to be %99 Escherichia coli bacteria. As a result of the research, it was seen that the eggs were infected with bacteria in different ways, even though the source was different. Therefore, it was very important that the eggs were effectively disinfected before eggs enter the hatchery and eggs were placed in incubator.
Bu araştırmada, kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla damızlık bir işletmeden temin edilen 1920 adet kuluçkalık yumurtalardan rastgele 35 adet seçilmiştir. Yumurta örnekleri steril pamuk uçlu swaplarla yüzeylerinden taranarak bakteri yüklenmesi sağlanmıştır. Morfolojisine ve rengine göre birbirinden farklı olan koloniler belirlenmiştir. Bakteriyel izolatların biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesinde Vitek® 2 Advanced Colorimetry™ cihazı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda 16 izolatın 15’i tanımlanmış ve 13 farklı bakteri türü elde edilmiştir. Bakteriyel izolatlardan TB3-1’in % 99 oranında Streptococcus pneumoniae, TB5-1, TB7-1 ve TB16-1’nın % 99 oranında Staphylococcus xylosus, TB6-1’nın % 99 oranında Micrococcus luteus ve TB8-1’inin ise % 95 oranında Staphylococcus pseudintermedius bakteri olduğu tespit edilmiştir. TB9-1’in % 95 oranında Kocuria rosea, TB10-1’in % 96 oranında Globicatella sulfidifaciens ve TB1-1’in % 98 oranında Staphylococcus simulans bakteri olduğu belirlenmiştir. TB12-1 ve TB13-1’in % 98 oranlarında Aerococcus viridans, TB14-1’in % 98 oranında Staphylococcus equorum, TB14-2’inin % 90 oranında Pantoea spp, TB2-1’in % 99 oranında Dermacoccus nishinomiyaensis ve TB0-1’in % 99 oranında Escherichia coli bakteri olduğu saptanmıştır. Araştırma neticesinde bakterilerin kaynağı farklı olsa da değişik yollarla yumurtalara bulaştığı görülmektedir. Bu nedenle yumurtaların kuluçkahaneye girmeden ve gelişim makinelerine yerleştirilmeden önce etkin bir şekilde dezenfekte edilmelerinin oldukça önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Tavuk yumurtası, Kuluçkahane, Dezenfektan, Bakteriyel izolat
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik, Ziraat |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2018 |
Başvuru Tarihi | 10 Ocak 2018 |
Kabul Tarihi | 24 Nisan 2018 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2018, Cilt 31, Sayı 2 |
Bibtex | @araştırma makalesi { mediterranean376827, journal = {Mediterranean Agricultural Sciences}, eissn = {2528-9675}, address = {Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dumlupınar Bulvarı, 07058 Kampüs ANTALYA}, publisher = {Akdeniz Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {31}, number = {2}, pages = {189 - 192}, doi = {10.29136/mediterranean.376827}, title = {Kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi}, key = {cite}, author = {Alkan, Sezai and Ertürk, Ömer and Türker, İsmail} } |
APA | Alkan, S. , Ertürk, Ö. & Türker, İ. (2018). Kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi . Mediterranean Agricultural Sciences , 31 (2) , 189-192 . DOI: 10.29136/mediterranean.376827 |
MLA | Alkan, S. , Ertürk, Ö. , Türker, İ. "Kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi" . Mediterranean Agricultural Sciences 31 (2018 ): 189-192 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/mediterranean/issue/37655/376827> |
Chicago | Alkan, S. , Ertürk, Ö. , Türker, İ. "Kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi". Mediterranean Agricultural Sciences 31 (2018 ): 189-192 |
RIS | TY - JOUR T1 - Kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi AU - Sezai Alkan , Ömer Ertürk , İsmail Türker Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.29136/mediterranean.376827 DO - 10.29136/mediterranean.376827 T2 - Mediterranean Agricultural Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 189 EP - 192 VL - 31 IS - 2 SN - -2528-9675 M3 - doi: 10.29136/mediterranean.376827 UR - https://doi.org/10.29136/mediterranean.376827 Y2 - 2018 ER - |
EndNote | %0 Mediterranean Agricultural Sciences Kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi %A Sezai Alkan , Ömer Ertürk , İsmail Türker %T Kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi %D 2018 %J Mediterranean Agricultural Sciences %P -2528-9675 %V 31 %N 2 %R doi: 10.29136/mediterranean.376827 %U 10.29136/mediterranean.376827 |
ISNAD | Alkan, Sezai , Ertürk, Ömer , Türker, İsmail . "Kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi". Mediterranean Agricultural Sciences 31 / 2 (Ağustos 2018): 189-192 . https://doi.org/10.29136/mediterranean.376827 |
AMA | Alkan S. , Ertürk Ö. , Türker İ. Kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi. Mediterranean Agricultural Sciences. 2018; 31(2): 189-192. |
Vancouver | Alkan S. , Ertürk Ö. , Türker İ. Kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi. Mediterranean Agricultural Sciences. 2018; 31(2): 189-192. |
IEEE | S. Alkan , Ö. Ertürk ve İ. Türker , "Kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi", Mediterranean Agricultural Sciences, c. 31, sayı. 2, ss. 189-192, Ağu. 2018, doi:10.29136/mediterranean.376827 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.