In this study, it was aimed to determine the morphological characteristics of bacterial isolates in hatching eggs. For this purpose, 1920 hatching eggs were obtained from breeding commercial enterprise and 35 eggs were taken at random. Egg samples were scanned with sterile cotton-tipped swaps to provide bacterial load. Colonies which are different from each other according to morphology and coloring have been determined. Vitek® 2 Advanced Colorimetry ™ device was used to determine the biochemical properties of the bacterial isolates. As a result of research, 15 isolates of 16 isolates were identified and 13 different bacterial species were obtained. From the bacterial isolates, TB3-1 was found to be 99% of Streptococcus pneumoniae, TB5-1, TB7-1 ve TB16-1 was found to be 99% of Staphylococcus xylosus, TB6-1 was found to be %99 of Micrococcus luteus, TB8-1 was found to be 95% of Staphylococcus pseudintermedius bacteria. Also, TB9-1 was found to be %95 Kocuria rosea, TB10-1 was found to be %96 Globicatella sulfidifaciens, TB1-1 was found to be %98 Staphylococcus simulans bacteria. In same way, TB12-1 ve TB13-1 was found to be %98 Aerococcus viridans, TB14-1 was found to be %98 Staphylococcus equorum, TB14-2 was found to be %90 Pantoea spp, TB2-1 was found to be %99 Dermacoccus nishinomiyaensis, TB0-1 was found to be %99 Escherichia coli bacteria. As a result of the research, it was seen that the eggs were infected with bacteria in different ways, even though the source was different. Therefore, it was very important that the eggs were effectively disinfected before eggs enter the hatchery and eggs were placed in incubator.
Bu
araştırmada, kuluçkalık yumurtalarda bulunan bakteriyel izolatların morfolojik
özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla damızlık bir işletmeden
temin edilen 1920 adet kuluçkalık yumurtalardan rastgele 35 adet seçilmiştir.
Yumurta örnekleri steril pamuk uçlu swaplarla yüzeylerinden taranarak bakteri
yüklenmesi sağlanmıştır. Morfolojisine ve rengine göre birbirinden farklı olan
koloniler belirlenmiştir. Bakteriyel izolatların biyokimyasal özelliklerinin
belirlenmesinde Vitek® 2 Advanced Colorimetry™ cihazı kullanılmıştır.
Araştırmanın sonucunda 16 izolatın 15’i tanımlanmış ve 13 farklı bakteri türü
elde edilmiştir. Bakteriyel izolatlardan TB3-1’in % 99 oranında Streptococcus pneumoniae, TB5-1, TB7-1
ve TB16-1’nın % 99 oranında Staphylococcus
xylosus, TB6-1’nın % 99 oranında Micrococcus
luteus ve TB8-1’inin ise % 95 oranında Staphylococcus pseudintermedius bakteri olduğu tespit edilmiştir.
TB9-1’in % 95 oranında Kocuria rosea,
TB10-1’in % 96 oranında Globicatella
sulfidifaciens ve TB1-1’in % 98 oranında Staphylococcus simulans bakteri olduğu belirlenmiştir. TB12-1 ve
TB13-1’in % 98 oranlarında Aerococcus
viridans, TB14-1’in % 98 oranında Staphylococcus
equorum, TB14-2’inin % 90 oranında Pantoea spp, TB2-1’in % 99 oranında
Dermacoccus nishinomiyaensis ve
TB0-1’in % 99 oranında Escherichia
coli bakteri olduğu saptanmıştır. Araştırma neticesinde bakterilerin
kaynağı farklı olsa da değişik yollarla yumurtalara bulaştığı görülmektedir. Bu
nedenle yumurtaların kuluçkahaneye girmeden ve gelişim makinelerine
yerleştirilmeden önce etkin bir şekilde dezenfekte edilmelerinin oldukça önemli
olduğu sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2018 |
Submission Date | January 10, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 31 Issue: 2 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.