Bu çalışma, Burdur yöresinde ceviz (Juglans regia L.) yetiştiriciliği yapılan bahçelerde bitkilerin beslenme durumlarının ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 20 bahçeden yaprak örnekleri ve 2 farklı toprak derinliğinden (0-30 cm ve 30-60 cm) toprak örnekleri alınmıştır. Yaprak örneklerinde makro ve mikro element analizleri; toprak örneklerinde ise pH, elektriksel iletkenlik (EC), kireç (CaCO3), organik madde, bünye, makro ve mikro element analizleri yapılmıştır. Yaprak analizi sonuçlarına göre; azot (N), fosfor (P), bakır (Cu) ve çinko (Zn) içerikleri noksan bulunurken, potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe) ve mangan (Mn) içerikleri yeterli bulunmuştur. Toprak analizlerine göre toprakların büyük çoğunluğunun tınlı bünyeye sahip olduğu bulunmuş ve toprak reaksiyonu hafif alkali-nötr sınıflarında değişim göstermiştir. Her iki toprak derinliğinde de herhangi bir tuzluluk sorunu saptanmamıştır. Toprakların büyük çoğunluğunda aşırı ve yüksek kireç bulunması, yetiştiricilik ve beslenme açısından bazı sorunların oluşabileceğini göstermektedir. Toprak örneklerinin organik madde içerikleri az humuslu ve humusça fakir, toplam azot bakımından topraklar iyi ve çok iyi, alınabilir P bakımından ise değişkenlik göstermiş ve topraklarda kısmen yetersizlik saptanmıştır. Toprakların yarayışlı K, Ca ve Mg içerikleri büyük oranda yeterli olarak tespit edilmiştir. Alınabilir Fe ve Zn içerikleri yetersiz olup alınabilir Mn ve Cu yeterli bulunmuştur. Ceviz yetiştiriciliğinde önemli potansiyele sahip olan Burdur yöresinde gübrelemenin yaprak ve toprak analizlerini dikkate alınarak yapılmamasından dolayı beslenme durumlarında kısmen eksiklikler belirlenmiştir. Analize dayalı yeterli ve dengeli bitki besleme uygulamaları ile verimliliğin ve sürdürülebilirliğin artırılabileceği öngörülmektedir.
This study was carried out to determine the nutritional status of the walnut orchards (Juglans regia L.) in Burdur province. For this purpose, plant samples from 20 orchards and soil samples from two different soil depths (0-30 cm and 30-60 cm) were taken. Macro and micro elements in walnut plants and organic matter, texture, pH, electrical conductivity (EC), lime, macro and micro elements in soil samples were analyzed. According to walnut plant analysis; the potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe) and manganese (Mn) contents were sufficient in walnut plants, whereas the nitrogen (N), phosphorus (P), zinc (Zn) and copper (Cu) contents were deficient. According to results, soils generally had loam texture generally and pH values were found slightly alkaline to neutral range. EC values were low and the majority of the soils were excessively and highly calcareous that can cause some problems in terms of cultivation and nutrition. Organic matter contents of soils were found to be low humus and total N contents were sufficient. Available P is partially insufficient; the extractable K, Ca and Mg contents were above the sufficiency threshold. Available Fe and Zn weren’t deficient; available Mn and Cu contents were sufficient levels. In Burdur province, which has an important potential in walnut cultivation, deficiencies in nutritional status of walnut orchards were partly determined due to the lack of leaf and soil analysis-based fertilization. It is predicted that productivity and sustainability can be increased by adequate and balanced fertilization practices based on the analysis.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2021 |
Submission Date | May 28, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 34 Issue: 1 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.