Amaç: Çalışmamızda, ağız içinden otojen kemik alınırken sıklıkla tercih edilen mandibula ramus bölgesini simüle etmesi amacıyla kullanılan sentetik kemik bloklarına rond, fissür ve lindeman frezler kullanılarak yapılan osteotomileri termal kamera ile kaydederek açığa çıkan sıcaklık miktarlarını ölçmeyi amaçladık.
Materyal ve Metod: Çalışmamızda kullanılan frezler 10000 rpm ve 15000 rpm dönme hızlarında ve 60 mm/dak ve 90 mm/dak ilerleme hızlarında kullanılmış ve her osteotomi uygulanan kuvveti standardize etmek amacı ile CNC freze cihazı ile yapılmıştır.
Bulgular: Çalışmamızdan çıkan sonuçlara göre en yüksek sıcaklıklar fissür frez gruplarında izlenmiş, rond frez ve lindeman frez grupları birbirlerine benzer sonuçlar vermiştir. Ayrıca sabit rotasyon hızında tüm gruplarda ilerleme hızı 60 mm/dak’dan 90 mm/dak’ya artırıldığında açığa çıkan ısı anlamlı ölçüde artmaktadır. Gruplar kendi içinde değerlendirildiğinde ise; rond frez kullanılan gruplarda 15000 rpm ve 60 mm/dak ilerleme hızında gözlenen sıcaklık değerleri 10000 rpm ve 60 mm/dak ilerleme hızında gözlenen gruptan anlamlı ölçüde düşük bulunmuş (p=0,028), fissür frez gruplarında ise 10000 rpm ve 60 mm/dak ilerleme hızında gözlenen sıcaklık değerleri 15000 rpm ve 60 mm/dak ilerleme hızında gözlenen değerlerden anlamlı ölçüde düşük çıkmıştır (p=0,028). Lindeman frez 60 mm/dak ilerleme hızında 10000 rpm ve 15000 rpm gruplarının ısı değişim ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,182).
Sonuç: Bu çalışma frez hızları arttırıldığında kemikte oluşan ısının artması düşünülürken, frez dizaynlarına göre oluşan ısının azalabildiğini ve tercih edilen frezin karakteristik özelliklerine göre davranmak gerektiği sonucunu göstermiştir.
Aim: In our study, we aimed to measure the amount of released head by recording it with a thermal camera during the osteotomies made utilizing round, fissure and lindemann burs to the synthetic bone blocks to simulate the mandible ramus region which is often preferred when obtaining autogenous bone from the mouth.
Material and Methods: The burs in our study were used at rotational speeds of 10000 rpm and 15000 rpm and feed rates of 60 mm/min and 90 mm/min, and each osteotomy was made with a CNC milling machine in order to standardize the applied force.
Results: According to the results of our study, the highest temperatures were observed in the fissure bur groups, and the round bur and lindemann bur groups gave similar results. In addition, when the feed rate is increased from 60 mm/min to 90 mm/min in all groups at constant rotational speed, the heat released increases significantly. When the groups are evaluated within themselves; the temperature values observed at 15000 rpm and 60 mm/min feed rate in the groups using round bur were found to be significantly lower than the group observed at 10000 rpm and 60 mm/min feed rates (p=0.028), in fissure bur groups, the temperature values observed at 10000 rpm and 60 mm/min feed rate were significantly lower than the values observed at 15000 rpm and 60 mm/min feed rates (p=0.028). No statistically significant difference was observed between the heat exchange averages of the 10000 rpm and 15000 rpm groups at a Lindemann bur 60 mm/min feed rate (p=0.182).
Conclusion: This study has shown that while the generated heat in the bone is thought to increase when the bur speeds are increased, the head generated according to bur designs can decrease and it is necessary to operate according to the characteristic features of the preferred bur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Cerrahi |
Bölüm | Özgün Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Mayıs 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2023 |
Kabul Tarihi | 13 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 2 |
Chief Editors
Assoc. Prof. Zülal Öner
Address: İzmir Bakırçay University, Department of Anatomy, İzmir, Turkey
Assoc. Prof. Deniz Şenol
Address: Düzce University, Department of Anatomy, Düzce, Turkey
E-mail: medrecsjournal@gmail.com
Publisher:
Medical Records Association (Tıbbi Kayıtlar Derneği)
Address: Orhangazi Neighborhood, 440th Street,
Green Life Complex, Block B, Floor 3, No. 69
Düzce, Türkiye
Web: www.tibbikayitlar.org.tr
Publication Support:
Effect Publishing & Agency
Phone: + 90 (540) 035 44 35
E-mail: info@effectpublishing.com
Address: Akdeniz Neighborhood, Şehit Fethi Bey Street,
No: 66/B, Ground floor, 35210 Konak/İzmir, Türkiye
web: www.effectpublishing.com