Araştırma Makalesi

Göç Sağlığına Disiplinlerarası Bir Bakış

Cilt: 8 Sayı: 1 26 Aralık 2023
PDF İndir
EN TR

Göç Sağlığına Disiplinlerarası Bir Bakış

Öz

Menşe ülkelerinde yaşanan çeşitli problemlerden dolayı her sene binlerce kişi göç etmektedir. Özü itibari ile plansız bir şekilde gelişen bu göç hareketleri göçmenlerin göç öncesinde, göç süresince ve göç sonrasında çeşitli sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmalarına sebep olmaktadır. Bu problemler, kimi zaman göç sürecindeki doğal etkenlerden kaynaklı iken kimi zaman da hedef ülkenin yerel düzenlemelerinden veya buradaki sosyal, ekonomik ve kültürel yapısından kaynaklanmaktadır. Yaşanan bu problemleri en aza indirmek amacı ile uluslararası düzenlemelerde çeşitli hükümlere yer verilmişse de araştırmalar göçmenlerin sırf insan olmaları hasebi ile hak ettikleri sağlık hakkına ulaşmada çeşitli engellerle karşılaştıklarını göstermektedir. Bu çalışmanın amacı özellikle göçmen sağlığı olarak da bilinen göç sağlığını hem sosyolojik hem de hukuki bağlamda öz bir şekilde ortaya koymaktır. Bu kapsamda çalışmada ilk olarak sağlık kavramından ve sağlık hakkından bahsedilecek, sağlık kavramına ilişkin klasikleşmiş “fiziksel sağlık” çıkarımının doğru olmadığı, aslolarak sağlık kavramından ne anlaşılması gerektiği üzerine durulacaktır. Çalışmanın devamında sağlık hakkı göç bağlamında değerlendirilecektir. Burada çeşitli veriler üzerinden göçmenlerin ikamet ettikleri ülkeye ne tür kazanımlar sağladıklarından bahsedilecektir. Sonrasında göçmenlerin hem toplum hem de ilgili devlet tarafından maruz kaldıkları ötekileştirme politikaları ve bu politikaların sonuçları kısaca zikredilecektir. Son olarak ise göçmenlerin sağlık hakkının çeşitli uluslararası düzenlemelerde nasıl kaleme alındığı üzerine durulacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Asar, Aydoğan. (2006). Yabancılar Hukuku. Ankara: Seçkin Yayınları.
  2. Bollini, P. and Siem, H. (1995). No real progress towards equity: health of migrants and ethnic minorities on the eve of the year 2000. Social Science and Medicine, 819-828.
  3. Committee on the Rights of the Child. (2005). General Comment No. 6: Treatment of Unaccompanied and Separated Children Outside Their Country of Origin. UN General Assembly.
  4. Committee on the Rights of the Child. (2007). General Comment No. 10: Children’s Rights in Juvenile Justice . UN General Assembly.
  5. Economic and Social Council. (2005). Specific Groups and Individuals Migrant Workers. UN General Assembly. ECtHR. (1999). Andric v. Sweden, App. No.: 45917/99.Judgement of 23 February 1999.
  6. ECtHR. (2008). N. v. United Kingdom, App. No.: 26565/05, Judgement of 27 May 2008.
  7. ECtHR. (2016). Paposhvili v. Belgium, App. No.: 41738/10, Judgement of 13 December 2016.
  8. Fuente, E. (2007). Beyond Acculturation: Immigration, Discrimination, and Health Research Among Mexicans in the United States. Social Science & Medicine, 1524-35.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Göç, Sığınma ve Mülteci Hukuku

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

15 Mayıs 2023

Kabul Tarihi

15 Haziran 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Akdoğmuş, C. (2023). Göç Sağlığına Disiplinlerarası Bir Bakış. Middle East Journal of Refugee Studies, 8(1), 7-23. https://izlik.org/JA59HB63EM
AMA
1.Akdoğmuş C. Göç Sağlığına Disiplinlerarası Bir Bakış. MEJRS. 2023;8(1):7-23. https://izlik.org/JA59HB63EM
Chicago
Akdoğmuş, Celil. 2023. “Göç Sağlığına Disiplinlerarası Bir Bakış”. Middle East Journal of Refugee Studies 8 (1): 7-23. https://izlik.org/JA59HB63EM.
EndNote
Akdoğmuş C (01 Aralık 2023) Göç Sağlığına Disiplinlerarası Bir Bakış. Middle East Journal of Refugee Studies 8 1 7–23.
IEEE
[1]C. Akdoğmuş, “Göç Sağlığına Disiplinlerarası Bir Bakış”, MEJRS, c. 8, sy 1, ss. 7–23, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59HB63EM
ISNAD
Akdoğmuş, Celil. “Göç Sağlığına Disiplinlerarası Bir Bakış”. Middle East Journal of Refugee Studies 8/1 (01 Aralık 2023): 7-23. https://izlik.org/JA59HB63EM.
JAMA
1.Akdoğmuş C. Göç Sağlığına Disiplinlerarası Bir Bakış. MEJRS. 2023;8:7–23.
MLA
Akdoğmuş, Celil. “Göç Sağlığına Disiplinlerarası Bir Bakış”. Middle East Journal of Refugee Studies, c. 8, sy 1, Aralık 2023, ss. 7-23, https://izlik.org/JA59HB63EM.
Vancouver
1.Celil Akdoğmuş. Göç Sağlığına Disiplinlerarası Bir Bakış. MEJRS [Internet]. 01 Aralık 2023;8(1):7-23. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59HB63EM