Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ölmez Ağaçtan “Ah’lar Ağacı”na: Türkiye’de Zeytin Ağaçlarının Devinimi

Yıl 2019, Sayı: 5, 6 - 26, 01.10.2019
https://doi.org/10.32325/iaad.2019.10

Öz

Bu yazı odağına bir Akdeniz müştereği olarak tanımlanacak zeytin ağacını alarak zeytin ağaçlarının son yıllarda Akdeniz’de, zeytinin anavatanı olarak sayılabilecek Anadolu’daki devinimini inceleyecektir. Bir coğrafyaya referansla izi sürülecek devinim, sadece bir nesnenin —zeytin ağacının, zeytinin veya zeytinyağın— fiziki anlamda yer değiştirmesi üzerinden düşünülen hareketinin ötesinde farklı anlamlarla ele alınacaktır. Zeytin ağaçlarının ekonomik bir faaliyetin konusu olmasıyla farklı üretim tarzları altındaki örgütlenişi, emek ve mülkiyet ilişkilerinde yaşanan dönüşüme bağlı bir devinimine işaret etmektedir. Bu yazıda, Türkiye’de 2000 yılı sonrasında zeytin ağaçlarının konu olduğu bu çatışmalı ve çok boyutlu devinim süreci eleştirel olarak incelenecektir. Devinim kavramı ile zeytin ağaçlarının insani faaliyetler sonucunda yerinden edilmesinin ötesinde, zeytinin siyasetinin, ekonomisinin ve ekolojisinin toplumsal değişim içerisinde geçirdiği dönüşüm kastedilmektedir. Son yıllarda Anadolu’da zeytin ağaçlarını yerinden eden söylem ve pratiklerin karşısında zeytinlikleri ve zeytin ağaçlarını yeniden bir müşterek olarak ele alan alternatif bir siyasetin imkânları tartışılacaktır.

Kaynakça

  • Adaman, Fikret, Orkun Doğan. “Zeytin ve Zeytinyağı Hakkındaki Kamu Düzenlemelerinin Ekonomi-Politiği Üzerine Bir Çalışma”. Yayınlanmamış Araştırma Raporu. Boğaziçi Üniversitesi BAP: 16C01P4, 2017.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Orkun Doğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Sayı: 5

Kaynak Göster

Chicago Doğan, Orkun. “Ölmez Ağaçtan ‘Ah’lar Ağacı’na: Türkiye’de Zeytin Ağaçlarının Devinimi”. Meltem İzmir Akdeniz Akademisi Dergisi, sy. 5 (Ekim 2019): 6-26. https://doi.org/10.32325/iaad.2019.10.