Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

İzmir’de Gıda Grupları ve Topluluk Destekli Tarım

Yıl 2019, Sayı: 5, 93 - 97, 01.10.2019
https://doi.org/10.32325/iaad.2019.7

Öz

Yeşil devrim olarak adlandırılan ve 20. yüzyılın ikinci yarısında gündeme gelen tarımda hibrit tohum, suni kimyasal gübreler, tarım zehirleri ve aşırı fosil yakıt kullanımına dayanan endüstriyel tarım–gıda sistemi, bir yandan çiftçileri ve tüketicileri sosyal, ekonomik, kültürel açıdan olumsuz etkilerken diğer yandan doğada ve insan sağlığı üzerinde geri dönüşü zor tahribatlara neden oluyor. Kapitalist tarım–gıda sistemi çiftçileri ve tüketicileri doğaya, üretim süreçlerine, ürüne ve birbirlerine yabancılaştırmaktadır. Söz konusu bu yabancılaşmanın aşılabilmesi, yabancılaşmayı doğuran sistemin de aşılmasını gerektirmekle birlikte mevcut sistem içinde de çeşitli alternatifler gündeme gelmektedir. Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de sayıları hızlıca artan ve kendi içlerinde de çeşitlilik gösteren gıda grupları da bu alternatifler arasında yer alıyor.

Kaynakça

  • URGENCI, “CSA Beyond Borders Conference Launched in Thessaloniki”, Basın Bildirisi, Selanik, 9 Kasım 2018, https://urgenci.net/csa-beyond-borders-launched-in-thessaloniki/, erişim tarihi 1 Temmuz 2019.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fatih Özden

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Sayı: 5

Kaynak Göster

Chicago Özden, Fatih. “İzmir’de Gıda Grupları Ve Topluluk Destekli Tarım”. Meltem İzmir Akdeniz Akademisi Dergisi, sy. 5 (Ekim 2019): 93-97. https://doi.org/10.32325/iaad.2019.7.