Greenhouse aquaculture is the subject of research for developing economic and applicable methods. This study was carried out to determine the water temperature changes in-greenhouse and out-greenhouse ponds used in aquaculture. The determined water temperature values were evaluated in terms of the cultivation of tropical freshwater aquarium fish.
The research was conducted in a production facility where edible and ornamental fish were cultivated, with in-greenhouse and out-greenhouse ponds, for 48 days during the cold season. Water temperature values were measured daily.
During the 48-day period between February and April in the Antalya region, the average water temperatures in-greenhouse and out-greenhouse ponds were determined as 23.529±0.157 °C and 15.373±0.158 °C, respectively, while the average in greenhouse air temperature was recorded as 28.152±0.564 °C. Statistical analysis indicated a significant difference between the average water temperatures.
Considering these findings, it was determined that greenhouse-based systems play a crucial role in aquaculture, particularly for the cultivation of tropical aquarium fish.
Sera içi su ürünleri yetiştiriciliği ekonomik ve uygulanabilir yöntemlerin geliştirilebilmesi için araştırmalara konu olmaktadır. Bu araştırma, su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan sera içi ve sera dışı havuzlardaki su sıcaklık değişimlerinin belirlenmesi için yapılmış ve belirlenen su sıcaklık değerleri tropical tatlı su akaryum balıklarının yetiştiriciliği açısından değerlendirilmiştir.
Araştırma, sera içi ve sera dışı havuzları bulunan yemeklik ve süs balıkları yetiştiriciliği yapılan bir üretim tesisinde 48 gün süreyle, soğuk dönemde yürütülmüş ve günlük olarak su sıcaklık değerleri belirlenmiştir.
Antalya bölgesinde Şubat ve Nisan ayları arasında 48 gün süreyle sera içi ve sera dışı havuzlarda ortalama su sıcaklık değerleri sırasıyla 23.529±0.157 °C ve 15.373±0.158 °C olarak, sera içi hava sıcaklığı ise 28.152±0.564 °C olarak belirlenmiştir. İstatiksel analiz sonucu ortalama su sıcaklıkları arasındaki farkın önemli olduğu saptanmıştır.
Bu değerler göz önüne alındığında özellikle tropical akvaryum balığı türlerinin yetiştiriciliğinde sera sistemlerinin su ürünleri yetiştiriciliği için önemli bir üretim uygulaması olduğu bulgusunun desteklendiği belirlenmiştir.
Su ürünleri yetiştiriciliği Balık havuzu Sera sistemi Su sıcaklığı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sucul Kültür |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 8 Nisan 2025 |
Kabul Tarihi | 7 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 11 Sayı: 2 |
Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi olarak 2013'te kurulan dergimiz,
MEMBA Su Bilimleri Dergisi olarak yayın hayatına devam etmektedir.
-----------
MEMBA Su Bilimleri Dergisi, Kastamonu Üniversitesi tarafından yayımlanan, uluslararası, hakemli ve açık erişimli bilimsel bir dergidir. Dergi, sucul bilimler ve su kaynaklarına ilişkin temel ve uygulamalı bilimsel araştırmaların yayımlanmasını teşvik etmeyi, disiplinler arası bilimsel iletişimi güçlendirmeyi ve bu alandaki bilgi birikimini artırmayı amaçlamaktadır. Dergi yılda dört sayı olarak( Mart, Haziran, Eylül, Aralık aylarında) Türkçe ve İngilizce orjinal makaleler, kısa notlar, teknik notlar, raporlar ve derlemelere yer verir.
MEMBA Su Bilimleri Dergisi
TRDizin, SOBIAD, ASCI, CAB Direct, Google Scholar, Paperity, Asosindex, Academic Journal Index, CNKI Scholar
dizinlerinde taranmaktadır.
----------
Dergimize makale yükleme sırasında intihal benzerlik raporu yüklemek zorunlu ve bu raporun intihal benzerlik oranının % 30'un altında olması gerekmektedir. Bu raporu yazarlar makale yükleme sırasında göndermelidir.
Dergimize yüklenen Türkçe ve İngilizce makalelerde Türkçe ve İngilizce özetlerin bulunması zorunludur.