Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sinop İli Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Projeksiyonu

Yıl 2025, Cilt: 11 Sayı: 3, 328 - 334, 30.09.2025
https://doi.org/10.58626/memba.1730155

Öz

Bu çalışmada, Türkiye’de son yıllarda önemli miktarda üretim yapılan alanlarından biri olan Sinop İli’nin su ürünleri yetiştiriciliği mevcut durumu değerlendirilmiştir. Araştırmada Türkiye’nin 2019-2023 yılları arasındaki su ürünleri yetiştiriciliği ile Sinop İli deniz ve iç sularda yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türleri ve üretim miktarlarının incelenmesinin yanında, sektörün geleceği ile ilgili sağlıklı öngörüler oluşturulması amaçlanmıştır. Sinop ilinde 2023 yılı itibariyle deniz işletme sayılarının 33’e, iç sularda faaliyet gösteren işletme sayısının 5’e yükseldiği, ayrıca proje kapasitelerinin denizde 38880 ton/yıla, iç sularda ise 1209 ton/yıl’a yükseldiği belirlenmiştir. Sinop ili üretim miktarına bakıldığında 2023 yılında 26695,99 ton, iç sularda 126,66 ton su ürünleri yetiştiriciliği gerçekleşmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucunda, Sinop ili su ürünleri yetiştiriciliğinin 2040 yılında 2023 yılına göre yaklaşık 4,93 kat artışla 132196,00 ton/yıl üretim yapılacağı öngörülmektedir.

Etik Beyan

Etik beyan gerekmemektedir.

Destekleyen Kurum

Destekleyen kurum bulunmamaktadır.

Teşekkür

Teşekkür kısmı bulunmamaktadır.

Kaynakça

  • Akbulut, B., Kurtoğlu, İ.Z., Üstündağ, E. & Aksungur, M. (2009). Karadeniz Bölgesi’nde balık yetiştiriciliğinin tarihsel gelişimi ve gelecek projeksiyonu. Journal of Fisheries Sciences.com, 3 (2), 76-85.
  • Belton, B., Bush, S.R. & Little, D.C. (2018). Not just for the wealthy: Rethinking farmed fish consumption in the Global South. Global Food Security, 16, 85-92.
  • Bostock, J. (2011). Foresight project on global food and farming futures. the application of science and technology development in shapping curent and future aquaculture production systems, Journal of Aqricultural Science, 149, 133-141.
  • Candemir, S. & Dağtekin, M. (2020). Türkiye su ürünleri üretimi ve yeterlilik endekslerinin tahmini. Acta Aquatica Turcica 16 (3),409-415. https://doi.org/10.22392/actaquatr.700858.
  • Cojocaru, A. L., Liu, Y., Smith, M.D., Akpalu, W., Chávez, C., Dey, M.M. & Tran, N. (2022). The “seafood” system: Aquatic foods, food security and the Global South. Review of Environmental Economics and Policy, 16 (2), 306-326.
  • Çelikkale, M.S., Okumuş, İ., Kurtoğlu, İ.Z. & Başçınar, N. (1998). The present state and potential of coastal aquaculture in the Black Sea, The Procedings of the First International Symposium on Fisheries and Ecology, 2-4 September 1998, Trabzon/Turkey.
  • FAO, (2024). FishStat Plus-Universal software for fishery statistical time series http://www.fao.org/fishery/statistics/software/fishstat/en (Erişim tarihi: 18.09.2024).
  • Gümüş, E. & Yılmaz, S. (2011). Antalya ili’nde su ürünleri yetiştiricilik sektörü ve pazarlama durumu. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi MAKUFEBED 3, 15-31.
  • Öz, M., Dikel, S., Durmuş, M., & Özoğul, Y. (2017). Effects of black cumin oil (Nigella sativa) on sensory, chemical and microbiological properties of rainbow trout during 23 days of storage at 2±1 °C. Journal of Aquatic Food Product Technology, 26 (6), 665-674.
  • Şahinöz, E., Doğu, Z. & Aral, F. (2017). Türkiye ve Dünya’da su ürünlerinin mevcut durumu. Journal of Urban Academy, 10 (4).
  • TÜİK, (2024). Su Ürünleri İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr (Erişim tarihi: 06.11.2024).
  • Ukav, İ. (2022). Türkiye’de su ürünleri üretiminin gelişimi. II-International Conference on Global Practice of Multidisciplinary Scientific Studies, July 26-28, 2022.

Current Status and Projection of Sinop Province Aquaculture

Yıl 2025, Cilt: 11 Sayı: 3, 328 - 334, 30.09.2025
https://doi.org/10.58626/memba.1730155

Öz

In this study, the current status of aquaculture in Sinop Province, which is one of the areas where a significant amount of production has been made in Turkey in recent years, was evaluated. In the research, it was aimed to examine the aquaculture in Turkey between 2019-2023 and the types and production amounts of aquaculture products cultivated in the sea and inland waters of Sinop Province, as well as to make healthy predictions about the future of the sector. It was determined that the number of marine enterprises in Sinop province increased to 33 and the number of enterprises operating in inland waters increased to 5 as of 2023, and the project capacities increased to 38880 tons/year in the sea and 1209 tons/year in inland waters. Considering the production amount of Sinop province, 26695,99 tons of aquaculture was realized in 2023 and 126,66 tons of aquaculture in inland waters. As a result of the calculations made, it is predicted that Sinop province aquaculture will produce 132196,00 tons/year in 2040 with an increase of approximately 4,93 times compared to 2023.

Etik Beyan

No ethical declaration required.

Destekleyen Kurum

There is no supporting institution.

Teşekkür

There is no acknowledgment section.

Kaynakça

  • Akbulut, B., Kurtoğlu, İ.Z., Üstündağ, E. & Aksungur, M. (2009). Karadeniz Bölgesi’nde balık yetiştiriciliğinin tarihsel gelişimi ve gelecek projeksiyonu. Journal of Fisheries Sciences.com, 3 (2), 76-85.
  • Belton, B., Bush, S.R. & Little, D.C. (2018). Not just for the wealthy: Rethinking farmed fish consumption in the Global South. Global Food Security, 16, 85-92.
  • Bostock, J. (2011). Foresight project on global food and farming futures. the application of science and technology development in shapping curent and future aquaculture production systems, Journal of Aqricultural Science, 149, 133-141.
  • Candemir, S. & Dağtekin, M. (2020). Türkiye su ürünleri üretimi ve yeterlilik endekslerinin tahmini. Acta Aquatica Turcica 16 (3),409-415. https://doi.org/10.22392/actaquatr.700858.
  • Cojocaru, A. L., Liu, Y., Smith, M.D., Akpalu, W., Chávez, C., Dey, M.M. & Tran, N. (2022). The “seafood” system: Aquatic foods, food security and the Global South. Review of Environmental Economics and Policy, 16 (2), 306-326.
  • Çelikkale, M.S., Okumuş, İ., Kurtoğlu, İ.Z. & Başçınar, N. (1998). The present state and potential of coastal aquaculture in the Black Sea, The Procedings of the First International Symposium on Fisheries and Ecology, 2-4 September 1998, Trabzon/Turkey.
  • FAO, (2024). FishStat Plus-Universal software for fishery statistical time series http://www.fao.org/fishery/statistics/software/fishstat/en (Erişim tarihi: 18.09.2024).
  • Gümüş, E. & Yılmaz, S. (2011). Antalya ili’nde su ürünleri yetiştiricilik sektörü ve pazarlama durumu. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi MAKUFEBED 3, 15-31.
  • Öz, M., Dikel, S., Durmuş, M., & Özoğul, Y. (2017). Effects of black cumin oil (Nigella sativa) on sensory, chemical and microbiological properties of rainbow trout during 23 days of storage at 2±1 °C. Journal of Aquatic Food Product Technology, 26 (6), 665-674.
  • Şahinöz, E., Doğu, Z. & Aral, F. (2017). Türkiye ve Dünya’da su ürünlerinin mevcut durumu. Journal of Urban Academy, 10 (4).
  • TÜİK, (2024). Su Ürünleri İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr (Erişim tarihi: 06.11.2024).
  • Ukav, İ. (2022). Türkiye’de su ürünleri üretiminin gelişimi. II-International Conference on Global Practice of Multidisciplinary Scientific Studies, July 26-28, 2022.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Balık Biyolojisi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Gülşen Uzun Gören 0000-0001-9109-2921

Birol Baki 0000-0002-2414-1145

Şennan Yücel 0000-0002-0522-9846

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2025
Gönderilme Tarihi 30 Haziran 2025
Kabul Tarihi 29 Ağustos 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 11 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Uzun Gören, G., Baki, B., & Yücel, Ş. (2025). Sinop İli Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Projeksiyonu. MEMBA Su Bilimleri Dergisi, 11(3), 328-334. https://doi.org/10.58626/memba.1730155
AMA Uzun Gören G, Baki B, Yücel Ş. Sinop İli Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Projeksiyonu. MEMBA Su Bilimleri Dergisi. Eylül 2025;11(3):328-334. doi:10.58626/memba.1730155
Chicago Uzun Gören, Gülşen, Birol Baki, ve Şennan Yücel. “Sinop İli Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Projeksiyonu”. MEMBA Su Bilimleri Dergisi 11, sy. 3 (Eylül 2025): 328-34. https://doi.org/10.58626/memba.1730155.
EndNote Uzun Gören G, Baki B, Yücel Ş (01 Eylül 2025) Sinop İli Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Projeksiyonu. MEMBA Su Bilimleri Dergisi 11 3 328–334.
IEEE G. Uzun Gören, B. Baki, ve Ş. Yücel, “Sinop İli Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Projeksiyonu”, MEMBA Su Bilimleri Dergisi, c. 11, sy. 3, ss. 328–334, 2025, doi: 10.58626/memba.1730155.
ISNAD Uzun Gören, Gülşen vd. “Sinop İli Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Projeksiyonu”. MEMBA Su Bilimleri Dergisi 11/3 (Eylül2025), 328-334. https://doi.org/10.58626/memba.1730155.
JAMA Uzun Gören G, Baki B, Yücel Ş. Sinop İli Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Projeksiyonu. MEMBA Su Bilimleri Dergisi. 2025;11:328–334.
MLA Uzun Gören, Gülşen vd. “Sinop İli Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Projeksiyonu”. MEMBA Su Bilimleri Dergisi, c. 11, sy. 3, 2025, ss. 328-34, doi:10.58626/memba.1730155.
Vancouver Uzun Gören G, Baki B, Yücel Ş. Sinop İli Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Projeksiyonu. MEMBA Su Bilimleri Dergisi. 2025;11(3):328-34.

Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi olarak 2013'te kurulan dergimiz,
MEMBA Su Bilimleri Dergisi olarak yayın hayatına devam etmektedir.
-----------
MEMBA Su Bilimleri Dergisi, Kastamonu Üniversitesi tarafından yayımlanan, uluslararası, hakemli ve açık erişimli bilimsel bir dergidir. Dergi, sucul bilimler ve su kaynaklarına ilişkin temel ve uygulamalı bilimsel araştırmaların yayımlanmasını teşvik etmeyi, disiplinler arası bilimsel iletişimi güçlendirmeyi ve bu alandaki bilgi birikimini artırmayı amaçlamaktadır. Dergi yılda dört sayı olarak( Mart, Haziran, Eylül, Aralık aylarında) Türkçe ve İngilizce orjinal makaleler, kısa notlar, teknik notlar, raporlar ve derlemelere yer verir.

MEMBA Su Bilimleri Dergisi
TRDizin, SOBIAD, ASCI, CAB Direct, Google Scholar, Paperity, Asosindex, Academic Journal Index, CNKI Scholar
dizinlerinde taranmaktadır.
----------
Dergimize makale yükleme sırasında intihal benzerlik raporu yüklemek zorunlu ve bu raporun intihal benzerlik oranının % 30'un altında olması gerekmektedir. Bu raporu yazarlar makale yükleme sırasında göndermelidir.
Dergimize yüklenen Türkçe ve İngilizce makalelerde Türkçe ve İngilizce özetlerin bulunması zorunludur.