The increase in temperature, along with the rise in carbon dioxide (CO₂) concentration in the marine environment, poses a challenge for the marine environment. The decrease in pH (acidification) in oceans and seas has direct effects such as species loss and shifts in dominant species, as well as indirect effects such as the reorganisation of ecological functions and changes in community organisation patterns. This study aims to evaluate the predictive ability of the Gaussian Process Regression (GPR) model, a machine learning method. In this study, sea water parameters (01.06.2022-28.03.2025) from the Black Sea Region (Giresun coast) obtained from the Copernicus Marine Environment Monitoring Service (CMEMS) were used as the data set. Sea water pH was predicted using important parameters such as temperature and partial carbon dioxide surface pressure (spCO₂) in sea water. The findings of this study demonstrate that the Rational Quadratic Kernel GPR, trained with high spatial resolution SST and spCO₂ data provided by Copernicus, offers high accuracy and strong generalisation in pH estimation for the Giresun coast, demonstrating superior performance compared to other kernels and thus establishing a robust scientific foundation for the development of climate-sensitive decision support and early warning systems.
Machine learning algorithms Artificial intelligence-based modeling Black Sea Climate change impacts Acidification
Deniz ortamındaki karbondioksit (CO2) konsantrasyonundaki artışla birlikte sıcaklıktaki artış, deniz ortamı için bir zorluk teşkil etmektedir. Okyanus ve denizlerde pH'ın düşmesinin (asitleşme) tür kaybı gibi doğrudan ve baskın türlerde kaymalar, ekolojik işlevlerin yeniden düzenlenmesi ve topluluk organizasyonu modellerinde değişiklikler gibi dolaylı etkileri vardır. Bu çalışma, bir makine öğrenmesi yöntemi olan Gauss Süreci Regresyonu (GPR) modelinin tahmin yeteneğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, Copernicus Deniz Çevresi İzleme Servisi'nden (CMEMS) elde edilen Karadeniz Bölgesi (Giresun kıyıları) deniz suyu parametreleri (01.06.2022-28.03.2025) veri seti olarak kullanılmıştır. Sıcaklık ve deniz suyundaki kısmi karbondioksit yüzey basıncı (spCO2) gibi önemli parametreler kullanılarak, deniz suyu pH’sı tahmin edilmiştir. Bu çalışmanın bulguları, Copernicus’tan sağlanan yüksek mekânsal çözünürlüklü SST ve spCO₂ verileriyle eğitilen Rasyonel Kuadratik çekirdekli GPR’nin Giresun kıyıları için pH tahmininde yüksek doğruluk ve güçlü genelleme sunduğunu, diğer çekirdeklere kıyasla üstün performans gösterdiğini ve böylece iklim duyarlı karar destek ile erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesine sağlam bir bilimsel temel oluşturduğunu göstermektedir.
Makine öğrenmesi algoritmaları Yapay zeka tabanlı modelleme Karadeniz İklim değişikliği etkileri Asidifikasyon
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Makine Öğrenme (Diğer), Hidrobiyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 16 Temmuz 2025 |
Kabul Tarihi | 27 Eylül 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 11 Sayı: 3 |
Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi olarak 2013'te kurulan dergimiz,
MEMBA Su Bilimleri Dergisi olarak yayın hayatına devam etmektedir.
-----------
MEMBA Su Bilimleri Dergisi, Kastamonu Üniversitesi tarafından yayımlanan, uluslararası, hakemli ve açık erişimli bilimsel bir dergidir. Dergi, sucul bilimler ve su kaynaklarına ilişkin temel ve uygulamalı bilimsel araştırmaların yayımlanmasını teşvik etmeyi, disiplinler arası bilimsel iletişimi güçlendirmeyi ve bu alandaki bilgi birikimini artırmayı amaçlamaktadır. Dergi yılda dört sayı olarak( Mart, Haziran, Eylül, Aralık aylarında) Türkçe ve İngilizce orjinal makaleler, kısa notlar, teknik notlar, raporlar ve derlemelere yer verir.
MEMBA Su Bilimleri Dergisi
TRDizin, SOBIAD, ASCI, CAB Direct, Google Scholar, Paperity, Asosindex, Academic Journal Index, CNKI Scholar
dizinlerinde taranmaktadır.
----------
Dergimize makale yükleme sırasında intihal benzerlik raporu yüklemek zorunlu ve bu raporun intihal benzerlik oranının % 30'un altında olması gerekmektedir. Bu raporu yazarlar makale yükleme sırasında göndermelidir.
Dergimize yüklenen Türkçe ve İngilizce makalelerde Türkçe ve İngilizce özetlerin bulunması zorunludur.