Türkiye balık yetiştiriciliği açısından önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen ticari olarak kültürü
yapılan balık türü sayısı oldukça azdır. Balıklardan döl alımındaki zorluklar ancak az sayıdaki türün kültürünün
yapılmasını mümkün kılmaktadır. Bu nedenle, kültür balıkçılığında üretimin artırılması için balıklardan döl alımı
çalışmalarındaki başarının artırılması önemli bir yer tutmaktadır. Bununla birlikte, kültürü yapılan birçok balık
türünde yumurta alınması için hormon uygulaması gerekmektedir. Dolayısıyla, üretimi yapılacak balık türüne
uygun hormonun seçimi ve hormon dozlarının kullanımı; yumurta miktarı ve kalitesinin iyileştirilmesi
bakımından önemli katkılar sağlayacaktır. Son yıllarda, global ölçekte, balık kültürü araştırmalarında kullanılan
hormonların tipleri ve dozlarının geliştirilmesi için çalışmalar artarak devam ettirilmektedir. Sonuç olarak,
ülkemizde de kültür balıkçılığından elde edilen üretiminin artırılması için bu konudaki çalışmaların ve
gelişmelerin takip edilmesi ve uygulanmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.
Bölüm | Araştırmalar |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2015 |
Kabul Tarihi | 2 Aralık 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 1 |