Araştırma Makalesi

RESİM SANATINDA ŞİDDET ve TECAVÜZ: EUROPA’ NIN KAÇIRILMASI

Cilt: 6 Sayı: 17 31 Aralık 2022
PDF İndir

RESİM SANATINDA ŞİDDET ve TECAVÜZ: EUROPA’ NIN KAÇIRILMASI

Öz

Resim sanatı, içeriğinde barındırdığı imgelerle anlama yoğunlaşmanın sağlandığı yegâne ifade biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle mitolojinin ve Kutsal Kitap’ta verilen anlatımların şekillendirdiği sahneler, birçok sanatçının kendi içsel dünyalarının farklı bir versiyonu olarak yansıtılmakta ve somut hale getirilmektedir. Avrupa sanatında sıklıkla karşılaşılan çıplak kadın betimlemeleri yakın kompozisyonlarda şekillenmiş ancak bu çerçeve dönemin ve sanatçısının ideallerine göre çeşitli temalarla aktarılmıştır. Kadına duyulan arzunun, şehvet ve erotizm dışına çıktığı sahneler, devamında erkek egemenliği ve hâkimiyeti şeklini almaktadır. Pek çok sanatçı tarafından ele alınan ve mitolojiye dayanan Europa’nın kaçırılma öyküsü bu bağlamda hem öncü bir örnek hem de benzer temaların şekillenişindeki çıkış noktası olmuştur. Araştırmada öncelikle ötekileştirme konusuna dikkat çekilerek kadının sanatta var olduğu konum irdelenmiş, daha sonra bu konumun kadını nesneye indirgeyişi, erkeğin kendinde mevcut gördüğü yetki ve devamında buna bağlı şekillenen şiddet ve tecavüz sahneleri çeşitli sanatçıların ifade biçimleri ile örneklendirilmiştir. Böylelikle günümüzde dahi devam eden kadına yönelik şiddet ve tecavüz olaylarının cinsiyetçi tutuma bağlı olarak geliştiğinin ve kadının yalnızca bedene indirgendiğinin altı çizilmeye çalışılarak kalıplaşmış yargıların yarattığı toplumsal sorunların aktarılması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbulut, Durmuş, Açık Beden: Resimde Çapkınlık, Şiddet, Doğa ve Saplantı, İstiklal Kitabevi, İstanbul, 2007.
  2. Akpınar, E.N, Görsel Ziyafete Başkaldırı: Artemisia Gentileschi, Susanna ve Yaşlılar, Sanat-Tasarım Dergisi, C 15, S 7, 2016.
  3. Aktan, Gülser, Manet’ nin Salon Sergilerinde Olumsuz Eleştiri Alan Resimleri ve Modern Sanata Katkısı, İdil Sanat ve Dil Dergisi, C 7, S 50, 2018.
  4. Antmen, Ahu, Sanat Cinsiyet: Sanat Tarihi ve Feminist Eleştiri, İletişim Yayınları, İstanbul, 2008.
  5. Atılgan, K. D. Antik Yunan’da Toplumsal Cinsiyet Rollerinin Temsili, Yedi: Sanat, Tasarım ve Bilim Dergisi, C/S 10, 2015.
  6. Berger, John, Görme Biçimleri, Çev. Yurdanur Salman, Metis Yayınları, İstanbul 2005.
  7. Broude, Norma, Edgar Degas and French Feminism, ca. 1880: “The Young Spartans,” the Brothel Monotypes, and the Bathers Revisited, The Art Bulletin, Volume 70, Issue 4, 1988 (published online 2014).
  8. Can, Şefik, Klasik Yunan Mitolojisi, Ötüken Yayınevi, İstanbul, 2011.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

18 Temmuz 2022

Kabul Tarihi

24 Ekim 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA
Mete, Z. (2022). RESİM SANATINDA ŞİDDET ve TECAVÜZ: EUROPA’ NIN KAÇIRILMASI. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 6(17), 318-340. https://izlik.org/JA86AM65DW
AMA
1.Mete Z. RESİM SANATINDA ŞİDDET ve TECAVÜZ: EUROPA’ NIN KAÇIRILMASI. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi. 2022;6(17):318-340. https://izlik.org/JA86AM65DW
Chicago
Mete, Zehra. 2022. “RESİM SANATINDA ŞİDDET ve TECAVÜZ: EUROPA’ NIN KAÇIRILMASI”. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi 6 (17): 318-40. https://izlik.org/JA86AM65DW.
EndNote
Mete Z (01 Aralık 2022) RESİM SANATINDA ŞİDDET ve TECAVÜZ: EUROPA’ NIN KAÇIRILMASI. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi 6 17 318–340.
IEEE
[1]Z. Mete, “RESİM SANATINDA ŞİDDET ve TECAVÜZ: EUROPA’ NIN KAÇIRILMASI”, Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, c. 6, sy 17, ss. 318–340, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86AM65DW
ISNAD
Mete, Zehra. “RESİM SANATINDA ŞİDDET ve TECAVÜZ: EUROPA’ NIN KAÇIRILMASI”. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi 6/17 (01 Aralık 2022): 318-340. https://izlik.org/JA86AM65DW.
JAMA
1.Mete Z. RESİM SANATINDA ŞİDDET ve TECAVÜZ: EUROPA’ NIN KAÇIRILMASI. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi. 2022;6:318–340.
MLA
Mete, Zehra. “RESİM SANATINDA ŞİDDET ve TECAVÜZ: EUROPA’ NIN KAÇIRILMASI”. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, c. 6, sy 17, Aralık 2022, ss. 318-40, https://izlik.org/JA86AM65DW.
Vancouver
1.Zehra Mete. RESİM SANATINDA ŞİDDET ve TECAVÜZ: EUROPA’ NIN KAÇIRILMASI. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2022;6(17):318-40. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86AM65DW