Cilt: 51 Sayı: 1, 28.06.2024

Yıl: 2024

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gelişme Dergisi (METUSD) ekonomi, işletme, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanlarında makaleler yayınlamaktadır. Dergi araştırmacıları ve akademisyenleri sosyal bilimlerin bu alanlarındaki teorik ve uygulamalı çalışmalarıyla, yenilikçi fikirlerini ve eleştirel görüşlerini paylaşmaya teşvik etmektedir. Dergide sadece Türkiye değil, Avrupa Birliği ve Orta Doğu başta olmak üzere farklı bölge ve ülkeyle ilgili çalışmalara yer veriliyor.

1970 yılında kurulan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gelişme Dergisi (METUSD) (ODTÜ Gelişme Dergisi), Türkiye'nin en eski bilimsel dergilerinden biridir. İki dilli (Türkçe ve İngilizce) olup, halihazırda Haziran ve Aralık olmak üzere yılda iki sayı olarak çevrimiçi olarak yayınlanmaktadır. Dergi, ekonomi, işletme, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanlarında özgün araştırma makalelerinin yayınlandığı çift-kör hakemli bir dergidir.

1. İngilizce veya Türkçe makaleler kabul edilir. Makaleler DergiPark'ın sitesi (dergipark.org.tr) üzerinden MS Office Word formatında (2013/2016/2019/Office 365) online olarak gönderilmelidir. Tüm başvurular DergiPark web sitesi aracılığıyla yapılmalıdır (posta yoluyla yapılan başvurular reddedilecektir).
2. Gönderilen makaleler yayınlanmamış çalışma olmalı ve başka bir yerde yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
3. Bir makalenin yayınlanmak üzere kabul edilmesi, makalenin telif hakkını otomatik olarak ODTÜ Gelişme Dergisi'ne devreder.
4. Türkçe yazılar İngilizce "genişletilmiş özet" (2 sayfayı geçmemek üzere) içermelidir.
5. Başlık ve alt başlıklar kısa olmalıdır.
6. Tablo ve şekiller ardışık olarak numaralandırılmalı ve başlıklandırılmalıdır.
7. Ondalık sayılar nokta ile ayrılmalıdır. Rakamlar virgülle ayrılmamalıdır.
8. Denklemler ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Denklem numaraları sağ kenarda parantez içinde görünmelidir. Formüllerin türetilmesinin kısaltıldığı durumlarda, tam olarak türetmenin hakemlerin kullanımı için ayrı bir sayfada sunulması gerekir (yayınlanmamalıdır).
9. Kaynaklar ayrı bir sayfada listelenmelidir. (Ayrı bir belgede değil gönderilmemelidir).
10. Ek dosya olarak ayrı olarak sunulması gereken başlık sayfasında MS Office Word formatında (2013/2016/2019/Office 365) kapak sayfası bulunmalıdır. Hakemlerin makaleyi yazarın ismini öğrenmeden incelemelerini kolaylaştırmak için yazar(lar)ın bilgileri yalnızca bu sayfada yazılmalıdır. Bu ayrı kapak sayfası aşağıdaki bilgileri içermelidir:
(i) makalenin başlığı;
(ii) yazar(lar)ın adı;
(iii) yazar(lar)ın kurumsal bağlantıları;
(iv) tüm yazarların tam iletişim bilgileri (adres, telefon, e-posta vb.)
(v) 100 kelimeyi aşmayan bir özet.
(vi) genel ve çoğul terimlerden ve çoklu kavramlardan kaçınarak en fazla 5 anahtar kelime.
(vii) maksimum 5 JEL kodu.
*Kapak sayfası makalenizin bulunduğu dosyada OLMAMALIDIR.
*Gönderimin 4. adımında teslim edilmesi gerekmektedir.
*Yukarıda açıklandığı gibi uygun bir ek dosyanın bulunmaması, inceleme sürecine başlamadan önce bir ret nedenidir.
11. Tüm referanslar metin içinde (dipnotlarda değil) yazarın soyadı, yayın yılı ve ardından gerekiyorsa sayfalara atıf yapılarak verilmelidir.
Bazı örnekler şunlardır: "... İddia edilmiştir (Mann, 1979: 76-8)"; "... Lieberman (1979: 35) belirtmektedir"; "... Leibenstein (1957a: 18-30; 1957 b:18-20)"; "... (Musgrave ve Musgrave, 1976: 286)"; "... (Bulutay ve diğerleri, 1976)"; "... (Thirlwall, 1973; Singh, 1975: 206)".
Süreli yayınlarda ve editörlü kitaplarda yer alan makalelerin sayfa numaraları mutlaka belirtilmelidir. Referanslar aşağıdaki gibi görünmelidir.
Kitaplar: FOROUTAN, F. (1996), “Turkey 1976-85: Dış Ticaret, Endüstriyel Verimlilik ve Rekabet”, Gelişmekte Olan Ülkelerde Endüstriyel Evrim, Eds. M. J. Roberts ve J. R. Tybout, Dünya Bankası Kitabı, Washington, s. 1-64.
Süreli Yayınlar: ŞENSES, F. (1991), “Geçmişe ve Geleceğe Bakışta Türkiye İstikrar ve Yapısal Uyum Programı”, Gelişmekte Olan Ekonomiler, XXIX-3, 210-234.
Koleksiyonlar: TAYMAZ, E. (1998), “Ticaret Liberalizasyonu ve İstihdam Yaratımı: 1980'lerde Türkiye Deneyimi”, Ekonomik Reformlar, Yaşam Standartları ve Sosyal Refah Çalışması (editör Ana Revenga), Cilt II Teknik Makaleler, Washington, DC: Dünya Bankası.
12. Makalenin sonunda yazarların katkıları, çıkar çatışmaları, teşekkür ve maddi desteklerine ilişkin açıklamalara yer verilmelidir.
13. Bu koşulları sağlamayan yazılar, yeniden gönderilmek üzere yazarlara geri gönderilecektir.

METUSD, makalelerin yayınlanmasında COPE (Yayın Etiği Komitesi) tarafından hazırlanan Temel Uygulamalar ve En İyi Uygulama Kılavuzlarına uymakla yükümlüdür. Hem editörler hem de hakemler sırasıyla Editörler için Cope Kılavuzlarına ve Hakemler için COPE Etik Kılavuzlarına uymayı taahhüt ederler. Yazarlar, METUSD web sitesinin "yazım kuralları"nda belirtilen kurallara uygun hareket etmelidir.