Bu çalışma, 2010-2012 yıllarında Malatya’nın ceviz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Hekimhan ilçesinde, tohumdan yetişen cevizlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından üstün olanlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yaklaşık 5.000 ceviz ağacı incelenmiş ve meyve özellikleri bakımından öne çıkan 75 ağaçtan meyve numuneleri alınmıştır. İnceleme ve değerlendirmeler sonucunda 39 ceviz genotipi ümitvar olarak seçilmiştir. Bu 39 tip üzerinde yapılan incelemelerde meyve ağırlıkları 11–21.5 g, meyve iç ağırlıkları 5.1–9.0 g, iç randımanı % 38.5–60, kabuk kalınlıkları 1.02–2.15 mm, protein içeriği % 11.91–18.50, toplam yağ içeriği % 60.94–69.50, kül içeriği % 1.01–2.24 ve rutubet içeriği % 2.15–3.96 aralığında belirlenmiştir.
Hekimhan Selection Walnut Determination of Some Physical and Chemical Properties of Walnuts (Juglans regia L.) Selected from Hekimhan ( Malatya) Region
Bu çalışma, 2010-2012 yıllarında Malatya’nın ceviz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Hekimhan ilçesinde, tohumdan yetişen cevizlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından üstün olanlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yaklaşık 5.000 ceviz ağacı incelenmiş ve meyve özellikleri bakımından öne çıkan 75 ağaçtan meyve numuneleri alınmıştır. İnceleme ve değerlendirmeler sonucunda 39 ceviz genotipi ümitvar olarak seçilmiştir. Bu 39 tip üzerinde yapılan incelemelerde meyve ağırlıkları 11–21.5 g, meyve iç ağırlıkları 5.1–9.0 g, iç randımanı % 38.5–60, kabuk kalınlıkları 1.02–2.15 mm, protein içeriği % 11.91–18.50, toplam yağ içeriği % 60.94–69.50, kül içeriği % 1.01–2.24 ve rutubet içeriği % 2.15–3.96 aralığında belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Nisan 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1 |