Bu
çalışma 2017 yılında Trabzon ilinin Of ilçesinde yetiştirilen önemli yerel
armut çeşitlerinin meyve ve ağaç özelliklerinin incelenmesi amacıyla
yürütülmüştür. Çalışmada ilçede yetiştirilen ve Haziran ile Eylül ayları
arasında hasat olumuna gelen yerel armut çeşitleri pomolojik özellikleri
yönünden karakterize edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, belirlenen 7 yerel
erkenci ve orta mevsim çeşitlerinde ortalama meyve ağırlığı 53,80 g (Yağ) ile
151,48 g (Eğrisap); meyve eni 43,86 mm (Yağ) ile 66,48 mm (Eğrisap);meyve çapı
43,47 mm (Yağ) ile 62,86 mm (Eğrisap); meyve boyu 57,30 mm (Kiraz 1) ile 83,58
mm (Harnap); meyve eti sertliği 2,81 kg (Ciğerli Kiraz) ile 8,29 kg (Eğrisap);
meyve suyunda pH değeri 3,96 (Kiraz 2) ile 4,81 (Ciğerli Kiraz); suda çözünür
kuru madde içeriği % 10,6 (Kiraz 1) ile % 12,95 (Harnap) ve titre edilebilir
asit miktarı % 2,06 (Ciğerli Kiraz) ile % 5,83 (Kiraz 2) arasında değişmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 2 |