Bu çalışma 2009-2011 yılları arasında Yalova
koşullarında yürütülmüştür. Çalışmanın amacı M9 anacı üzerine aşılı Golden Sel
B elma çeşidinde, fertigasyon ve hasat sonrası yaprak gübrelemesi yöntemleri
kullanılarak farklı dozlarda (0, 30, 60, 90 g/ağaç) ve farklı uygulama
zamanlarında (Uygulama:1Erken ilkbaharda gözler uyanmadan önce başlayıp
hasattan 40-45 gün önce biten, Uygulama:2 Erken ilkbaharda gözler uyanmadan
önce başlayıp hasattan 40-45 gün önce biten ve hasat sonrası yaprak uygulaması
olan, Uygulama:3 Çiçeklenme sonrası başlayıp hasattan 40-45 gün önce biten,
Uygulama:4 Çiçeklenme sonrası başlayıp hasattan 40-45 gün önce biten ve hasat
sonrası yaprak uygulaması olan) verilen azotun bitkilerin klorofil içeriği
üzerine olan etkilerinin belirlenmesidir. Deneme, tesadüf bloklarında
faktöriyel deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Yapılan
klorofil analiz sonuçlarına göre, yaprak klorofil içerikleri artan azot dozları
ile artış göstermiş fakat farklı uygulama zamanları klorofil içerikleri
üzerinde etkili olmamıştır.
The experiment was carried out during 2009 - 2011 period in Yalova
conditions. The
aim of the experiment is to determine fertigation and postharvest foliar fertilization
methods with different nitrogen doses (0, 30, 60, 90 g/tree) and application
times (Application:1 starts at early spring before the buds
burst and ends 40-45 days ago from harvest, Application:2 In addition to A1 postharvest foliar
nitrogen application, Application:3 starts after blooming
and ends 40-45 days ago from harvest, Application:4 In addition to A3 postharvest foliar
nitrogen application) effects on leaf chlorophyll content of Golden Sel B apple
variety grafted on M9 rootstock. The experiment was designed according to
randomized block factorial experiment design with three
replication. According to the results increasing doses of
nitrogen had increased the chlorophyll content of the leaves, however no significant
differences was observed due to the different nitrogen application times on the
chlorophyll content.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 1 |