Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Rizobakteri Uygulamalarının Bazı Turunçgil Çöğürlerinin Büyüme ve Gelişme Performansı Üzerine Etkileri

Yıl 2021, Cilt: 8 Sayı: 2, 30 - 33, 29.12.2021
https://doi.org/10.51532/meyve.1021047

Öz

Turunçgiller ticari olarak uygun bir anaç üzerine aşı yapılarak çoğaltılmaktadır. Anaçlar, biyotik/abiyotik stres faktörlerinin bulunduğu koşullarda yetiştiriciliğe olanak sağlayarak dünya’da Turunçgil yetiştiriciliğinin gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Bu çalışmada, farklı rizobakteri türlerinin (Rhizobium sp. SY-55, Bacillus sp. SK-63 ve Herbaspirillum sp. SY-48) bazı turunçgil (Troyer sitranjı ve Yerli turunç) çöğürlerinin büyüme ve gelişme performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, tohumlara ekim öncesi bakteri uygulaması yapılmıştır. Uygulamadan 8 ay sonra bitki gelişim parametreleri (bitki boyu, gövde çapı, kök uzunluğu, kök yaş ve kuru ağırlığı) ile ilgili ölçümler yapılmıştır. Sonuçlara göre, bakteri uygulaması yapılan Yerli turunç anaçlarında bitki boyunun, kontrol uygulamasına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Gövde çapının ise bakteri uygulaması yapılan Troyer sitranjı ve Yerli turunç anaçlarında daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kök uzunluğu ile kök yaş-kuru ağırlığı da kontrol uygulamasına göre daha yüksek bulunmuştur.
Araştırma sonucunda, bitki büyümesini destekleyen bakterilerin, turunçgil anaçlarının gelişimini hızlandırmada ve fidan üretim süresini kısaltmada olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. Buna ilave olarak bakteri uygulaması, ekonomik ve çevresel avantajlar yanında tarımsal girdilerin kullanımını azaltma imkânı sağlamaktadır. Aynı zamanda turunçgil yetiştiriciliğini daha sürdürülebilir hale getirilebileceği öngörülmektedir.

Kaynakça

  • Altın N, 2005. Bitki Gelişimini Uyaran Kök Bakterilerinin Genel Özellikleri ve Etkileri. Anadolu Journal of Aegean Agricultural Research Institute. 15 (2): 87 – 103.
  • Aslantaş R, Çakmakçı R, Şahin F, 2007. Effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria on Young Apples Trees Growth and Fruit Yield under Orchard Conditions. Scientia Horticulture. 111 (4): 371-377.
  • Burdman S, Jurkevitch E, Okon Y, 2000. Microbiol Interactions in Agriculture and Forestry. In: Subba RN, Dommergues YR (Eds), Recent Advances The Use of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) in Agriculture. Pub. Inc. UK, 29-250.
  • Çakmakçı R, 2005. Bitki Gelişimini Teşvik Eden Rizobakterilerin Tarımda Kullanımı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 36 (1): 97-1007.
  • Çakmakçı R, Dönmez MF, Erdoğan Ü, 2007. The Effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria on Barley, Seed Linggrowth, Nutrient Uptake, Somesoil Properties and Bacterial Counts. Turk Journal of Agricultere and Forestry. 31: 189-199.
  • De Silva A, Patterson K, Rothrock C, Moore J, 2000. Growth Promotion of Highbush Blueberry by Fungal and Bacterial İnoculants. Horticulturae Sience. 35 (7): 1228-1230.
  • Esringü A, Kotan R, Bayram F, Ekinci M, Yıldırım E, Nadaroğlu H., Katırcıoğlu H, 2016. Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD Özel Sayı 214-227.
  • Eşitken A, Karlıdağ H, Ercişli S, Turan M, Şahin F, 2003. The Effects of Spraying A Growth Promoting Bacterium on The Yield, Growth and Nutrient Element Composition of Leaves of Apricot (Prunus armeniaca L.cv. Hacıhaliloglu). Australian Journal of Agricultural Research. 54: 377-380.
  • Eşitken A, Pirlak P, Turan M, Sahin F, 2006. Effects of Floral and Foliar Application of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) on Yield, Growth of Nutrition of Sweet Cherry. Scientia Horticulturae. 1 (10): 324-327.
  • FAO, 2021. İstatistical database. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL. Accessed 10 December, 2021
  • R, Ertürk A, Atasever ÖÖ, 2018. Bitki Büyümesini Teşvik Edici Rizobakteri (PGPR) Uygulamasının Eşme Ayva Çeşidinde (Cydonia vulgaris L.) Bitki Gelişmesi Üzerine Etkileri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 35 (4): 89-96.
  • Giassi V, Kiritani C, Kupper, KC, 2015. Bacteria as Growth-Promoting Agents for Citrus Rootstocks. Microbiological Research 190:46-54.
  • Glick BR, Penrose DM, LiJ, 1998. A Model for The Lowering of Plant Ethylen Concentrations by Plant Growth-Promoting Bacteria. Journal of Theoretical Biology, 190: 63-68.
  • Güneş A, Turan M, Güllüce M, Sahin F, Karaman MR, 2013. Farklı Bakteri Uygulamalarının Kaya Fosfatının Çözünürlüğü Üzerine Etkileri. Toprak Su Dergisi. 2 (1): 53-61.
  • Jeon JS, Lee SS, Kim HY, Ahn TS, Song HG, 2003. Plant Growth Promotion in Soil by Some İnoculated Microorganisms. Journal of Microbiology. 41: 271- 276.
  • Karakurt H, Kotan R, Aslantaş R, Dadaşoğlu F, Karagöz K, Şahin F, 2010. Bitki Büyümesini Teşvik Eden Bazı Bakteri Strainlerinin ‘Şekerpare’ Kayısı Çöğürlerinin Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 41 (1): 7 – 12.
  • Karlıdağ H, Eşitken A, Turan M, Şahin F, 2006. Effects of Root İnoculation of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) on Yield, Growth and Nutrient Element Contents of Leaves of Apple. Scientia Horticulturae. 114: 16-20.
  • Khalid A, Arshad M, Zahir ZA, 2004. Growth and Yield Response of Wheat to İnoculation with Auxin Producing Plant Growth Promoting Rhizobacteria. Pakistan Journal of Botany. 35 (4): 483-498.
  • Şahin F, Çakmakçı R, Kantar F, 2004. Sugar Beet and Barley Yields in Relation to İnoculation with N2-Fixing and Phosphate Solubilizing Bacteria. Plant and Soil. Kluwer Academic Publishers. 265:123-129.
  • Uzun A, Seday U, Kafa, G, 2013. Bazı Turunçgil Anaçlarının Valencia Late Portakalında Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Meyve Bilimi 1(1):18-22.

The Effects of Rhizobacteria Applications on the Growth and Development Performance of Some Citrus Seedlings

Yıl 2021, Cilt: 8 Sayı: 2, 30 - 33, 29.12.2021
https://doi.org/10.51532/meyve.1021047

Öz

Citrus is commercially propagated by grafting onto a suitable rootstock. Rootstocks, which are important in the conditions of any biotic / abiotic stress factors in the world, provide an opportunity for the development of citrus cultivation. In this study, the effects of different rhizobacteria species (Rhizobium sp. SY-55, Bacillus sp. SK-63 and Herbaspirillum sp. SY-48) on the growth and development performance of seedlings of some citrus fruits (Troyer citrange and Common sour orange) were investigated. In the study, bacteria were applied to the seeds. Plant growth parameters (plant height, stem diameter, root length, root fresh weight and dry weight) were measured after 8 months from the bacteria application. According to the results, it was determined that the stem diameter of Troyer citrange and the Common sour orange rootstocks treated with bacteria was higher than the control application. In addition, root length and root fresh-dry weight of Troyer citrange and the Common sour orange rootstocks were found to be higher than the control application.
As a result of the research, it was determined that the bacteria that support plant growth have positive effects on accelerating the development of citrus rootstocks and shortening the nursery production period. In addition, the application of bacteria provides economic and environmental advantages as well as the opportunity to reduce the use of agricultural inputs. It is also envisaged that citrus cultivation can be made more sustainable.

Kaynakça

  • Altın N, 2005. Bitki Gelişimini Uyaran Kök Bakterilerinin Genel Özellikleri ve Etkileri. Anadolu Journal of Aegean Agricultural Research Institute. 15 (2): 87 – 103.
  • Aslantaş R, Çakmakçı R, Şahin F, 2007. Effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria on Young Apples Trees Growth and Fruit Yield under Orchard Conditions. Scientia Horticulture. 111 (4): 371-377.
  • Burdman S, Jurkevitch E, Okon Y, 2000. Microbiol Interactions in Agriculture and Forestry. In: Subba RN, Dommergues YR (Eds), Recent Advances The Use of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) in Agriculture. Pub. Inc. UK, 29-250.
  • Çakmakçı R, 2005. Bitki Gelişimini Teşvik Eden Rizobakterilerin Tarımda Kullanımı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 36 (1): 97-1007.
  • Çakmakçı R, Dönmez MF, Erdoğan Ü, 2007. The Effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria on Barley, Seed Linggrowth, Nutrient Uptake, Somesoil Properties and Bacterial Counts. Turk Journal of Agricultere and Forestry. 31: 189-199.
  • De Silva A, Patterson K, Rothrock C, Moore J, 2000. Growth Promotion of Highbush Blueberry by Fungal and Bacterial İnoculants. Horticulturae Sience. 35 (7): 1228-1230.
  • Esringü A, Kotan R, Bayram F, Ekinci M, Yıldırım E, Nadaroğlu H., Katırcıoğlu H, 2016. Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD Özel Sayı 214-227.
  • Eşitken A, Karlıdağ H, Ercişli S, Turan M, Şahin F, 2003. The Effects of Spraying A Growth Promoting Bacterium on The Yield, Growth and Nutrient Element Composition of Leaves of Apricot (Prunus armeniaca L.cv. Hacıhaliloglu). Australian Journal of Agricultural Research. 54: 377-380.
  • Eşitken A, Pirlak P, Turan M, Sahin F, 2006. Effects of Floral and Foliar Application of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) on Yield, Growth of Nutrition of Sweet Cherry. Scientia Horticulturae. 1 (10): 324-327.
  • FAO, 2021. İstatistical database. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL. Accessed 10 December, 2021
  • R, Ertürk A, Atasever ÖÖ, 2018. Bitki Büyümesini Teşvik Edici Rizobakteri (PGPR) Uygulamasının Eşme Ayva Çeşidinde (Cydonia vulgaris L.) Bitki Gelişmesi Üzerine Etkileri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 35 (4): 89-96.
  • Giassi V, Kiritani C, Kupper, KC, 2015. Bacteria as Growth-Promoting Agents for Citrus Rootstocks. Microbiological Research 190:46-54.
  • Glick BR, Penrose DM, LiJ, 1998. A Model for The Lowering of Plant Ethylen Concentrations by Plant Growth-Promoting Bacteria. Journal of Theoretical Biology, 190: 63-68.
  • Güneş A, Turan M, Güllüce M, Sahin F, Karaman MR, 2013. Farklı Bakteri Uygulamalarının Kaya Fosfatının Çözünürlüğü Üzerine Etkileri. Toprak Su Dergisi. 2 (1): 53-61.
  • Jeon JS, Lee SS, Kim HY, Ahn TS, Song HG, 2003. Plant Growth Promotion in Soil by Some İnoculated Microorganisms. Journal of Microbiology. 41: 271- 276.
  • Karakurt H, Kotan R, Aslantaş R, Dadaşoğlu F, Karagöz K, Şahin F, 2010. Bitki Büyümesini Teşvik Eden Bazı Bakteri Strainlerinin ‘Şekerpare’ Kayısı Çöğürlerinin Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 41 (1): 7 – 12.
  • Karlıdağ H, Eşitken A, Turan M, Şahin F, 2006. Effects of Root İnoculation of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) on Yield, Growth and Nutrient Element Contents of Leaves of Apple. Scientia Horticulturae. 114: 16-20.
  • Khalid A, Arshad M, Zahir ZA, 2004. Growth and Yield Response of Wheat to İnoculation with Auxin Producing Plant Growth Promoting Rhizobacteria. Pakistan Journal of Botany. 35 (4): 483-498.
  • Şahin F, Çakmakçı R, Kantar F, 2004. Sugar Beet and Barley Yields in Relation to İnoculation with N2-Fixing and Phosphate Solubilizing Bacteria. Plant and Soil. Kluwer Academic Publishers. 265:123-129.
  • Uzun A, Seday U, Kafa, G, 2013. Bazı Turunçgil Anaçlarının Valencia Late Portakalında Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Meyve Bilimi 1(1):18-22.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bitki Bilimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tuğçe Selvi

Ertuğrul Turgutoğlu 0000-0002-8354-8578

Ahmet Eşitken

Gizem Güler

Mesude Figen Dönmez

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster