This study was carried out in the conditions of Okenov farm, Issyk-Kul region, Cety-Oghuz district. As materials, Athena, Inya, Etna, Dwarf (male) Elizabeth (K) and False oleaster varieties developed by the Scientific Research Institute of Horticulture of Siberia were used. The varieties were evaluated in terms of yield, fruit weight, biochemical contents, morphological and phenological characteristics. At the end of the study, the data obtained from the varieties were evaluated and an economic analysis was made. As a result of the study, Athena and Inya varieties were found to be superior to the control variety in terms of yield (26%) and dry matter (24%). In the experiment, the largest fruits were detected in the Athena variety, which produced 14% larger fruits than the control variety, and the smallest fruits were determined in the Etna variety, which produced 10.2% smaller fruits than the control variety. It was determined that the Etna variety had the highest value in terms of biochemical contents such as Vitamin C, carotene and pectin compared to the other varieties included in the study. Considering all evaluations, Athena and Inya' varieties have been determined as promising varieties for this region.
Bu araştırma kırgizistanda yürüülmüştür
Kazakh National Agrarian Research University, Almaty, Kazakhstan,
00
Bu çalışma, Issık-Kul bölgesi, Cety-Oğuz ilçesi, Okenov çiftliği koşullarında yürütülmüştür. Materyal olarak Scientific Research Institute of Horticulture of Siberia, tarafından geliştirilen Athena, Inya, olarak Etna, Dwarf (male) Elizabeth (K), Yalancı iğde çeşitleri kullanılmıştır. Çeşitler verim, meyve ağırlığı, biyokimyasal içerikler, morfolojik ve fenolojik özellikler bakımından değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda çeşitlere ait elde edilen veriler değerlendirilerek ekonomik analiz yapılmıştır. Çalışmada sonucunda Athena ve Inya çeşitlerinin verim (%26) ve kuru madde (%24) bakımından kontrol çeşide göre üstün bulunmuştur. Denemede en büyük meyveler kontrol çeşidine göre %14 daha iri meyve oluşturan Athena çeşidinde en küçük meyveler ise kontrol çeşidine göre %10.2 küçük meyve oluşturan Etna çeşidinde tespit edilmiştir. Etna çeşidinin çalışmada yer alan diğer çeşitlere göre C Vitamini, karoten ve pektin gibi biyokimyasal içerikler bakımından en yüksek değere sahip olduğu tespit edilmiştir. Tüm değerlendirmeler göz önüne alındığında Athena ve Inya' çeşitleri bu bölge için gelecek vaat eden çeşitler olarak tespit edilmiştir.
00
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 00 |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 2 |