Eşme ayva çeşidi ülkemiz için oldukça önemli bir ticari değere sahip olmasına karşın, geç hasada bağlı düşük sıcaklıklar nedeniyle, depolamanın ilerleyen dönemlerinde meyve etinde kahverengileşme meydana gelebilmekte ve bu durum Eşme ayva çeşidinin muhafazasını sınırlamaktadır. Bu araştırmada, Eşme ayva çeşidine ait meyvelerde, biri geç hasat dönemi olan iki farklı hasat döneminin ve askorbik asit uygulamalarının (10 ppm ve 20 ppm) 20 ºC’de %60±5 nispi nem koşullarında ki 30 günlük raf ömrü sürecinde meyve kalitesi ve meyve eti kahverengileşmesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Çalışma sonucunda Hasat I ve Hasat II dönemleri arasında ağırlık kaybı (%), meyve eti sertliği (N), asitlik (%), nişasta indeksi (1-8), meyve kabuğu yağlanması (%) ve meyve kabuk rengi (L*, hue, chroma) gibi kalite parametreleri açısından önemli değişiklikler olduğu saptanmıştır. Ayrıca raf ömrünün 30. gününde askorbik asit uygulaması yapılmayan II. hasat dönemine ait kontrol meyve grubunda %6.6 oranında meyve eti kahverengileşmesi belirlenmesine rağmen uygulamalar ve hasat dönemleri arasında önemli bir farklılık tespit edilmemiştir.
Bu çalışma TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmiştir.
Eşme quince variety has a very important commercial value for Türkiye, but low temperatures at the late harvest period, can cause flesh browning in the storage and this situation may limit the storage life of the Eşme quince variety. In this study, the effects of two different harvest dates one of which late harvest period and ascorbic acid applications (10 ppm and 20 ppm) were examined on fruit quality and fruit flesh browning of Eşme quince variety during a 30-day shelf life at 20 ºC and 60±5% relative humidity conditions. As a result of the study, there were significant changes in quality parameters such as weight loss (%), flesh firmness (N), acidity (%), starch index (1-8) and fruit skin greasiness (%) and fruit skin color (L*, hue, chroma) between Harvest I and Harvest II periods. In addition, although a 6.6% rate of fruit flesh browning was detected in the control fruit group of the 2nd harvest period, where ascorbic acid was not applied on the 30th day of the shelf life, no significant difference was detected between applications and harvest periods.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 16 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 1 |