The degradation of natural ecosystems under global climate change, coupled with increasing population pressures, results in a narrowing of genetic resources while exacerbating biotic and abiotic stress factors, thereby limiting plant production. In this context, the thorough exploration, comprehensive characterization, and effective conservation of genetic resources have gained significant importance, serving as crucial steps in preserving biodiversity and supporting sustainable utilization strategies. In this study, twelve apricot genotypes of seed origin from various provinces were characterized in terms of several physico-chemical properties in 2023 and 2024. The traits examined showed significant differences among the genotypes, with variation coefficients ranging from 11.18% (fruit length) to 52.78% (ripening index). The fruit width, length, and weight varied from 24.01 to 39.99 mm, from 27.41 to 40.36 mm, and from 9.58 to 33.01 g, respectively. Seed adhesion was not observed in the ten genotypes, while the a* value of the upper skin color ranged from 4.66 to 14.17. Seed weight positively contributed to the improvement of pomological characteristics, while reducing biochemical accumulation. Genotypes 1 and 3, which are prominent for their large fruit size and relatively low soluble solid content, seem promising for fresh consumption. In contrast, Genotypes 2, 4, and 5, with their high acidity, may be suitable for industrial applications.
Diversity selection principal component analysis wild apricot Prunus armeniaca L.
Doğal ekosistemin, küresel iklim değişikliği altında artan nüfusla tahribatı, gen havuzunda daralmalara sebep olurken, biyotik ve abiyotik stres faktörlerinde artışa sebep olarak, bitkisel üretimi sınırlandırmaktadır. Bu bağlamda, genetik materyalin derinleştirilmesi, karakterize edilmesi ve korunması oldukça kıymetli hale gelmektedir. Bu çalışma kapsamında, 2023 ve 2024 yıllarında farklı illeri kapsayan tohum kökenli on iki kayısı genotipi bazı fiziko-kimyasal özellikler yönüyle karakterize edilmiştir. İncelenen özellikler genotipler arasında önemli farklılıklar gösteriken, varyasyon katsayıları %11,18 (meyve uzunluğu) ile %52,78 (olgunluk indisi) arasında değişim göstermiştir. Genotiplerde, meyve eni, meyve boyu ve meyve ağırlığı özellikleri sırası ile 24,01–39,99 mm, 27,41–40,36 mm ve 9,58–33,01 g aralıklarında değişim göstermiştir. On genotipte çekirdek bağlılığı gözlemlenmezken, üst kabuk rengine ait a* değeri 4,66 ile 14,17 sınırları içerisinde bulunmuştur. Çekirdek ağırlığı, meyve pomolojik özelliklerinin iyileşmesine pozitif katkılar sağlarken, biyokimyasal birikimi azaltmaktadır. Yüksek meyve iriliği ve nispeten düşük kuru madde birikimi yönleriyle ön plana çıkan 1 ve 3 numaralı Genotipler taze tüketime yönelik ümitvar görülürken; 2, 4 ve 5 numaralı Genotipler ise sahip oldukları yüksek asitlik sayesinde, sanayiye uygunluk taşıyor olabilirler.
Çeşitlilik seleksiyon temel bileşen analizi zerdali Prunus armeniaca L.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 4 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 2 |