Araştırma Makalesi

Akreditif Hukukunda Temel İlişkiye Esas Geçersizlik ve Akde Aykırılık Durumlarının Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İrdelenmesi

Sayı: 2 31 Aralık 2021
  • Hande Atmaca Ülkü
PDF İndir

Akreditif Hukukunda Temel İlişkiye Esas Geçersizlik ve Akde Aykırılık Durumlarının Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İrdelenmesi

Öz

Uluslararası Ticarete özgü bir terim olan akreditifin hukuki yapısı, akreditif ilişkisine ve temel ilişkiye esas olmak üzere birbirinden bağımsız nitelikte iki farklı hukuki ilişkiden oluşmaktadır. Temel ilişkiye esas sözleşmenin geçersizliği veya akde aykırı durumların varlığı halinde elbette ki akreditif ilişkisinin bu durumlardan etkilenmesi beklenmemelidir. Aksinin kabulü, uluslararası ticaretin işlerliğini kolaylaştırmak amacıyla belli şartlar dahilinde gerçekleşen bir ödeme yöntemi olan akreditif kurumundan beklenilen faydayı ortadan kaldırabilecektir. Konu anlatılırken satım sözleşmesine özgü durumlar akreditif kurumu ile ilişkilendirilmek suretiyle değerlendirme yapılmıştır. Esasen temel ilişkiye esas sözleşmeyi bütünüyle sistemin dışına itmekte hakkaniyete aykırı sonuçlara yol açabilecektir. Bu sebeple Türk Hukukunda, lehdarın ödeme talebinin ‘’hakkın kötüye kullanılması yasağına’’ aykırılık teşkil etmesi halinde bedelin ödenmemesi kabul edilebilir. Yani, temel ilişkiye esas akdin geçersizliği ve akde aykırı durumların mevcudiyeti durumunda dahi ödeme talebi kabul edilebilir niteliktedir; meğerki bu talep, hakkın kötüye kullanılması yasağına aykırılık teşkil edecek nitelikte olsun. Çalışmamızda hangi hallerde ‘’geçersizlik’’ ve ‘’akde aykırılık’’ kavramlarının gündeme gelebileceği değerlendirilmiş ve bu suretle akreditif ilişkisine özgü hakkın kötüye kullanılması yasağına aykırılık hallerinin sistematik şekilde ortaya konulması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ACEMOĞLU, Kevork, ‘“Aliud” ve Federal Mahkemenin Aliud Üzerindeki Tutumu Üzerine’, İÜMHAD, C: 6, S: 9, 1972.
  2. ARAL, Fahrettin / AYRANCI, Hasan, Borçlar Hukuku Özel Borç İlişkileri, 9. Baskı, Yetkin Yayın Evi, Ankara, 2012.
  3. ATAŞLAR, Abdullah Harun, Türk Hukuku ve Viyana Satım Sözleşmesi (CISG) Uyarınca Satış Sözleşmesinde Aliud, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara, 2019.
  4. AYDOS, Oğuz Sadık, Akreditif, 1. Baskı, Turhan Kitabevi, Ankara, 2000.
  5. BOZKURT, Sevgi, Akreditifin Uygulanması, 1. Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2006.
  6. CİRAY, Fatma Ceyda, Akreditifte Bankaların Hukuki Bakımdan Sorumlulukları, Yayımlanmamış Doktora Tezi, MÜBSE, İstanbul 2009.
  7. ÇABRİ, Sezer, ‘Akreditifte Temel İlişkiden Doğan Borcun Hiç veya Gereği Gibi İfa Edilmemesinin Akreditif İlişkisine Etkisi’, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, Cilt: 22, S: 3, 2016.
  8. DALGIÇ ATABAŞ, Nuşen Pelin, ‘UCP 600 Açısından Bankaların Belgelerle Bağlı Olması Kuralı’, TBB Dergisi 2018 (134).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Hande Atmaca Ülkü Bu kişi benim
0000-0001-6751-2682
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

6 Ağustos 2021

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Atmaca Ülkü, H. (2021). Akreditif Hukukunda Temel İlişkiye Esas Geçersizlik ve Akde Aykırılık Durumlarının Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İrdelenmesi. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2, 297-308. https://izlik.org/JA28CP67MB
AMA
1.Atmaca Ülkü H. Akreditif Hukukunda Temel İlişkiye Esas Geçersizlik ve Akde Aykırılık Durumlarının Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İrdelenmesi. MHFD. 2021;(2):297-308. https://izlik.org/JA28CP67MB
Chicago
Atmaca Ülkü, Hande. 2021. “Akreditif Hukukunda Temel İlişkiye Esas Geçersizlik ve Akde Aykırılık Durumlarının Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İrdelenmesi”. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, sy 2: 297-308. https://izlik.org/JA28CP67MB.
EndNote
Atmaca Ülkü H (01 Aralık 2021) Akreditif Hukukunda Temel İlişkiye Esas Geçersizlik ve Akde Aykırılık Durumlarının Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İrdelenmesi. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2 297–308.
IEEE
[1]H. Atmaca Ülkü, “Akreditif Hukukunda Temel İlişkiye Esas Geçersizlik ve Akde Aykırılık Durumlarının Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İrdelenmesi”, MHFD, sy 2, ss. 297–308, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28CP67MB
ISNAD
Atmaca Ülkü, Hande. “Akreditif Hukukunda Temel İlişkiye Esas Geçersizlik ve Akde Aykırılık Durumlarının Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İrdelenmesi”. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2 (01 Aralık 2021): 297-308. https://izlik.org/JA28CP67MB.
JAMA
1.Atmaca Ülkü H. Akreditif Hukukunda Temel İlişkiye Esas Geçersizlik ve Akde Aykırılık Durumlarının Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İrdelenmesi. MHFD. 2021;:297–308.
MLA
Atmaca Ülkü, Hande. “Akreditif Hukukunda Temel İlişkiye Esas Geçersizlik ve Akde Aykırılık Durumlarının Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İrdelenmesi”. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, sy 2, Aralık 2021, ss. 297-08, https://izlik.org/JA28CP67MB.
Vancouver
1.Hande Atmaca Ülkü. Akreditif Hukukunda Temel İlişkiye Esas Geçersizlik ve Akde Aykırılık Durumlarının Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İrdelenmesi. MHFD [Internet]. 01 Aralık 2021;(2):297-308. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28CP67MB