Araştırma Makalesi

Narsisistik Eğilimler ile İnançsızlık Arasındaki İlişkide Varoluşsal Öfkenin Aracı Rolü

Sayı: 4 29 Ekim 2026
PDF İndir
TR EN

Narsisistik Eğilimler ile İnançsızlık Arasındaki İlişkide Varoluşsal Öfkenin Aracı Rolü

Öz

Öz Psikolojik işleyişin farklı boyutlarını temsil eden narsisizm, varoluşsal öfke ve inançsızlık, bireyin kendisi ve yaşamla kurduğu ilişki bağlamında birlikte incelenebilecek yapılardır. Bu araştırmanın temel problemi, narsisizm ile inançsızlık arasındaki ilişkide varoluşsal öfkenin aracı bir rol oynayıp oynamadığının belirlenmesidir. Bu doğrultuda, narsisistik eğilimlerin inançsızlıkla ilişkisinin varoluşsal öfke üzerinden nasıl şekillendiği incelenmektedir. Bu araştırmanın amacı, narsisistik eğilimler ile inançsızlık arasındaki ilişkide varoluşsal öfkenin aracı rolünü incelemektir. Araştırma, nicel araştırma deseninde ve ilişkisel tarama modeline uygun olarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, kolayda örnekleme yöntemiyle internet üzerinden ve yüz yüze ulaşılan, 18–40 yaş aralığındaki 516 gönüllü genç yetişkin oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Narsisistik Kişilik Envanteri, Dindar ve Spiritüel Olmama Ölçeği ile Varoluşsal Öfke Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson korelasyon ve PROCESS Model 4 kullanılarak aracılık analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ulaşılan 516 geçerli anket formunun istatistik analizleri SPSS 25 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular, narsisizm ile inançsızlık arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı, ancak zayıf düzeyde bir ilişki bulunduğunu göstermiştir. Narsisizm ile varoluşsal öfke arasında pozitif ve anlamlı, varoluşsal öfke ile inançsızlık arasında ise pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Aracılık analizi sonuçlarına göre narsisizm, varoluşsal öfkeyi anlamlı biçimde yordamaktadır. Varoluşsal öfke de inançsızlığın anlamlı bir yordayıcısıdır. Varoluşsal öfke modele dâhil edildiğinde narsisizmin inançsızlık üzerindeki doğrudan etkisi istatistiksel olarak anlamsız hâle gelirken, dolaylı etkinin anlamlılığını koruduğu görülmüştür. Bulgular, narsisizm ile inançsızlık arasında varoluşsal öfke üzerinden anlamlı bir dolaylı ilişki bulunduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, varoluşsal öfke modele dâhil edildiğinde narsisizm ile inançsızlık arasındaki doğrudan yolun istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Bu bulgular, araştırmanın kesitsel ve ilişkisel deseni nedeniyle nedensel bir aracılık ilişkisi olarak yorumlanmamıştır. Bu araştırmanın, narsisistik eğilimler, varoluşsal öfke ve inançsızlık arasındaki ilişkilerin din psikolojisi literatürü çerçevesinde değerlendirilmesine ve konuya ilişkin yapılacak gelecekteki araştırmalara katkı sağlaması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmadi, Vahid - Saeid Ahmadi - Mahnaz Mehrabizade Honarmand - Yadollah Zargar - Nasrin Arshadi - Sare Mirshekar. “The Relationship between Attachment Styles and Narcissism among Students of Shahid Chamran University in Iran”. Procedia - Social and Behavioral Sciences 84 (2013), 215–218.
  2. Altun, Rıza. Üniversite Öğrencilerinde Dindarlık ve Narsisizm İlişkisi (Sinop Örneği). Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2015.
  3. Ames, Daniel R. - Paul Rose - Cameron P. Anderson. “The NPI-16 as a Short Measure of Narcissism”. Journal of Research in Personality 40/4 (2006), 440–450. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2005.03.002
  4. Arslan, Emel. Bağlanma Stilleri Açısından Ergenlerde Erikson’un Psikososyal Gelişim Dönemleri ve Ego Kimlik Süreçlerinin İncelenmesi. Konya: Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2008.
  5. Atay, Salim. “Narsisistik Kişilik Envanteri’nin Türkçe’ye Standardizasyonu”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 11/1 (2009), 181–196.
  6. Berra, Lodovico. “Existential Depression: A Nonpathological and Philosophical-Existential Approach”. Journal of Humanistic Psychology 61/5 (2019), 757–765. https://doi.org/10.1177/0022167819834747
  7. Bowlby, John. Attachment and Loss: Vol. 2. Separation: Anxiety and Anger. New York: Basic Books, 1973.
  8. Budak, Selçuk. Psikoloji Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları, 2003.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Psikolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Ekim 2026

Gönderilme Tarihi

7 Ağustos 2026

Kabul Tarihi

23 Ekim 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Avan, O. (2026). Narsisistik Eğilimler ile İnançsızlık Arasındaki İlişkide Varoluşsal Öfkenin Aracı Rolü. Mersin İlahiyat Dergisi, 4, 162-182. https://izlik.org/JA96WR86SK
AMA
1.Avan O. Narsisistik Eğilimler ile İnançsızlık Arasındaki İlişkide Varoluşsal Öfkenin Aracı Rolü. Mersin İlahiyat Dergisi. 2026;(4):162-182. https://izlik.org/JA96WR86SK
Chicago
Avan, Oğuzhan. 2026. “Narsisistik Eğilimler ile İnançsızlık Arasındaki İlişkide Varoluşsal Öfkenin Aracı Rolü”. Mersin İlahiyat Dergisi, sy 4: 162-82. https://izlik.org/JA96WR86SK.
EndNote
Avan O (01 Ekim 2026) Narsisistik Eğilimler ile İnançsızlık Arasındaki İlişkide Varoluşsal Öfkenin Aracı Rolü. Mersin İlahiyat Dergisi 4 162–182.
IEEE
[1]O. Avan, “Narsisistik Eğilimler ile İnançsızlık Arasındaki İlişkide Varoluşsal Öfkenin Aracı Rolü”, Mersin İlahiyat Dergisi, sy 4, ss. 162–182, Eki. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96WR86SK
ISNAD
Avan, Oğuzhan. “Narsisistik Eğilimler ile İnançsızlık Arasındaki İlişkide Varoluşsal Öfkenin Aracı Rolü”. Mersin İlahiyat Dergisi. 4 (01 Ekim 2026): 162-182. https://izlik.org/JA96WR86SK.
JAMA
1.Avan O. Narsisistik Eğilimler ile İnançsızlık Arasındaki İlişkide Varoluşsal Öfkenin Aracı Rolü. Mersin İlahiyat Dergisi. 2026;:162–182.
MLA
Avan, Oğuzhan. “Narsisistik Eğilimler ile İnançsızlık Arasındaki İlişkide Varoluşsal Öfkenin Aracı Rolü”. Mersin İlahiyat Dergisi, sy 4, Ekim 2026, ss. 162-8, https://izlik.org/JA96WR86SK.
Vancouver
1.Oğuzhan Avan. Narsisistik Eğilimler ile İnançsızlık Arasındaki İlişkide Varoluşsal Öfkenin Aracı Rolü. Mersin İlahiyat Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2026;(4):162-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96WR86SK

Mersin İlahiyat Dergisi, Mersin Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin bir dergisidir.