Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

OSTİM & İVEDİK SANAYİ BÖLGESİNDE FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE OSTİM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ KOORDİNESİNDE EĞİTİM ALAN SURİYELİ MÜLTECİLERİN İŞVERENLERCE AHİLİK TEMELİNDE DEĞERLENDİRİLMELERİ

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 2, 21 - 33, 30.12.2021

Öz

Ahilik geçmişten günümüze kadar modernleşerek varlığını devam ettiren bir teşkilat yapısıdır. Anadolu’nun bütün köy ve şehirlerinde kesintisiz olarak varlığını sürdürmüştür. Ahilik örgüt yapısı, gençlere mesleki eğitimin yanı sıra sosyalleşmelerini ve toplum içinde bir yer edinmelerini de sağlamıştır. Günümüzde Türkiye’de uygulanan mesleki teknik eğitimin Ahilik geleneğinden ilham aldığı yadsınamaz bir gerçektir. Günümüz Türkiye’sinde; mesleki ve teknik eğitim, ilköğretimi tamamlamış olan gençlerin belli bir meslek alanında yetişmelerini sağlamak amacıyla düzenlenmiş örgün mesleki eğitim ile çıraklık eğitimi faaliyetlerini içerir. Mesleki ve teknik eğitim; toplum ve bireylerin gerekli ihtiyaçlarını karşılamak üzere belirli bir meslek alanına ilişkin bilgi, beceri ve davranış kazandıran, bireyin yeteneklerini geliştirerek toplumda sosyal ve ekonomik yönden güçlü olmasını sağlayan bir süreçtir. Bireylerin endüstri, ticaret ve diğer hizmet alanlarına bir meslek sahibi olarak hazırlanmasını, meslek içinde geliştirilmesini sağlamak için örgün ve çıraklık eğitiminde uygulanacak ilkelerin bir sistem bütünlüğü içinde belirlenmesini hedefler.
Suriyeli mülteciler eşlerini ve çocuklarını alıp kabul görüleceklerinden emin olmadan farklı bir ülke, farklı bir kültür ve sonunu bilmedikleri bir maceraya atıldılar; çünkü ateş hattında kalmışlar, gelecekleri ellerinden alınmış ve yaşadıkları bölgede kendilerini güvende hissetmemeye başlamışlardı.
2011 Yılının, Mart ayında Suriye’de halk ve rejim arasında çıkan anlaşmazlıklar iç savaşa dönüşmüş ve halkın büyük bir çoğunluğu yaşamlarını idame ettirecek güvenli bölge arayışına girmişlerdir. Güvenli bölge olarak gördükleri ülkelerden biride Suriyeli Mültecilere kucak açan Türkiye idi. Türkiye’ye Suriye uyruklu mültecilerin ilk olarak göç etme tarihleri Nisan 2011’dir. Bu tarihten günümüze kadar birçok Suriyeli mülteciye misafirperverlik yapmış olan Türkiye’de; T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 19.08.2021 tarihli verilerine göre; Suriyeli sığınmacı sayısı, 3.701.584 kişi iken, 15-18 yaş aralığında ki Suriyeli sığınmacı sayısı, 257.092 kişidir. (https://www.goç.gov.tr)
İlk geldikleri günden itibaren ülkemize her anlamda uyumlarının sağlanması için gerekli çalışmalar yapıldığı gibi, genç ve çocukların da eğitime kazandırılması için Milli Eğitim Bakanlığı çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur.
Bu makalede Ostim Mesleki Eğitim Merkezi’ne kayıtlı 124 Suriyeli mülteci öğrencinin, eğitim gördüğü 110 firmayla ahilik kültürünün işverenlerce Suriyeli çırak öğrencilere benimsetilmesi değerlendirilmiştir.

Kaynakça

  • • Avşar, Zakir. (2020). Sığınmacı Ve Mülteciler, Global Savunma Dergisi, Nisan 2020. İnternet erişim: https://www.globalsavunma.com.tr/turkiye-hamiyet-ve-sefkat-ulkesi-dunyanin-insafina-terk-edilen-gocmen-ve-siginmaci-ve-multeciler.html
  • • Ceylan, Kâzım. (2012). Ahilik-Türk İslâm Medeniyetinde Dünyevi ve Uhrevi Sistem, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yay., Kırşehir.
  • • Çağatay, Neşet, (1981): Bir Türk Kurumu Olan Ahilik, Selçuk Üniversitesi Yayınları, Konya.
  • • Çalışkan, Yaşar-İkiz, M. Lütfi, (1993). Kültür, Sanat ve Medeniyetimizde Ahilik.
  • • Duman, Tayyip, (2012). “Ahiliğin Eğitim Anlayışı ve Uygulamaları”, 2. Uluslararası Ahilik Sempozyumu, cilt:1, 19-20 Eylül 2012: Kırşehir.
  • • Ekinci, Yusuf. (2012): Ahilik, Sistem Ofset.
  • • Gürata, Mithat, (1975): Unutulan Adetlerimiz ve Loncalar.
  • • T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, https://www.goç.gov.tr/erişim:23.08.2021
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tülay Özdemir Çiçekçi

Aziz Çiçekçi

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 14 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özdemir Çiçekçi, T., & Çiçekçi, A. (2021). OSTİM & İVEDİK SANAYİ BÖLGESİNDE FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE OSTİM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ KOORDİNESİNDE EĞİTİM ALAN SURİYELİ MÜLTECİLERİN İŞVERENLERCE AHİLİK TEMELİNDE DEĞERLENDİRİLMELERİ. Milli Kültür Araştırmaları Dergisi, 5(2), 21-33.

MİLLİ KÜLTÜR ARAŞTIRMALARI DERGİSİ OLARAK TÜRK BİRLİĞİ KONGRELERİNE DESTEĞİMİZ SÜRMEKTEDİR. 


22-24 Aralık tarihlerinde Akdeniz'in İncisi Alanya'da gerçekleşen "V. Uluslararası Akdeniz Bilimsel Araştırmalar Kongresi"  dergimiz MİKAD ve Alanya Belediyesi'nin işbirliği ile gerçekleşmiştir. MİKAD olarak Türk bilim dünyasına katkı sunmaya devam etmekten onur duymaktayız.


DERGİMİZİN TÜRK DÜNYASINA AKADEMİK BAKIŞI

Milli Kültür Araştırmaları Dergisi akademik yayın hayatı, "Turan Kurultayı" sonuçları ile paralel yöndedir ve bu hedefler doğrultusunda yayın yapmaktadır. 

Sonuç bildirgesi ana teması: Köklere inemezseniz göklere yükselemezsiniz..

Hedefi: 21. Yüzyıl Türk Asrı Olacaktır…

Macaristan’ın Başkenti Budapeşte yakınlarında Bugac’ta düzenlenen TURAN KURULTAYI’nda Türk soyundan gelen Macar, Azeri, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kırgız,Kumuk, Moğol, Nogay, Oğuz, Özbek, Tatar, Tuva, Türkmen, Uygur ve Yakut boyları bir araya gelerek aşağıdaki kararları almıştır…

1) Ümitlerimizi yeşerten Türk Devletler Teşkilatı’nın kurulması memnuniyetle karşılanmıştır.

2) Bütün dünyaya adından bahsettiren Türk Devletler Teşkilatı daha aktif hâle getirilmelidir.

3) Bu bağlamda Türk Devletler Teşkilatının ikinci ve üçüncü halkaları mutlaka kurulmalıdır.

4) Teşkilatın kurulacak ikinci ve üçüncü halkalarında, “Türk Devletler Teşkilatında biz neden yokuz” diyen pek çok devlet gibi, Balkanlar’dan Moğolistan’a, Uyguristan’dan-Kore’ye kadar bütün akraba toplulukları yer almalıdır.

5) Bunun dışında; Özellikle Balkan Türkleri olmak üzere, Kamboçya’dan-Sri Lanka Türklerine, Pakistan ve Himalaya’daki Türklerden, Girit Türklerine, Libya’da ki Türklerden-Irak’taki Türkmenelindeki Türklere, Romanya Türklerinden-Kırım’a, Nijer’de yaşayan Tuaregler’den-Doğu Afrika’da ve Ortadoğu’da yaşayan Osmanlı Türkü’nün torunlarına, Sibirya’dan Kafkaslara, Tacikistan’a kadar hiçbir oba ve aşiretleri dışarıda bırakmadan temsilci alınması zarûrî olmuştur.

6) İşte öyle bir yapıya büründürülecek Türk Devletler Teşkilatı’nın önemli çalışması hâline gelen TURAN KURULTAYI için teklifimiz; bundan böyle dönüşümlü olarak her iki yılda bir diğer Türk Cumhuriyetlerinin birinde, olimpiyat oyunlarıyla, ekonomik ve kültürel oturumlarıyla kısaca her yönüyle icrâ edilmelidir.

7) Bugün Türk Devletler Teşkilâtının kurulması gibi; Turan Birliğini kurma mücâdelesi için, tam 100 yıl önce şehit düştüğü 4 Ağustos 1922’ye kadar, işgaldeki Türk Devletlerini kurtararak TURAN bayrağı altında biraraya getirmek isteyen Enver Paşa unutulmamalıdır. Anıtı dikilmeli, hayatı ve mücadelesi film yapılarak gelecek nesillere aktarılmalıdır.

8)Türk Devletler Teşkilatının bünyesinde ortak ordu, ortak pazar ve ortak parlamento kurulmalı ve üçer aylık dönemlerde Macaristan Parlamentosunda toplanarak yapılan çalışmalar gözden geçirmelidir.

10) Yine TDT bünyesinde Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Türk Dünyası Araştırmalar Enstitüsü,Türk Dünyası Akademisyenler Birliği, Türk Dünyası Tarım Birliği (hayvancılık dahil), Tür Dünyası Sağlık Teşkilatı ve Türk Dünyası Arama Kurtarma (TÜDAK) kurulmalıdır.

11) Türk Dünyası Ekomomik Formu iki yılda bir Türk Dünyasının kalbi konumundaki Aşkabat’ta yapılmalıdır.

12) Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları iki yılda bir Özbekistan’da icra edilmelidir.

13) Türk Dünyası Uzay Araştımaları Enstitüsü kurularak Kazakistan’da her yıl toplanmalıdır.

14) Türk Teknofest Festivali her yıl Türkiye’de yapılmalıdır.

15)Türk Dünyası Yüksek Öğrenim Kurumu kurulmalı, Türk Dünyasındaki üniversitelerin denkliği için üniversitelerde ıslah çalışmaları yapılmalıdır.

16) Türk Dünyası Hekimler Birliği Kurularak her yıl Azerbaycan’da biraraya gelmelidir.

17) Türk Dünyası Bilim Ödülleri düzenlenmeli ve iki yılda bir yapılan Turan Kurultayında sahiplerine takdim edilmelidir.

18) Türk Dünyası Film Festivali ve Türk Dünyası Erovizyon Müzik yarışmaları dönüşümlü olarak Kırgızistan’da birer yıl arayla yapılarak dereceye girenlere ödülleri verilmelidir.

19) Merkezi İstanbul’da olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği “iş birliği-güç birliği” kapsamında genişletilerek, en küçük belediyelere kadar bütün Türk Dünyasını kapsayacak şekilde dizayn edilmelidir.

20) Türk Dünyası Kültür, sanat, edebiyat çalıştayları yapılarak Türk Dünyasının ortak değerleri, özellikle Dede Korkut, Nasrettin Hoca, Atilla, Timur, Uluğ Bey, Ali Kuşçu gibi önemli şahsiyetler anlatılmalıdır.

21) “Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başkaları çizer” düsturuyla, Türk Dünyası ortak tarihi yeniden yazılmalıdır. Bunun İçin “Millî Tatihçiler Şurâsı” âcilen kurulmalıdır.

22) Başta Doğu Türkistan olmak üzere Musul-Kerkük, Kıbrıs, Kırım, Batı Trakya gibi Türk Bölgelerinin statüleri uluslararası platformlarda sürekli dile getirilerek, layık oldukları konuma gelene kadar dünya gündeminde kalmaları sağlanmalıdır.

Bütün dünya bilmelidir ki, 21. Yüzyıl Türk Asrı Olacaktır.

Turan Kurultayı Bilim Kurulu


TURAN KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ..
Budapeşte, 13.08.2022