Araştırma Makalesi

Müzelerde Uygulanabilecek Müze Eğitim Etkinlikleri

Cilt: 2 Sayı: 1 30 Haziran 2012
PDF İndir

Müzelerde Uygulanabilecek Müze Eğitim Etkinlikleri

Öz

Bu çalışma günümüzde üzerinde önemle durulan müze kavramı, müzecilik ve müze eğitimi ile ilgili konuları içermektedir. Çalışmamızda müze kavramının tanımı, müzeciliğin gelişimi, dünyada ve ülkemizde müze eğitiminin gelişimsel süreci incelenmekte ve asıl üzerinde durulması gereken önemli bir konu olan müze eğitiminde uygulanabilecek çeşitli etkinliklerden örnekler verilmektedir. Türkiye'de müzecilik yaklaşık yüz elli yıllık geçmişe sahiptir. Bu süre içinde müzecilikte olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Müze kültürünün gelişmesinde, müzelerin eğitim ortamı olarak kullanılmasının önemli bir yeri vardır. Müze eğitimi; müzenin amacını ve niteliklerini, sergileri, sergilenen sanat eserlerini, müze ortamını, müze çevresini, müze ile insanlar arasındaki ilişkiyi ve müzenin disiplinler arası yönlerini ele alırken, müzenin aktif bir öğrenme ve gelişme alanı olarak kullanımını da içermektedir. Eğitim sürecinde müzelerden daha aktif ve verimli bir şekilde yararlanılabilmesi için; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Örgütleri ve çeşitli kuruluşların işbirliği içinde çalışmaları gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Atagök, T., Özkasım H., & Akmehmet T. K. (2006). Okul-Müze Günleri Öğretmen Paketi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Basım-Yayın Merkezi.
  2. Bursa Kent Müzesi. (23 Mayıs 2012). Yaşayan Kentin Yaşayan Müzesi, http://www.bursakentmuzesi.com/ egitim-calismalari’ndan erişilmiştir.
  3. Demir, C. (2001). Müzelerde Çağdaş Pazarlama. İstanbul: Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı. İstanbul.
  4. Demirtaş, K. (2009). Müzelerde Kentsel Kültür Tarihinin Sergilenmesinde Antalya Örneği. Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adana
  5. Erdoğan, T. (2003). Türkiye’deki Arkeoloji Müzelerinde yapılan Eğitsel Faaliyetler. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müze Eğitimi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Tezsiz Yüksek Lisans, Ankara.
  6. Erbay, F. (2009). Müze Yönetimini Kurumsallaştırma Çabası (1984-2009). İstanbul: Mimarlık Vakfı Enstitüsü.
  7. Greg, H. (2001). “Museums, Means and Ends”. Ethos 9, 31-32.
  8. Hooper-Greenhill, E. (1999). Müze ve Galeri Eğitimi. Çev. Meltem Ö. Evren ve Emine G. Kapçı, Yay. Haz. Bekir ONUR, A.Ü. Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları, s.160. Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Sosyolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2012

Gönderilme Tarihi

20 Şubat 2012

Kabul Tarihi

20 Mayıs 2012

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Pekgözlü Karakuş, D. (2012). Müzelerde Uygulanabilecek Müze Eğitim Etkinlikleri. Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi, 2(1), 131-138. https://izlik.org/JA56NZ48DC
AMA
1.Pekgözlü Karakuş D. Müzelerde Uygulanabilecek Müze Eğitim Etkinlikleri. MJH. 2012;2(1):131-138. https://izlik.org/JA56NZ48DC
Chicago
Pekgözlü Karakuş, Derya. 2012. “Müzelerde Uygulanabilecek Müze Eğitim Etkinlikleri”. Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi 2 (1): 131-38. https://izlik.org/JA56NZ48DC.
EndNote
Pekgözlü Karakuş D (01 Haziran 2012) Müzelerde Uygulanabilecek Müze Eğitim Etkinlikleri. Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi 2 1 131–138.
IEEE
[1]D. Pekgözlü Karakuş, “Müzelerde Uygulanabilecek Müze Eğitim Etkinlikleri”, MJH, c. 2, sy 1, ss. 131–138, Haz. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56NZ48DC
ISNAD
Pekgözlü Karakuş, Derya. “Müzelerde Uygulanabilecek Müze Eğitim Etkinlikleri”. Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi 2/1 (01 Haziran 2012): 131-138. https://izlik.org/JA56NZ48DC.
JAMA
1.Pekgözlü Karakuş D. Müzelerde Uygulanabilecek Müze Eğitim Etkinlikleri. MJH. 2012;2:131–138.
MLA
Pekgözlü Karakuş, Derya. “Müzelerde Uygulanabilecek Müze Eğitim Etkinlikleri”. Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi, c. 2, sy 1, Haziran 2012, ss. 131-8, https://izlik.org/JA56NZ48DC.
Vancouver
1.Derya Pekgözlü Karakuş. Müzelerde Uygulanabilecek Müze Eğitim Etkinlikleri. MJH [Internet]. 01 Haziran 2012;2(1):131-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56NZ48DC

Açık Erişim ve Telif Politikası

by-nc-sa.png

Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi (MJH) CC BY-NC-SA 4.0 lisansı altında yayınlanmaktadır.

35200

MJH Açık Erişim bir dergidir ve yayımladığı içeriği doğrudan açık erişime sunar.
Yayın Sahibi

Akdeniz Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi

Yazışma Adresi
Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi (MJH), Akdeniz Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi 07058 Kampüs, Konyaaltı, Antalya Türkiye

Yayın Periyodu: Yılda iki sayı (Haziran – Aralık)

E-ISSN: 2148-144X

E-posta: mjh@akdeniz.edu.tr