Sağlık ve beslenme, birbirinden ayrılamayacak iki kavramdır. Sağlığın bozulmasına ya da sağlıklı olmaya neden olarak gösterilen beslenme, günümüzde sorgulanır hale gelmiştir. Beslenmenin sağlıklı olmak adına bireyler tarafından kullanılması, farklı tüketim odaklarının da dikkatini çekmiştir. Bu çalış- mada da sağlıklı olmak adına beslenmenin, riskler ve korkular yoluyla araçsallaştırılması ve tüketim kültürüne hizmeti incelenmiştir. Görüşmeler, Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde tarım yapan ve yapmayan elli bir görüşmeci ile gerçekleştirilmiştir. Görüşmeciler, genç ve yetişkin görüşmeciler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Genç görüşmecilerin sağlık tanımları, yetişkin görüşmecilerin sağlık tanımlarından farklılaş- mıştır. Görüşmecilerin, risklerden kaçınma fikrine sahip oldukları ancak risk içeren gıdaları tükettikleri görülmüştür. Görüşmeciler, hazır gıdaların sağlıksız olduğunu düşünmelerine rağmen, zaman kazandır- ması ve kolaylık sağlaması adına hazır gıdaları tüketmektedirler. Görüşmecilerin; şişmanlama, ölüm ve hastalanma korkusuna sahip oldukları görülmüştür. Görüşmeciler, korkularıyla başa çıkmak adına bilgi sahibi olma yolunu tercih etmektedirler. Bu durum onları, tüketime yönlendirmektedir. Görüşmeciler; sağlık bilgisinin, uzmanlarının ve kurumlarının tüketicisi durumundadırlar. Genel anlamda bilginin yarattığı anomi, görüşmecilerin uzmanlara karşı güvensiz hissetmesine neden olmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Sosyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 1 |
Adres: Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi Akdeniz Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi 07058 Kampüs, Antalya / TÜRKİYE | E-Posta: mjh@akdeniz.edu.tr |