Yazım Kuralları

YAYIN ve YAZIM İLKELERİ


Yayın İlkeleri

Manas Din Bilimleri Dergisi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından elektronik olarak yayınlanmaktadır. Dergi’nin yayın ilkeleri şunlardır:

  • Manas Din Bilimleri Dergisi, ilahiyat ve din bilimleri alanlarındaki akademik çalışmalara öncelik vermekle birlikte, sosyal bilimlerin her alanında yapılan akademik çalışmaların yayınlandığı ve tartışıldığı bir ortam oluşturmayı amaç edinmiştir.
  • Manas Din Bilimleri Dergisi’nde, ilahiyat ve din bilimlerinin temel problemlerini bilimsel bir bakış açısıyla ele alan, bu konuda çözüm önerileri getiren akademik yazılara yer verilir.
  • Manas Din Bilimleri Dergisi, din bilimleri, ilahiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki makaleleri, çevirileri, olgu sunumlarını, araştırma notunu, kitap ve sempozyum tanıtımlarını yayınlayarak başta ilahiyat ve din bilimleri alanındaki akademisyen ve öğrenciler olmak üzere bu alanlara ilgi duyan geniş bir okuyucu kitlesine bilimsel bilginin ulaşmasına hizmet etmektedir.
  • Manas Din Bilimleri Dergisi’nde, özgün makaleler veya daha önce yayınlanmış çalışmaları değerlendiren, bu konuda yeni ve dikkate değer görüşler ortaya koyan incelemeler yayımlanır.
  • Makalelerin yayınlanabilmesi için, daha önce başka yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere kabul edilmemiş olma şartı aranır. Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler de bu durum açıkça belirtilmek şartıyla kabul edilebilir. Makaleler intihal programı ile taranır, %15 ve üstü benzerlik tespit edilen makaleler değerlendirmeye alınmaz.
  • Manas Din Bilimleri Dergisi’nde kör hakemlik sistemi uygulanır.
  • Manas Din Bilimleri Dergisi, Haziran ve Aralık olmak üzere yılda iki sayı olarak yayınlanır. Haziran sayısı için makale son gönderim tarihi 15 Nisan; Aralık sayısı için 15 Ekim’dir. Yayın kotası dolduğu takdirde belirtilen takvimden daha erken bir tarihte sistem kapanmaktadır.

Yazıların Değerlendirilmesi

  • Manas Din Bilimleri Dergisi’ne gönderilen akademik yazılar, öncelikle Yayın Kurulunca, yayın ilkelerine uygunluk açısından incelenir. Uygun görülenler hakemlere gönderilir. Yayın için teslim edilen makalelerin değerlendirilmesinde akademik tarafsızlık ve bilimsel kalite en önemli ölçütlerdir. Değerlendirme için uygun bulunanlar, ilgili alanda iki hakeme gönderilir. Hakemlerin isimleri gizli tutulur ve raporlar beş yıl süreyle saklanır. Hakem raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olduğu takdirde, yazı, üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya Yayın Kurulu, hakem raporlarını inceleyerek son kararı verebilir. Yazarlar, hakem ve Yayın Kurulunun eleştiri ve önerilerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler. Yayına kabul edilmeyen yazılar, yazarlarına iade edilmez.
  • Manas Din Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan yazılardaki görüşlerin sorumluluğu yazarlarına aittir. Yazı ve fotoğraflardan, kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.

Arşivlenme: Derginin sayıları Dergi sayfasında PDF olarak yayınlanır. Ayrıca yurt içi ve dışındaki kütüphanelere uluslararası indeks kurumlarına, yayımlandığı tarihten itibaren bir ay içerisinde PDF olarak gönderilir.

Telif Hakkı: Manas Din Bilimleri Dergisi’nde yayınlanması kabul edilen yazıların telif hakkı Dergi Editörlüğüne devredilmiş sayılır.

Yazım Kuralları


    Çalışmanızı sistem üzerinden gönderirken yüklemeniz gereken dosyalar aşağıdaki gibidir:

        1- Makale Dosyası: Makalelerinizi Şablon dosyasını kullanarak gönderiniz.

        2- Yazar Bilgileri: Çift-Kör hakem uygulaması gereği Makale dosyasına yazar bilgileri girilmemelidir. 



Manas Din Bilimleri Dergisi’ne gönderilen akademik makalelerin, aşağıda belirtilen şekilde sunulmasına özen gösterilmelidir:

Başlık: İçerikle uyumlu, onu en iyi ifade eden bir başlık olmalı, koyu ve büyük harflerle yazılmalıdır. Makalenin başlığı, en fazla 10-12 kelime arasında olmalıdır.


Yazar ad(lar)ı ve adres(ler)i: Yazar(lar)ın ad(lar)ı ve soyad(lar)ı koyu, adresler ise normal ve eğik karakterde harflerle yazılmalı; yazar(lar)ın görev yaptığı kurum(lar), e-posta adres(ler)i, ORCID numara(lar)ı belirtilmelidir.

Öz: Makalenin başında, araştırmanın problemini, amacını, önemini, yöntemini ve bulgularını/sonuçlarını öz biçimde ifade eden ve en az 100 en fazla 200 kelimeden oluşan Türkçe öz ile; en az 250 kelimeden oluşan İngilizce öz bulunmalıdır. Öz içinde, yararlanılan kaynaklara, en az 5, en çok 8 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Anahtar kelimeler genelden özele doğru düzenlenmelidir. Ayrıca hakem raporlarından sonra, en az 750 kelimeden oluşan geniş İngilizce özet (summary) istenmektedir.

Ana Metin: A4 boyutunda (29.7x21 cm.) kâğıtlara, MS Word programında, Times New Roman veya benzeri bir yazı karakteri ile 12 punto, 1.15 satır aralığıyla yazılmalıdır. Sayfa kenarlarında 2.5 cm. boşluk bırakılmalı ve sayfalar numaralandırılmalıdır. Yazılar 8.000 (sekiz bin), kitap tanıtımları 1000 (bin) kelimeyi geçmemelidir. Metin içinde vurgulanması gereken kısımlar, koyu değil eğik harflerle yazılmalıdır.

Bölüm Başlıkları: Makalede, düzenli bir bilgi aktarımı sağlamak üzere ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir ve gerektiği takdirde başlıklar numaralandırılabilir. Ana başlıklar (ana bölümler, kaynaklar ve ekler) büyük harflerle; ara ve alt başlıklar, yalnız ilk harfleri büyük, koyu karakterde yazılmalı; alt başlıkların sonunda iki nokta üst üste konularak aynı satırdan devam edilmelidir.

Tablolar ve Şekiller: Tabloların numarası ve başlığı bulunmalıdır. Tablo çiziminde dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Yatay çizgiler ise sadece tablo içindeki alt başlıkları birbirinden ayırmak için kullanılmalıdır. Tablo numarası üste, tam sola dayalı olarak dik yazılmalı; tablo adı ise, her sözcüğün ilk harfi büyük olmak üzere eğik yazılmalıdır. Tablolar metin içinde bulunması gereken yerlerde olmalıdır. Şekiller siyah beyaz baskıya uygun hazırlanmalıdır. Şekil numaraları ve adları şeklin hemen altına ortalı şekilde yazılmalıdır. Şekil numarası eğik yazılmalı, nokta ile bitmeli, sadece ilk harf büyük olmak üzere şekil adı dik yazılmalıdır.

Resimler: Yüksek çözünürlüklü, baskı kalitesinde taranmış halde makaleye ek olarak gönderilmelidir. Resim adlandırmalarında, şekil ve çizelgelerdeki kurallara uyulmalıdır. Şekil, çizelge ve resimler toplam 10 sayfayı (yazının üçte birini) aşmamalıdır.
Alıntı ve Kaynaklar: Alıntı ve kaynak gösteriminde metin içi ve dipnotlu ISNAD sistemi kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için bkz: https://www.isnadsistemi.org 


İntihal

Dergipark makale yükleme bölümündeki e-intihal programı ile makalele intihal taramasının yapılması gereklidir. Kaynakça hariç maksimum % 20 benzerlik oranı olmalıdır.


Dergipark'ta makale geri çekme süreci
• Yazar, makale yeni gönderi durumundayken geri çekme yetkisine sahiptir.
• Makale alt rollerde veya en az 1 hakem değerlendirmesi var ise yazar editör onayı ile geri çekme talebinde bulunabilecektir. Editör 15 gün içinde talebe cevap vermezse makale otomatik olarak geri çekilecektir.
• Gönderi yayım sürecinde ise yazar yalnızca istek gönderebilecek ve 15 gün koşulu işletilmeyecektir. Bu özellik ile editör paneline geri çekme kartı da eklenmiştir. Geri çekme istekleri bu karttan görülebilecektir.
Detaylı Bilgi için tıklayınız.


Etik Kurul İzni

ULAKBİM TR Dizin tarafından alınan kararlar doğrultusunda 2020 yılından itibaren yayımlanacak çalışmalar için Etik Kurul İzni gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için: Etik Kurul İzni - Raporu sayfasından ulaşabilirsiniz.

Son Güncelleme Zamanı: 6.06.2024 12:24:42