BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye Bağcılığının Genel Durumu

Yıl 2015, Cilt: 20 Sayı: 2, - 1, 11.01.2016

Öz

2012 yılı verilerine göre Türkiye, bağ alanlarında dünya genelinde 5. sırada, üzüm üretimde ise 6. sırada yer almaktadır. İstatistiki veriler 1990-2013 yılları arasında Türkiye’nin sahip olduğu bağ alanlarında yaklaşık %20’lik bir azalma olduğunu göstermektedir. Türkiye'de yeni bağ tesis etmek oldukça yüksek maliyetli bir yatırım gerektirmektedir. Ancak Türkiye’nin üzüm üretiminin geliştirilmesine yönelik olarak uygulanan spesifik bir destekleme politikası yoktur. Bununla birlikte ülkede üzüm üreticilerine yönelik bir tarımsal örgütlenme yapısı olmamakla birlikte, üzüm ve üzüm ürünlerinin pazarlanmasına yönelik dış ticaret politikası da bulunmamaktadır. Dolayısıyla böyle bir yapı ülkede bağ alanlarının daralmasına neden olmaktadır.

Bu çalışmada dünyada ve Türkiye’de bağ alanları ve üzüm üretimi bakımından son 20 yıllık dönemde geçirmiş olduğu değişim incelenmiş, Türkiye’nin üzüm üretimine katkıları bakımından bölgeler ve iller bazında değerlendirme yapılmış, bağcılığa yansıyan tarımsal destekler birim fiyatlar bazında verilmiş, yeni bağ tesisi kurulumu ve yıllık bağ bakım maliyeti Trakya özelinde değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda üzüm üretiminde ülke genelinde karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerilerine yer verilmiştir. 

Kaynakça

  • Aktaş E, 2002. Bağcılığın Türkiye ekonomisindeki yeri. Dünya Gıda Dergisi, Sayı: 2002-07: 119-129, İstanbul.
  • Anonim 2013. 8 Nisan 2013 tarih ve 28612 sayılı Resmi Gazete (2013 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar, Bakanlar Kurulu Karar Sayısı: 2013/4463).
  • Anonim 2014a. Türkiye’de bağcılık. http://www.dunyagida.com.tr/haber.ph p?nid=2260 (Erişim tarihi: 03.11.2014)
  • Anonim 2014b. 3 Nisan 2014 tarih ve 29019 sayılı Resmi Gazete (Çiftçi Kayıt Sistemine Dâhil Olan Çiftçilere Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ- Tebliğ No: 2014/20)
  • Anonim 2014c. 3 Nisan 2014 tarih ve 29019 sayılı Resmi Gazete (Yurt İçi Sertifikalı Fidan/Çilek Fidesi Ve Standart Fidan Kullanımı Desteklemesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2014/21).
  • Bahar E, Korkutal İ, Kök D, 2006. Türkiye bağcılığının son yıllardaki gelişiminde görülen başlıca sorunlar ve çözüm önerileri. Trakya Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 2006 7 (1) 65–69.
  • Çelik H, Kunter B, Söylemezoğlu G, Ergül A, Çelik H, Karataş H, Özdemir G, Atak A. 2010. Bağcılığın geliştirilmesi yöntemleri ve üretim hedefleri. VII. Teknik Kongre, 11-15 Ocak 2010, Ankara.
  • Delice NY, 2003. Türkiye sofralık üzüm iç ve dış pazarlarında Marmara bölgesi çeşitlerinin yeri ve pazarlama sorunları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 8: 1-14.
  • Duran M, 2003. Üzüm etüdü. İGEME Dış Ticaret Araştırma Servisi, Ankara.
  • Durgut MR, Arın S, 2005. Trakya yöresi bağcılığının mekanizasyon düzeyi ve sorunları. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(3): 287-297.
  • FAO. 2014. Agricultural Statistics Database. http://faostat.fao.org/site/567/default.a spx#ancor (Erişim tarihi: 08.09.2014).
  • Kiracı MA. Hurma H, Cankurt M, Özer C, 2013. Türkiye’de üzüm üretiminin son 50 yıllık değişimi ve 2023 yılı üretim-ihracat tahminleri. Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 23-25 Eylül, Konya.
  • Nazlı C, 2007. Üzüm. GTHB, TEAE – Bakış, Sayı:9, Nüsha:11. S.1. Ankara. http://www.tgdf.org.tr/turkce/tgdfrapor lari/11uzum.pdf (Erişim tarihi: 24.10.214)
  • Tosun M, 2005. Şarap sektörü araştırması. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Araştırma Müdürlüğü, SA-05-04-15, Ankara. http://www.kalkinma.com.tr/data/file/r aporlar/ESA/SA/2005-SA/SA-05-0415_Sarap_Sektoru.pdf (Erişim tarihi: 03.11.2014)
  • TÜİK, 2014. Bitkisel üretim verileri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_ id=1001 (Erişim tarihi:08.09.2014)
Yıl 2015, Cilt: 20 Sayı: 2, - 1, 11.01.2016

Öz

Kaynakça

  • Aktaş E, 2002. Bağcılığın Türkiye ekonomisindeki yeri. Dünya Gıda Dergisi, Sayı: 2002-07: 119-129, İstanbul.
  • Anonim 2013. 8 Nisan 2013 tarih ve 28612 sayılı Resmi Gazete (2013 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar, Bakanlar Kurulu Karar Sayısı: 2013/4463).
  • Anonim 2014a. Türkiye’de bağcılık. http://www.dunyagida.com.tr/haber.ph p?nid=2260 (Erişim tarihi: 03.11.2014)
  • Anonim 2014b. 3 Nisan 2014 tarih ve 29019 sayılı Resmi Gazete (Çiftçi Kayıt Sistemine Dâhil Olan Çiftçilere Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ- Tebliğ No: 2014/20)
  • Anonim 2014c. 3 Nisan 2014 tarih ve 29019 sayılı Resmi Gazete (Yurt İçi Sertifikalı Fidan/Çilek Fidesi Ve Standart Fidan Kullanımı Desteklemesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2014/21).
  • Bahar E, Korkutal İ, Kök D, 2006. Türkiye bağcılığının son yıllardaki gelişiminde görülen başlıca sorunlar ve çözüm önerileri. Trakya Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 2006 7 (1) 65–69.
  • Çelik H, Kunter B, Söylemezoğlu G, Ergül A, Çelik H, Karataş H, Özdemir G, Atak A. 2010. Bağcılığın geliştirilmesi yöntemleri ve üretim hedefleri. VII. Teknik Kongre, 11-15 Ocak 2010, Ankara.
  • Delice NY, 2003. Türkiye sofralık üzüm iç ve dış pazarlarında Marmara bölgesi çeşitlerinin yeri ve pazarlama sorunları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 8: 1-14.
  • Duran M, 2003. Üzüm etüdü. İGEME Dış Ticaret Araştırma Servisi, Ankara.
  • Durgut MR, Arın S, 2005. Trakya yöresi bağcılığının mekanizasyon düzeyi ve sorunları. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(3): 287-297.
  • FAO. 2014. Agricultural Statistics Database. http://faostat.fao.org/site/567/default.a spx#ancor (Erişim tarihi: 08.09.2014).
  • Kiracı MA. Hurma H, Cankurt M, Özer C, 2013. Türkiye’de üzüm üretiminin son 50 yıllık değişimi ve 2023 yılı üretim-ihracat tahminleri. Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 23-25 Eylül, Konya.
  • Nazlı C, 2007. Üzüm. GTHB, TEAE – Bakış, Sayı:9, Nüsha:11. S.1. Ankara. http://www.tgdf.org.tr/turkce/tgdfrapor lari/11uzum.pdf (Erişim tarihi: 24.10.214)
  • Tosun M, 2005. Şarap sektörü araştırması. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Araştırma Müdürlüğü, SA-05-04-15, Ankara. http://www.kalkinma.com.tr/data/file/r aporlar/ESA/SA/2005-SA/SA-05-0415_Sarap_Sektoru.pdf (Erişim tarihi: 03.11.2014)
  • TÜİK, 2014. Bitkisel üretim verileri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_ id=1001 (Erişim tarihi:08.09.2014)
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Arif Semerci

Tuğçe Kızıltuğ Bu kişi benim

Ahmet Çelik Bu kişi benim

Mehmet Kiracı

Yayımlanma Tarihi 11 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 20 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Semerci, A., Kızıltuğ, T., Çelik, A., Kiracı, M. (2016). Türkiye Bağcılığının Genel Durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), 1.
AMA Semerci A, Kızıltuğ T, Çelik A, Kiracı M. Türkiye Bağcılığının Genel Durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2016;20(2):1.
Chicago Semerci, Arif, Tuğçe Kızıltuğ, Ahmet Çelik, ve Mehmet Kiracı. “Türkiye Bağcılığının Genel Durumu”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20, sy. 2 (Ocak 2016): 1.
EndNote Semerci A, Kızıltuğ T, Çelik A, Kiracı M (01 Ocak 2016) Türkiye Bağcılığının Genel Durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 2 1.
IEEE A. Semerci, T. Kızıltuğ, A. Çelik, ve M. Kiracı, “Türkiye Bağcılığının Genel Durumu”, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 20, sy. 2, s. 1, 2016.
ISNAD Semerci, Arif vd. “Türkiye Bağcılığının Genel Durumu”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20/2 (Ocak 2016), 1.
JAMA Semerci A, Kızıltuğ T, Çelik A, Kiracı M. Türkiye Bağcılığının Genel Durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;20:1.
MLA Semerci, Arif vd. “Türkiye Bağcılığının Genel Durumu”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 20, sy. 2, 2016, s. 1.
Vancouver Semerci A, Kızıltuğ T, Çelik A, Kiracı M. Türkiye Bağcılığının Genel Durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;20(2):1.