Bu araştırmada
bazı meyve ve sebze artıklarının in vitro
gaz üretim yöntemiyle yem değerinin saptanması amaçlanmıştır. Meyve ve sebze
artıkları Isparta’daki semt pazarlarından toplanmıştır. Örnekler yapraklı
sebzeler (ıspanak, marul, lahana, pırasa), diğer sebzeler (soğan, domates,
havuç, patates) ve meyveler (elma, portakal, kavun, karpuz) olarak
gruplandırılmıştır. Meyve ve sebze örneklerinde besin maddesi analizleri
yapılmıştır. İnkübasyon için gerekli rumen sıvıları iki adet Holstein inekten
alınmış, toplam gaz oluşum miktarları 200
mg/kuru madde örnekte 3.,6., 12.,
24., 48., 72. ve 96. saatlerde ölçülmüştür. Elde edilen gaz ölçümleri eksponensiyal
bir eşitlikte yorumlanmıştır. Genel olarak; pazar artıklarının kuru madde
içerleri düşük, buna karşın organik madde içerikleri yüksek bulunmuştur. Pazar
artıkları yapraklı sebzeler, diğer sebzeler ve meyveler olarak gruplandığında;
yapraklı sebzelerin organik madde içeriğinin diğer gruplardan daha düşük olduğu
saptanmıştır (P<0.05). Ayrıca yapraklı sebzelerin ham protein içeriğinin
meyvelerden (P<0.05), nötral deterjan
selüloz (NDF) içeriğinin ise diğer sebzelerden daha yüksek (P<0.05) olduğu
bulunmuştur. Toplam gaz üretimi en yüksek patates, en düşük marulda
bulunmuştur. Benzer şekilde organik maddenin sindirim derecesi (OMSD) ve
metabolik enerji (ME) içeriği en yüksek patateste, en düşük marulda
bulunmuştur. Yapraklı sebzelerin OMSD ve ME içeriği diğer sebzelerden daha
düşük olduğu saptanmıştır (P<0.05).
Araştırma
sonuçlarına göre; in vitro gaz
üretimi tekniğine göre pazar artıklarının belirli bir yem değeri vardır. Ancak
bunların taşıma ve kullanımında yüksek nem içeriklerinin dikkate alınması
gerekir.
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 1 |