Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Pazar Artıklarının in vitro Gaz Üretim Yöntemiyle Yem Değerinin Saptanması

Yıl 2017, Cilt: 22 Sayı: 1, 54 - 64, 30.06.2017

Öz



Bu araştırmada
bazı meyve ve sebze artıklarının in vitro
gaz üretim yöntemiyle yem değerinin saptanması amaçlanmıştır. Meyve ve sebze
artıkları Isparta’daki semt pazarlarından toplanmıştır. Örnekler yapraklı
sebzeler (ıspanak, marul, lahana, pırasa), diğer sebzeler (soğan, domates,
havuç, patates) ve meyveler (elma, portakal, kavun, karpuz) olarak
gruplandırılmıştır. Meyve ve sebze örneklerinde besin maddesi analizleri
yapılmıştır. İnkübasyon için gerekli rumen sıvıları iki adet Holstein inekten
alınmış, toplam gaz oluşum miktarları
200
mg/kuru madde örnekte 
3.,6., 12.,
24., 48., 72. ve 96. saatlerde ölçülmüştür. Elde edilen gaz ölçümleri eksponensiyal
bir eşitlikte yorumlanmıştır. Genel olarak; pazar artıklarının kuru madde
içerleri düşük, buna karşın organik madde içerikleri yüksek bulunmuştur. Pazar
artıkları yapraklı sebzeler, diğer sebzeler ve meyveler olarak gruplandığında;
yapraklı sebzelerin organik madde içeriğinin diğer gruplardan daha düşük olduğu
saptanmıştır (P<0.05). Ayrıca yapraklı sebzelerin ham protein içeriğinin
meyvelerden (P<0.05),  nötral deterjan
selüloz (NDF) içeriğinin ise diğer sebzelerden daha yüksek (P<0.05) olduğu
bulunmuştur. Toplam gaz üretimi en yüksek patates, en düşük marulda
bulunmuştur. Benzer şekilde organik maddenin sindirim derecesi (OMSD) ve
metabolik enerji (ME) içeriği en yüksek patateste, en düşük marulda
bulunmuştur. Yapraklı sebzelerin OMSD ve ME içeriği diğer sebzelerden daha
düşük olduğu saptanmıştır (P<0.05).



Araştırma
sonuçlarına göre; in vitro gaz
üretimi tekniğine göre pazar artıklarının belirli bir yem değeri vardır. Ancak
bunların taşıma ve kullanımında yüksek nem içeriklerinin dikkate alınması
gerekir.

Kaynakça

  • Akyıldız AR, 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Klavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No, 286, Ankara.
  • Akinfemi A, 2012. Evaluation of nutritive value of vegetable wastes grown in North Central Nigeria using in vitro gas production technique in ruminant animals. J. Anim. Sci. Adv. 2(11): 934-940.
  • Angulo J, Mahecha L, Yepes SA, Yepes AM, Bustammante G, Jaramillo H, Valencia E, Villamil T, Gallo J, 2012. Nutritional evaluation of fruit and vegetable waste as feedstuff for diets of lactating Holstein cows. J. Environ. Manage. 95: 210-214.
Yıl 2017, Cilt: 22 Sayı: 1, 54 - 64, 30.06.2017

Öz

Kaynakça

  • Akyıldız AR, 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Klavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No, 286, Ankara.
  • Akinfemi A, 2012. Evaluation of nutritive value of vegetable wastes grown in North Central Nigeria using in vitro gas production technique in ruminant animals. J. Anim. Sci. Adv. 2(11): 934-940.
  • Angulo J, Mahecha L, Yepes SA, Yepes AM, Bustammante G, Jaramillo H, Valencia E, Villamil T, Gallo J, 2012. Nutritional evaluation of fruit and vegetable waste as feedstuff for diets of lactating Holstein cows. J. Environ. Manage. 95: 210-214.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mevlüt Günal

Mehmet Öter Bu kişi benim

Serkan Özkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Günal, M., Öter, M., & Özkaya, S. (2017). Bazı Pazar Artıklarının in vitro Gaz Üretim Yöntemiyle Yem Değerinin Saptanması. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1), 54-64.
AMA Günal M, Öter M, Özkaya S. Bazı Pazar Artıklarının in vitro Gaz Üretim Yöntemiyle Yem Değerinin Saptanması. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Haziran 2017;22(1):54-64.
Chicago Günal, Mevlüt, Mehmet Öter, ve Serkan Özkaya. “Bazı Pazar Artıklarının in Vitro Gaz Üretim Yöntemiyle Yem Değerinin Saptanması”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22, sy. 1 (Haziran 2017): 54-64.
EndNote Günal M, Öter M, Özkaya S (01 Haziran 2017) Bazı Pazar Artıklarının in vitro Gaz Üretim Yöntemiyle Yem Değerinin Saptanması. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 1 54–64.
IEEE M. Günal, M. Öter, ve S. Özkaya, “Bazı Pazar Artıklarının in vitro Gaz Üretim Yöntemiyle Yem Değerinin Saptanması”, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 22, sy. 1, ss. 54–64, 2017.
ISNAD Günal, Mevlüt vd. “Bazı Pazar Artıklarının in Vitro Gaz Üretim Yöntemiyle Yem Değerinin Saptanması”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22/1 (Haziran 2017), 54-64.
JAMA Günal M, Öter M, Özkaya S. Bazı Pazar Artıklarının in vitro Gaz Üretim Yöntemiyle Yem Değerinin Saptanması. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;22:54–64.
MLA Günal, Mevlüt vd. “Bazı Pazar Artıklarının in Vitro Gaz Üretim Yöntemiyle Yem Değerinin Saptanması”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 22, sy. 1, 2017, ss. 54-64.
Vancouver Günal M, Öter M, Özkaya S. Bazı Pazar Artıklarının in vitro Gaz Üretim Yöntemiyle Yem Değerinin Saptanması. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;22(1):54-6.