Sanayileşmeye ve yerleşim bölgelerinden çıkan sera gazlarına bağlı
olarak çevre hızla büyük miktarda kirlenmekte ve küresel boyutta sorunlar
giderek artmaktadır. Özellikle sera gazları içerisinde ve küresel ısınmada
önemli payı olan CO2 ve buna bağlı olarak artan sıcaklık bitkiler
açısından da bazı olumlu ve olumsuz özellikleri ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde
insan sağlığı açısından önemli rolü bulunan ve tıbbi - aromatik bitkiler
içerinde yer alan Melissa officinalis
L. (Melisa, Oğulotu) ve Stevia rebaudiana
Bertoni (şekerotu) bitkilerinin değişik CO2 konsantrasyonlara ve değişik
sıcaklıklara olan tepkilerini belirlemek amacıyla çalışmalar İnönü
Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nde bulunan tam otomasyonlu 4 odalı serada yürütülmüştür.
Denemeler farklı sıcaklık (26 0C/16 0C, 29 0C/19
0C, 32 0C/22 0C, 35 0C/25 0C)
ve farklı CO2 (400 ppm, 600 ppm, 800 ppm, 1000 ppm) konsantrasyonlarında
4 tekerrürlü olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre yapılmıştır. Çalışmalar
sonucunda şekerotu ve melisa bitkilerinde en yüksek G-max (maksimum çimlenme
oranı) değeri 400 ppm CO2 ve 26 0C/16 0C
sıcaklıktan elde edilmiştir. Şeker otu ve melisa’nın bitki boyu, yaş ağırlık,
kuru ağırlık, kök boyu, kök yaş ağırlığı ve kök kuru ağırlıklarında en düşük
değerler 400 ppm CO2 ve 26 0C/16 0C sıcaklık
değerlerinden alınırken, en yüksek veriler 1000 ppm CO2 ve 35 0C/25
0C sıcaklık derecelerinden elde edilmiştir.
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 2 |