Bu çalışma, Gaziantep ilinde koyun
yetiştiricilerinin üretimdeki mevcut durumunu ve işletmelerin yapısal
özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, il genelinde rastgele
seçilmiş 92 koyun üreticisine toplam 62 sorudan oluşan anket soruları
yöneltilmiştir. Alınan yanıtlar SPSS paket programıyla değerlendirilmiş ve frekans
tabloları oluşturulmuştur.
Anket çalışması
sonucunda, koyun yetiştiricilerinin % 61’nin ilkokul mezunu olduğu
belirlenmiştir. Üreticiler, verimin yüksek olması nedeniyle genellikle İvesi
ırkını tercih ettiklerini ve % 82.3’ünün yarı ekstansif sistemde yetiştiricilik
yaptıklarını bildirmişlerdir. Koyunlarda sağım süresi 97.4 gün, pazarlanabilir
süt verimi ise 155.26 ± 15.04 litre olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sütlerin
genellikle peynir olarak işlendiği tespit edilmiştir. Sürülerde genellikle yavru
atma, brucella ve mastitis problemi yaşandığı belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: 2 |