Two
sarsaparilla species Smilax aspera L.
and Smilax excelsa L. show natural
distribution in Hatay flora. In the study, besides some phenological and
morphological characteristics, antioxidant capacity and fixed oil contents and
components of Smilax species
collected from different locations were determined. The highest 100 fruit
weight with 37.69 g was obtained from the sample of S. aspera L. species
collected from Yayladagi 2 location and the highest 100 seed weight with 24.47
g from Yayladagi 1 location. In terms of antioxidant capacity of the leaves and
fruits, insignificant differences were observed among the species and
locations. The antioxidant capacities of leaves ranged 62.28 to 64.57
mmol.Fe+2/kg while fruit antioxidant capacities ranged from 63.91 to 66.31
mmol. Fe+2/kg. The highest value of seed fixed oil with 11.42% was obtained
from the S. aspera L. sample
collected in Yayladağı 3 location. Major fatty acid component was found as
vaccenic acid in general for all samples. The highest content of vaccenic acid
found as 37.50% from S. aspera seed
samples of Yayladagi 2 location. As a result, the leaves and berries of smilax
species could be considered as a significant natural antioxidant source.
İki sarsaparilla türü, Smilax
aspera L. ve Smilax excelsa L.,
Hatay florasında doğal olarak yayılış göstermektedir. Çalışmada, farklı
lokasyonlardan toplanan bu türlerin bazı fenolojik ve morfolojik özelliklerinin
yanı sıra, antioksidan kapasiteleri ve sabit yağ içerikleri ile bileşenleri
belirlenmiştir.
Çalışmada, en yüksek 100 meyve ağırlığı 37.69 g ile Yayladağı 2
lokasyonundan, en yüksek 100 çekirdek ağırlığı 24.47 ile Yayladagi 1
lokasyonundan toplanan S. aspera L.
türüne ait örneklerde elde edilmiştir. Yaprak ve meyvelerin antioksidan
kapasitesi açısından, tür ve lokasyonlar arasında istatistiki olarak önemli bir
farklılık görülmemiştir. Yaprakların antioksidan kapasiteleri 62.28 ile 64.57
mmol.Fe+2/kg arasında değişirken meyvelerin antioksidan kapasiteleri 63.91 ile
66.31 mmol.Fe+2/kg arasında değişmiştir. En yüksek çekirdek sabit yağ oranı
%11.42 ile Yayladağı 3 lokasyonundan toplanan S. aspera L. türünde elde edilmiştir. Genel olarak sabit yağın ana
bileşeni vaccenic asit olmuştur. En yüksek vaccenic asit oranı %37.50 ile
Yayaladağı 2 lokasyonundan toplanan S. aspera L. türüne ait çekirdek
örneklerinde belirlenmiştir. Sonuç olarak, Smilax
türlerinin yaprakları ve meyveleri önemli bir doğal antioksidan kaynağı olarak
değerlendirilebilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: 2 |