Kadın hastalarda risperidon ve paliperidonun serum prolaktin düzeyleri üzerine kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması

Cilt: 4 Sayı: 1 8 Ekim 2014
  • Yakup Albayrak
  • Cuneyt Unsal
  • Murat Beyazyuz
  • Murat Kuloglu
PDF İndir
EN TR

Kadın hastalarda risperidon ve paliperidonun serum prolaktin düzeyleri üzerine kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması

Öz

Amaç: Hiperprolaktinemi antipsikotik kullanımı ile ilişkili bir yan etkidir. Tüm tipik antipsikotiklerin serum prolaktin düzeylerini yükselttiği kabul edilmektedir. Tipik antipsikotiklerle karşılaştırıldığında, atipik antipsikotiklerin serum prolaktin düzeylerini yükseltmeleri açısından daha düşük eğilimleri vardır. Ancak tüm atipik antipsikotiklerin serum prolaktin düzeyi üzerine etkileri her zaman benzer değildir. Bu çalışmada iki benzer atipik antipsikotik olan risperidon ve paliperidonun hiperprolaktinemi ve ilişkili belirtiler açısından kısa dönem etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu çalışmada, şizofreni ve diğer psikotik bozuklar ve iki uçlu bozukluk tanıları ile başvuran; risperidon veya paliperidon ile tedavi edilen kadın hastaların bilgileri taranmıştır. Sosyodemografik ve klinik bilgiler açısından yeterli veriye sahip ve tedavi başlangıcında ve 4. haftasında serum prolaktin düzeyleri açısından taranmış hastalar çalışmaya dahil edildi. Sonuçlar: Kırk iki hasta risperidon ile ve 36 hasta paliperidon ile tedavi edilmişti. Gruplar sosyodemografik değişkenler açısından benzerdi. Hem risperidon hem de paliperidon grubunda 4 hafta sonrasında ortalama serum prolaktin düzeyleri anlamlı olarak artmıştı (p<0.001). Risperidon ve paliperidon grubunda menstrual düzensizlikler, galaktore ve cinsel disfonksiyona bağlı olarak ilaç kesilme oranları sırasıyla %11.9 ve %30.6 idi ve bu oran paliperidon grubunda istatiksel olarak fazlaydı (?2=4.13, p=0.04). Tartışma: Paliperidonun faydaları ve risperidona bazı üstünlüklerinin olmasına rağmen, hiperprolaktinemi ve ilişkili belirtiler açısından paliperidonun risperidona göre avantajı olmadığını düşünüyoruz. Ayrıca kadın hastaların paliperidon ile tedavi edildikleri zaman, hiperprolaktinemi ve ilişkili belirtiler açısından düzenli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini önermekteyiz. Bilgimize göre, bu çalışma Türkiye’de risperidon ve paliperidonun serum prolaktin düzeyleri üzerine etkilerini karşılaştıran ve gösteren ilk çalışmadır. Paliperidonun serum prolaktin düzeyi üzerine uzun ve kısa dönem etkilerini aydınlatacak daha ileri ve geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Yen S, Jaffe R. Reproductive Endocrinology. Third ed. WB Saunders, 1991; Philedelphia.
  2. 2. Haddad PM, Wieck A. Antipsychotic-induced hyperprolactinaemia: mechanisms, clinical features and management. Drugs. 2004;64:2291-314.
  3. 3. Montejo AL. Prolactin awareness: an essential consideration for physical health in schizophrenia. Eur Neuropsychopharmacol. 2008;18:108-14.
  4. 4. Szarfman A, Tonning JM, Levine JG, Doraiswamy PM. Atypical antipsychotics and pituitary tumors: a pharmacovigilance study. Pharmacotherapy. 2006;26:748-58.
  5. 5. Knegtering H, van der Moolen AE, Castelein S, Kluiter H, van den Bosch RJ. What are the effects of antipsychotics on sexual dysfunctions and endocrine functioning? Psychoneuroendocrinology. 2003;28:109-23.
  6. 6. La Torre D, Falorni A. Pharmacological causesof hyperprolactinemia. Ther Clin Risk Manag. 2007;3:929-51.
  7. 7. Cookson J, Hodgson R, Wildgust HJ. Prolactin, hyperprolactinaemia and antipsychotic treatment: a review and lessons for treatment of early psychosis. J Psychopharmacol. 2012;26:42-51.
  8. 8. Perkins DO. Antipsychotic-induced hyperprolactinemia: Pathophisology and clinical consequences. Adv Stud Med. 2004;4:982-6.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yakup Albayrak Bu kişi benim

Cuneyt Unsal Bu kişi benim

Murat Beyazyuz Bu kişi benim

Murat Kuloglu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

8 Ekim 2014

Gönderilme Tarihi

8 Ekim 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Albayrak, Y., Unsal, C., Beyazyuz, M., & Kuloglu, M. (2014). Kadın hastalarda risperidon ve paliperidonun serum prolaktin düzeyleri üzerine kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması. Journal of Mood Disorders, 4(1), 7-13. https://izlik.org/JA73BD23DL
AMA
1.Albayrak Y, Unsal C, Beyazyuz M, Kuloglu M. Kadın hastalarda risperidon ve paliperidonun serum prolaktin düzeyleri üzerine kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması. Journal of Mood Disorders. 2014;4(1):7-13. https://izlik.org/JA73BD23DL
Chicago
Albayrak, Yakup, Cuneyt Unsal, Murat Beyazyuz, ve Murat Kuloglu. 2014. “Kadın hastalarda risperidon ve paliperidonun serum prolaktin düzeyleri üzerine kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması”. Journal of Mood Disorders 4 (1): 7-13. https://izlik.org/JA73BD23DL.
EndNote
Albayrak Y, Unsal C, Beyazyuz M, Kuloglu M (01 Ocak 2014) Kadın hastalarda risperidon ve paliperidonun serum prolaktin düzeyleri üzerine kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması. Journal of Mood Disorders 4 1 7–13.
IEEE
[1]Y. Albayrak, C. Unsal, M. Beyazyuz, ve M. Kuloglu, “Kadın hastalarda risperidon ve paliperidonun serum prolaktin düzeyleri üzerine kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması”, Journal of Mood Disorders, c. 4, sy 1, ss. 7–13, Oca. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73BD23DL
ISNAD
Albayrak, Yakup - Unsal, Cuneyt - Beyazyuz, Murat - Kuloglu, Murat. “Kadın hastalarda risperidon ve paliperidonun serum prolaktin düzeyleri üzerine kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması”. Journal of Mood Disorders 4/1 (01 Ocak 2014): 7-13. https://izlik.org/JA73BD23DL.
JAMA
1.Albayrak Y, Unsal C, Beyazyuz M, Kuloglu M. Kadın hastalarda risperidon ve paliperidonun serum prolaktin düzeyleri üzerine kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması. Journal of Mood Disorders. 2014;4:7–13.
MLA
Albayrak, Yakup, vd. “Kadın hastalarda risperidon ve paliperidonun serum prolaktin düzeyleri üzerine kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması”. Journal of Mood Disorders, c. 4, sy 1, Ocak 2014, ss. 7-13, https://izlik.org/JA73BD23DL.
Vancouver
1.Yakup Albayrak, Cuneyt Unsal, Murat Beyazyuz, Murat Kuloglu. Kadın hastalarda risperidon ve paliperidonun serum prolaktin düzeyleri üzerine kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması. Journal of Mood Disorders [Internet]. 01 Ocak 2014;4(1):7-13. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73BD23DL