EN
TR
DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ ÖRNEĞİNDE İŞÇİLERİN HAZİRAN 2013 DİRENİŞİ'NE KATILIM DÜZEYİ VE EYLEMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ
Öz
ÖZET Bu çalışmada DİSK Genel-İş üyesi 468 işyeri sendika temsilcisinin Haziran Direnişi’ne katılım düzeyini ve eylemlerle ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla Eylül-Ekim 2013’te yapılan bir araştırmanın başlıca bulguları özetleniyor. Araştırma ile yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi vb. sosyo-demografik değişkenlerin yanı sıra borçluluk durumunun ve işsizliğe karşı maddi güvencelerinin işçilerin eğilimleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi de amaçlandı. Soru kağıtları araştırmacıların gözetiminde yüz yüze dolduruldu. Veri analizinde SPSS 17 istatistik analiz programı kullanılarak betimsel istatistikler ile frekans ve yüzde dağılımları hesaplandı; değişken ölçümleri için Ki-kare testleri uygulandı. Temel araştırma bulguları şöyledir: Örneklemden Haziran Direnişi’ne katılanların payı %67 ile oldukça yüksektir; erkeklerin %34,9’u, kadınların %66,7’si eylemlerin çoğuna katılmıştır. Eylemcileri haklı bulanların payı ise %90’a yükselmektedir. Katılımcıların %78’i kitlelerin tepkilerini ve taleplerini sokağa çıkarak dile getirmesini tamamen; %94’ü tamamen veya kısmen onaylamaktadır. Örneklemin %72,6’sı, kadınların %91,7’si, halkın tepkilerini seçim sandığında ve sokakta göstermesinden yanadır. Katılımcıların %91,5’i hükümetin eylemcilere karşı şiddet kullanmasını yanlış bulurken, tümü erkek olan %5’lik bir kesim, kitlelere uygulanan şiddeti onaylamaktadır. “Merkez medyanın Haziran Direnişi’ni topluma yansıtma biçimini, örneklemin %30,5’i kesinlikle veya kısmen doğru bulduğunu belirtirken, yanlış bulanların payı %61 dolayındadır. Diğer araştırma bulguları dikkate alındığında bu sorunun yanlış anlaşıldığı tahmin edilmektedir. Araştırmada cinsiyetin, eğitim düzeyinin ve yaşın eylemlere katılım ve onay eğilimini farklılaştırdığı saptanmıştır. Erkeklere göre kadınlar; ilköğretim ve lise mezunlarına kıyasla yüksek öğrenimliler; 31-40 yaş arasındakilere kıyasla 21-30 yaş grubundakiler ve 40 yaşının üzerindekiler, Haziran Direnişi konusunda daha katılımcı ve onaylayıcı bir tutum içindedir. Borçluluk durumu ve işsizliğe karşı maddi güvencelerle, eylemlere katılım ve onay eğilimi arasında ilişkisellik kurmaya elverişli güçlü bulgular elde edilmemiştir. Bulgular, örneklemi oluşturan görece türdeş ve sendikal hareket içinde özel konumu olan bir işçi kitlesinin durumunu yansıtmaktadır; belirli çekincelere rağmen, örneklem işçi sınıfının bir kesitini oluşturmaktadır ve araştırma bulguları, öncelikle Genel-İş üyelerinin ve genel olarak işçilerin eğilimleri üzerine fikir verebilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Korkut Boratav, Gezi Direnişi’ni değerlendirdi: “Olgunlaşmış bir sınıfsal başkaldırı” (Korkut Boratav’la Ö. Göztepe’nin www.sendika.org için yaptığı 16.6.2013 tarihli görüşme) http://www.sendika.org /2013/06/her-yer-taksim-her-yer- direnis-bu-isci-sinifinin-tarihsel-ozlemi-olan-sinirsiz-dolaysiz- demokrasi-cagrisidir-korkut-boratav/
- Cainzos, M. and Voces, C. “Class Inequalities in Political Participation and the ‘Death of Class’ Debate”, International Sociology, 2010, 25(3): 383-418.
- Klein, H. The Right to Political Participation and the Information Society, Global Democracy Conference, Montreal (May 29– June 1), http://www.ip3.gatech.edu/research/Right_ to_Political_ Participation.pdf, 2005
- Horvath, A. and Paolini, G. Political Participation and EU Citizenship: Perceptions and Behaviours of Young People –Evidence from Eurobarometersurveys, Report by Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA), http://eacea.ec.europa.eu/youth/tools/ documents/perception-behaviours.pdf, 2013.
- Sloam, J. “Rebooting democracy: Youth participation in politics in the UK”, Parliamentary Affairs, 2007, 60(4), 548–567.
- Harris, A., Wyn, J. and Younes, S. “Beyond apathetic or activist youth”, Young, 2010, 18(1): 9-32.
- Broschek, J., Schultze, R.-O. “Wahlverhalten: Wer wählt wen? Theoretische Erklärungsmodelle und empirische Befunde” in: Beate Hoecker (Edit.): Politische Partizipation zwischen Konvention und Protest. Eine studienorientierte Einführung. Verlag Barbara Budrich, Opladen, 2006, 23–54.
- Rucht, D. “Protest und Protestanalyse: Einleitende Bemerkungen”, in: Dieter Rucht (Edit), Protest in der Bundesrepublik. Strukturen und Entwicklungen, Frankfurt, 2001, 7-25.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Ekim 2013
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2013 Cilt: 13 Sayı: 49
APA
Mütevellioğlu, N., & Akpınar, T. (2013). DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ ÖRNEĞİNDE İŞÇİLERİN HAZİRAN 2013 DİRENİŞİ’NE KATILIM DÜZEYİ VE EYLEMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 13(49), 51-62. https://izlik.org/JA77EG69TC
AMA
1.Mütevellioğlu N, Akpınar T. DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ ÖRNEĞİNDE İŞÇİLERİN HAZİRAN 2013 DİRENİŞİ’NE KATILIM DÜZEYİ VE EYLEMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. MSG. 2013;13(49):51-62. https://izlik.org/JA77EG69TC
Chicago
Mütevellioğlu, Nergis, ve Taner Akpınar. 2013. “DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ ÖRNEĞİNDE İŞÇİLERİN HAZİRAN 2013 DİRENİŞİ’NE KATILIM DÜZEYİ VE EYLEMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ”. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi 13 (49): 51-62. https://izlik.org/JA77EG69TC.
EndNote
Mütevellioğlu N, Akpınar T (01 Ekim 2013) DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ ÖRNEĞİNDE İŞÇİLERİN HAZİRAN 2013 DİRENİŞİ’NE KATILIM DÜZEYİ VE EYLEMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi 13 49 51–62.
IEEE
[1]N. Mütevellioğlu ve T. Akpınar, “DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ ÖRNEĞİNDE İŞÇİLERİN HAZİRAN 2013 DİRENİŞİ’NE KATILIM DÜZEYİ VE EYLEMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ”, MSG, c. 13, sy 49, ss. 51–62, Eki. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77EG69TC
ISNAD
Mütevellioğlu, Nergis - Akpınar, Taner. “DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ ÖRNEĞİNDE İŞÇİLERİN HAZİRAN 2013 DİRENİŞİ’NE KATILIM DÜZEYİ VE EYLEMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ”. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi 13/49 (01 Ekim 2013): 51-62. https://izlik.org/JA77EG69TC.
JAMA
1.Mütevellioğlu N, Akpınar T. DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ ÖRNEĞİNDE İŞÇİLERİN HAZİRAN 2013 DİRENİŞİ’NE KATILIM DÜZEYİ VE EYLEMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. MSG. 2013;13:51–62.
MLA
Mütevellioğlu, Nergis, ve Taner Akpınar. “DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ ÖRNEĞİNDE İŞÇİLERİN HAZİRAN 2013 DİRENİŞİ’NE KATILIM DÜZEYİ VE EYLEMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ”. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, c. 13, sy 49, Ekim 2013, ss. 51-62, https://izlik.org/JA77EG69TC.
Vancouver
1.Nergis Mütevellioğlu, Taner Akpınar. DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ ÖRNEĞİNDE İŞÇİLERİN HAZİRAN 2013 DİRENİŞİ’NE KATILIM DÜZEYİ VE EYLEMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. MSG [Internet]. 01 Ekim 2013;13(49):51-62. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77EG69TC