Giriş: Fırında çalışanlar için fırıncı astımı geliştirme riski hâlâ artmaktadır. Çalışmanın amacı İstanbul’da bir ilçede üretim yapan fırınlarda imalat bölümünde çalışan işçilerde solunumsal ve alerjik rinit gibi bozuklukların sıklığını saptamak akciğer fonksiyonlarını incelemek ve bu gözlemleri ekmek üretiminde çalışmayan bir grubu referans alarak karşılaştırmaktır.Yöntem: İstanbul İli Maltepe İlçesi’nde bulunan fırınlarda çalışanların tamamı 61 fırın 333 çalışan çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada kullanılan anket, önceki hastalık bilgisi, alerjiler, kullanılan ilaçlar, tütün kullanımı, astım semptomları ve işle ilgili semptomları sorgulayan soruları içermekteydi. Çalışanların spirometre cihazı ile solunum fonksiyon testleri yapıldı.Bulgular: Araştırmaya dahil edilenlerin %96.7’si erkek, %3.3’ü kadın; yaş ortalamaları 33. 99±10.06 ve çalışma yılı ortalaması 13.48± 10.54’dür. Fırın çalışanlarının %60.1’i sigara içmektedir.Fırın çalışanlarının spirometre ölçümlerinin %67.6’sının normal, %27.3’ünün mild restriction olduğu görülmüştür. İmalathanede çalışanlarda rinit semptomları anlamlı bir farkla daha fazla gözlendi p=0.007 . Fırında imalat bölümünde çalışmıyor olmak FEV1 yüzde değerini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artırmaktadır B; 11.7, 95% C.I; 2.0-21.4 .Sonuç: İstanbul’da fırın çalışanlarında alerjik rinit ve solunum yolu semptomlarında artış gözlenmektedir. Bu noktadan sonra kontrol önlemlerinin alınması gerekmektedir. İşyerlerinde alerjenlere çevresel maruziyeti engellemek hâlâ en iyi korunma önlemidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 7 Sayı: 27 |