Mean chip thickness is a widely used parameter in determining the sawability characteristics of natural stones. Higher values of this parameter indicate more efficient machining conditions. It is influenced mainly by the operational factors such as sawing rate, feed rate of the sawblade and cutting depth. On the other hand, properties of the sawblade including sawblade diameter, diamond concentration and geometry of the segments and diamond particles are also known to be influencing factors. In this study, relations between mean chip thickness and sawability parameters such as cutting forces, specific sawing energy and specific wear have been experimentally examined under different machining conditions. As a result of the evaluations made, it has been shown that sawing efficiency is increased under the machining conditions in which the highest mean chip thickness is attained
Circular sawblade sawability chip thickness specific energy specific wear
Ortalama talaş kalınlığı doğal taşların kesilebilirlik analizlerinde yaygın olarak kullanılan bir parametredir. Kesim esnasında oluşan talaş kalınlıklarının görece yüksek değerler alması, daha verimli kesme koşullarına işaret etmektedir. Kesme hızı, testere ilerleme hızı ve kesme derinliği gibi çalışma parametreleri ortalama talaş kalınlığı üzerinde önemli rol oynamaktadır. Diğer yandan, testereyle ilgili özellikler olan testere çapı, elmas konsantrasyonu, soket ve elmas geometrisi gibi parametrelerin de ortalama talaş kalınlığı üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, farklı kesme koşullarında oluşan ortalama talaş kalınlıkları ve kesilebilirlik parametreleri olarak kabul edilen kesme kuvvetleri, özgül kesme enerjisi ve özgül aşınma arasındaki ilişkiler deneysel olarak incelenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, talaş kalınlığını en yüksek değerde tutabilecek koşulların oluşturulmasının kesme verimini arttırıcı bir rol oynadığı gösterilmiştir
Dairesel testere kesilebilirlik talaş kalınlığı özgül enerji özgül aşınma
Diğer ID | JA59BU77ES |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Sayı: 6 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions.