EN
TR
AHP VE TOPSIS ENTEGRASYONU İLE TERMOTEKNİK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN BİR FİRMADA TEDARİKÇİ SEÇİMİ
Öz
Gelişen olanak ve ilerleyen teknoloji sayesinde, firmalar karlılık oranlarını arttırmak amacıyla üretimdeki zamanlara odaklanmak yerine gözlerini Tedarik Zinciri (TZ) üzerine dikmişlerdir ve firmalar arasında bu alanda gözle görülür bir rekabet başlamıştır. TZ’nin başlangıç kısmı olan tedarik süreci etkin bir iyileştirme alanı sunmaktadır. Bu sürecin en önemli oyuncusu ise tedarikçilerdir.
Firmaya doğru kalitede, doğru zamanda ve doğru miktarda ürün veya hizmet sunabilecek doğru tedarikçiyi bulma süreci TZ’yi daha verimli ve daha etkin duruma getirebilecek olan tedarikçi seçiminin temel amacını oluşturmaktadır. Öte yandan, tedarikçi seçimi tipik olarak karar vericinin bilgisinin genellikle belirsiz ve kesin olmadığı çeşitli çelişkili kriterleri içeren çok kriterli karar verme (ÇKKV) problemi olması nedeniyle zor bir problemdir.
Yapılan bu çalışmada termoteknik sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın tedarikçi değerlendirme kriterleri belirlenerek, ÇKKV yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ile ağırlıklandırılmış ve bu kriterler doğrultusunda tedarikçi seçimine TOPSIS kullanılarak karar verilmiştir. Çalışmanın ana amacı; firmanın için, belirli bir materyal grubunda tedarikçi seçimini derecelendirmek ve satın alma sorumlusunun materyal grubu için alacağı ticari ve stratejik kararları kolaylaştırmaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abdollahi, M., Arvan, M. ve Razmi, J. (2015). An integrated approach for supplier portfolio selection: Lean or agile?. Expert Systems with Applications, 42(1), 679-690.
- Awasthi, A., Govindan, K. ve Gold, S. (2018). Multi-tier sustainable global supplier selection using a fuzzy AHP-VIKOR based approach. International Journal of Production Economics, 195, 106-117.
- Behzadian, M., Otaghsara, S. K., Yazdani, M. ve Ignatius, J. (2012). A State-of the-art Survey of TOPSIS Applications. Expert Systems with Applications, 39(17), 13051-13069.
- Bhutta, K.S. ve Huq, F. (2002). Supplier Selection Problem: A Comparison of the Total Cost of Ownership and Analytic Hierarchy Process Approaches. Supply Chain Management: an international journal.
- Chai, J. ve Ngai, E. W. (2020). Decision-making Techniques in Supplier Selection: Recent Accomplishments and What Lies Ahead. Expert Systems with Applications, 140, 112903, 1-16.
- Chiou, C.Y., Hsu, C.W. ve Hwang, W.Y. (2008). Comparative Investigation on Green Supplier Selection of the American, Japanese and Taiwanese Electronics Industry in China. In 2008 IEEE International Conference on Industrial Engineering and Engineering Management (1909-1914). IEEE.
- Chou, S. Y. ve Chang, Y. H. (2008). A decision support system for supplier selection based on a strategy-aligned fuzzy SMART approach. Expert systems with applications, 34(4), 2241-2253.
- Çiçekli, U.G. ve Karaçizmeli, A. (2013). Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci İle Başarılı Öğrenci Seçimi: Ege Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği. Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi, 4(1), 71-95.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Yöneylem, İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
28 Nisan 2023
Gönderilme Tarihi
4 Mart 2023
Kabul Tarihi
17 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 1
APA
Çiçekli, U. G., & Nazlı, A. (2023). AHP VE TOPSIS ENTEGRASYONU İLE TERMOTEKNİK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN BİR FİRMADA TEDARİKÇİ SEÇİMİ. Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4(1), 37-51. https://izlik.org/JA86EP23FA
AMA
1.Çiçekli UG, Nazlı A. AHP VE TOPSIS ENTEGRASYONU İLE TERMOTEKNİK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN BİR FİRMADA TEDARİKÇİ SEÇİMİ. Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 2023;4(1):37-51. https://izlik.org/JA86EP23FA
Chicago
Çiçekli, Ural Gökay, ve Aslıhan Nazlı. 2023. “AHP VE TOPSIS ENTEGRASYONU İLE TERMOTEKNİK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN BİR FİRMADA TEDARİKÇİ SEÇİMİ”. Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi 4 (1): 37-51. https://izlik.org/JA86EP23FA.
EndNote
Çiçekli UG, Nazlı A (01 Nisan 2023) AHP VE TOPSIS ENTEGRASYONU İLE TERMOTEKNİK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN BİR FİRMADA TEDARİKÇİ SEÇİMİ. Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi 4 1 37–51.
IEEE
[1]U. G. Çiçekli ve A. Nazlı, “AHP VE TOPSIS ENTEGRASYONU İLE TERMOTEKNİK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN BİR FİRMADA TEDARİKÇİ SEÇİMİ”, Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 4, sy 1, ss. 37–51, Nis. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86EP23FA
ISNAD
Çiçekli, Ural Gökay - Nazlı, Aslıhan. “AHP VE TOPSIS ENTEGRASYONU İLE TERMOTEKNİK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN BİR FİRMADA TEDARİKÇİ SEÇİMİ”. Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi 4/1 (01 Nisan 2023): 37-51. https://izlik.org/JA86EP23FA.
JAMA
1.Çiçekli UG, Nazlı A. AHP VE TOPSIS ENTEGRASYONU İLE TERMOTEKNİK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN BİR FİRMADA TEDARİKÇİ SEÇİMİ. Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 2023;4:37–51.
MLA
Çiçekli, Ural Gökay, ve Aslıhan Nazlı. “AHP VE TOPSIS ENTEGRASYONU İLE TERMOTEKNİK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN BİR FİRMADA TEDARİKÇİ SEÇİMİ”. Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 4, sy 1, Nisan 2023, ss. 37-51, https://izlik.org/JA86EP23FA.
Vancouver
1.Ural Gökay Çiçekli, Aslıhan Nazlı. AHP VE TOPSIS ENTEGRASYONU İLE TERMOTEKNİK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN BİR FİRMADA TEDARİKÇİ SEÇİMİ. Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2023;4(1):37-51. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86EP23FA