The meat productivity of
chub (Squalius cephalus) and
the relationship between various organs of the body were determine after catching 153 fish samples from upper
Akcay River, South Aegean Region between June 2012 and May 2013. In this study, the following results are
obtained; percentage of head weight 16.00%, visceral weight 9.90%, fins weigh
6.30% and Meat productivity 67.10%.
Depending on their age between I and VII, chub population meat
efficiency percent was determined as 64.44; 66.86; 70.63; 71.73; 71.31; 71.01
and 67.60 respectively. These results show that meat production increased as
the age increases. It was later proposed to catch fish that have reach maturity
age and are larger than 16,20cm length. Results showed that meat productivity of fish was increased after age
V. in this river.
Squalius cephalus Chub Meat productivity body ratio Akcay Mugla
Bu çalışmada Güney Ege
Bölgesi’nde Büyük Menderes havzasındaki Akçay’ın üst kısımlarından yakalanan
153 adet tatlısu kefali (Squalius cephalus)’nin et verimliliği ile çeşitli
vücut organları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu tür yörede ekonomik öneme
sahiptir. Yapılan araştırma sonucunda, yüzdelik olarak ortalama baş ağırlığı
oranı %16.00; iç organların ağırlığı %9.90; yüzgeç ağırlığı %6.30 ve et
randımanı %67.10 olarak bulunmuştur. Tatlısu kefali populasyonunun I-VII
yaşları arasındaki et verimliliği, yüzde olarak sırasıyla 64.44; 66.86; 70.63;
71.73; 71.31; 71.01 ve 67.60 olarak belirlenmiştir. Buna göre, yaş arttıkça et
randımanın da arttığı görülmektedir.
Balıkların eşeysel olgunluğa eriştikten sonra 16.20 cm’ye ulaştıktan
sonra yakalanması önerilebilir. Çalışma sonuçları bu nehirde yakalanan balıkların et verimliliğinin V. yaşından sonra arttığını göstermiştir.
Squalius cephalus Tatlısu kefali Et verimliliği Vücut oranları Akcay Muğla
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 1 |