Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

CHARACTERISTICS OF MEAT PRODUCTIIVITY OF CHUB, SQUALIUS CEPHALUS (L., 1758) FROM UPPER AKCAY RIVER, BUYUK MENDERES BASIN (TURKEY)

Yıl 2018, Cilt: 4 Sayı: 1, 1 - 4, 27.06.2018
https://doi.org/10.22531/muglajsci.346772

Öz

The meat productivity of
chub (Squalius cephalus) and
the relationship between various organs of the body were determine  after catching 153 fish samples from upper
Akcay River, South Aegean Region between June 2012 and May 2013.  In this study, the following results are
obtained; percentage of head weight 16.00%, visceral weight 9.90%, fins weigh
6.30% and Meat productivity 67.10%. 
Depending on their age between I and VII, chub population meat
efficiency percent was determined as 64.44; 66.86; 70.63; 71.73; 71.31; 71.01
and 67.60 respectively. These results show that meat production increased as
the age increases. It was later proposed to catch fish that have reach maturity
age and are larger than 16,20cm length. Results showed that meat productivity  of fish was increased  after age 
V. in this river. 

Kaynakça

  • Geldiay, R. and Balık, S., Türkiye Tatlısu Balıkları, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın No: 46, II. Baskı, İzmir, 532 p., 1996.
  • Kottelat, M. and Freyhof, J., Handbook of European Freshwater Fishes, The World Conservation Union (IUCN), Switzerland, 646 p., 2007.
  • Sasi, H., and Ozay, S., “Investigation of Bio-Ecological Characteristics of European chub (Squalius cephalus L., 1758) in Akcay River”, Mugla Sitki Kocman University, BAP Project 12/88, Mugla, 100 p., 2014.
  • Slastenenko, E., “Fish Fauna in Black Sea Basin”, Et ve Balık Kurumu Umum Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 711 p., 1956.
  • Sasi, H. and Balık, S., “Age, growth and sex ratio of chub (Leuciscus cephalus L., 1758) in Topçam Dam Lake (Aydın, Turkey)”, Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 20, 503-515, 2003.
  • Unlu, E. and Balci, K., “Savur Cayı’nda Yaşayan Bazı Cyprinidae (Pisces) Eşeysel Olgunluk Yaşı, Yumurtlama Dönemi ve Yumurta Verimi Uzerine Bir Araştırma”, Ege Univ. Egitiminin 10. Yilinda Su Urunleri Sempozyumu, Izmir, pp. 347-356, 1991.
  • Yerli, S.V., Calışkan, M. and Canbolat, A.F., “Cıldır Gölü (Ardahan)’ndeki Leuciscus cephalus’un büyüme ölçütleri üzerine incelemeler”, Turkish Journal of Zoology, 23, 271 278, 1999.
  • Kalkan, E., Yilmaz, M. and Erdemli, A.U., (2005). Some biological properties of the Leuciscus cephalus (L., 1758) population living in Karakaya Dam Lake in Malatya (Turkey). Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 29, 49-58.
  • Koc, H.T., Erdogan, Z., Tinkci, M. and Treer, T., “Age, growth and reproductive characteristics of chub, Leuciscus cephalus (L., 1758) in the İkizcetepeler Dam Lake (Balıkesir), Turkey”, Journal of Applied Ichthyology, 23, 19-24, 2007.
  • Bostancı, D. and Polat, N., (2009). Age Determination and Some Population Characteristics of Chub (Squalius cephalus L., 1758) in the Camlıdere Dam Lake (Ankara, Turkey). Turkish Journal of Science & Technology, 4,1, 25-30.
  • Innal, D., “Population Structures and Some Growth Properties of Three Cyprinid Species [Squalius cephalus (Linnaeus, 1758); Tinca tinca (Linnaeus, 1758) and Alburnus escherichii Steindachner, 1897] Living in Camkoru Pond (Ankara-Turkey”, Kafkas Univ Vet Fak Der.,16 (Suppl-B), 297-304, 2010.
  • Treer, T., Habekovic, D., Safner, R., Kolak, A. and Anicic, I., “Length-mass relationship in chub (Leuciscus cephalus) from five Croatian Rivers”, Agriculturae Conspectus Scientificus, 64, 137-142, 1999.
  • Markovic, G., Simic, V., Ostojic, A. and Simic, S., “The diet of Leuciscus cephalus L. in the reservoir Medjuvrsje (Western Morava, Serbia)”, Acta Agriculturae Serbica, 8, 75-81, 2003.
  • Raikova-Petrova, G., Hamwi, N. and Petrov, I., “Spawning, Sex Ratio and Relationship between Fecundity, Length, Weight and Age of Chub (Squalius cephalus L., 1758) in the Middle Stream of Iskar River (Bulgaria)”, Acta Zool. Bulg., 64,2, 191-197, 2012.
  • Anıl, N., Nizamoğlu, M. ve Doğruer, Y., “Balıklarda Grading Sisteminin Geliştirilmesi ve Kalite Kontrolünün Tespiti Üzerinde Çalışmaları”, S. Ü. Vet. Fak. Derg. 4 (1), 238-249, 1989.
  • Ozdemir, N. ve Temizer, A., “Çıldır Gölünde Yaşayan Sazanların (Cyprinus carpio L. 1758) Et Verimi İle İlgili Bir Araştırma”, Fırat Üniv. XI. Ulusal Biyoloji Kongresi, Elazığ, pp. 175-178, 1992.
  • Celikkale, M. S., Kültür Sazanlarında çeşitli organların toplam vücut ağırlığındaki oranları, yenilebilir kısmın miktarı ve diğer ekonomik içsu balıkları ve tarım hayvanları ile karşılaştırılması, TÜBİTAK IV. Bilim Kong. Veteriner ve Hay. Araşt. Grub. Teb., Tübitak Yayın No: 389, V.H.A.G. Seri No: 10, Ankara, 1978.
  • Ozdemir, N., “Elazığ-Hazar Gölü’nde Yaşayan Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843)’nın Et Verimi İle İlgili Özellikleri”, E. Ü. Faculty of Science Journal Series B, Suppl., 2, 149-161, 1983.
  • Sasi, H., “Güney Ege Bölgesi’ndeki Tatlısu Kefalinin (Leuciscus cephalus L. 1758) Et Verimi İle İlgili Özellikler”, Istanbul Üniv., Su Ürünleri Dergisi, 17, 1-7, 2004.
  • Sasi, H., “Güney Ege Bölgesi’ndeki Topcam Baraj Gölü’nde Yaşayan Siraz Balığının (Capoeta bergamae Karaman, 1969) Et Veriminin Belirlenmesi”, Ege Üniv., Su Ürünleri Dergisi, 26,1, 35-38, 2009.
  • Lagler, K.F., Freshwater Fishery Biology. W.M.C. Brown Company, Iowa, USA, 1956.
  • Ekingen, G. ve Polat, N., “Age Determination and Length-Weigth Relations of Capoeta capoeta umbla (Heckel) in Lake Keban”, Doğa Tr. J. of Zooloji Der., 11,1 : 5-15, 1987.
  • Gulyavuz, H. ve Altınkurt, A., Besin İşleme Teknolojisi. M.E.B. Basımevi, İstanbul, 320 p., 1991.
  • Aras, S., Yanar, M. and Bircan, R., Karasu Irmağı’nda Yaşayan Capoeta capoeta umbla (Heckel,1843)’nın Et Verimi ile Çeşitli Vücut Organları Arasındaki İlişkiler, Atatürk üniversitesi, Ziraat Fak., Erzurum, pp. 106-115, 1992.
  • Alpbaz, A. G. ve Hoşsucu, H., “Gölmarmara Sazanı (Cyprinus carpio L.) ve Aynalı Sazan (Cyprinus carpio L. var: Royal)’ın Ege Bölgesi Kültür Koşullarında Verim Özellikleri Üzerinde Araştırmalar”, Doğa Bil. Der., Seri: D, 4 (3), 1980.
  • Ikiz, R., Gülyavuz, H. ve Küçük, F., Aksu Çayı’ndaki Yılan Balıklarının (Anguilla anguilla L., 1758) Etlerinin Kimyasal Yapısı Üzerine Bir Araştırma, Tr. J. of Zoology, 171-175, 1994.

BÜYÜK MENDERES HAVZASI AKÇAY’IN ÜST KISMINDAKİ TATLISU KEFALİ, Squalius cephalus (L., 1758) ET VERİMLİLİĞİ ÖZELLİKLERİ (TÜRKİYE)

Yıl 2018, Cilt: 4 Sayı: 1, 1 - 4, 27.06.2018
https://doi.org/10.22531/muglajsci.346772

Öz

Bu çalışmada Güney Ege
Bölgesi’nde Büyük Menderes havzasındaki Akçay’ın üst kısımlarından yakalanan
153 adet tatlısu kefali (Squalius cephalus)’nin et verimliliği ile çeşitli
vücut organları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu tür yörede ekonomik öneme
sahiptir. Yapılan araştırma sonucunda, yüzdelik olarak ortalama baş ağırlığı
oranı %16.00; iç organların ağırlığı %9.90; yüzgeç ağırlığı %6.30 ve et
randımanı %67.10 olarak bulunmuştur. Tatlısu kefali populasyonunun I-VII
yaşları arasındaki et verimliliği, yüzde olarak sırasıyla 64.44; 66.86; 70.63;
71.73; 71.31; 71.01 ve 67.60 olarak belirlenmiştir. Buna göre, yaş arttıkça et
randımanın da arttığı görülmektedir. 
Balıkların eşeysel olgunluğa eriştikten sonra 16.20 cm’ye ulaştıktan
sonra yakalanması önerilebilir. Çalışma sonuçları bu nehirde  yakalanan balıkların et verimliliğinin  V. yaşından sonra  arttığını göstermiştir.

Kaynakça

  • Geldiay, R. and Balık, S., Türkiye Tatlısu Balıkları, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın No: 46, II. Baskı, İzmir, 532 p., 1996.
  • Kottelat, M. and Freyhof, J., Handbook of European Freshwater Fishes, The World Conservation Union (IUCN), Switzerland, 646 p., 2007.
  • Sasi, H., and Ozay, S., “Investigation of Bio-Ecological Characteristics of European chub (Squalius cephalus L., 1758) in Akcay River”, Mugla Sitki Kocman University, BAP Project 12/88, Mugla, 100 p., 2014.
  • Slastenenko, E., “Fish Fauna in Black Sea Basin”, Et ve Balık Kurumu Umum Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 711 p., 1956.
  • Sasi, H. and Balık, S., “Age, growth and sex ratio of chub (Leuciscus cephalus L., 1758) in Topçam Dam Lake (Aydın, Turkey)”, Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 20, 503-515, 2003.
  • Unlu, E. and Balci, K., “Savur Cayı’nda Yaşayan Bazı Cyprinidae (Pisces) Eşeysel Olgunluk Yaşı, Yumurtlama Dönemi ve Yumurta Verimi Uzerine Bir Araştırma”, Ege Univ. Egitiminin 10. Yilinda Su Urunleri Sempozyumu, Izmir, pp. 347-356, 1991.
  • Yerli, S.V., Calışkan, M. and Canbolat, A.F., “Cıldır Gölü (Ardahan)’ndeki Leuciscus cephalus’un büyüme ölçütleri üzerine incelemeler”, Turkish Journal of Zoology, 23, 271 278, 1999.
  • Kalkan, E., Yilmaz, M. and Erdemli, A.U., (2005). Some biological properties of the Leuciscus cephalus (L., 1758) population living in Karakaya Dam Lake in Malatya (Turkey). Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 29, 49-58.
  • Koc, H.T., Erdogan, Z., Tinkci, M. and Treer, T., “Age, growth and reproductive characteristics of chub, Leuciscus cephalus (L., 1758) in the İkizcetepeler Dam Lake (Balıkesir), Turkey”, Journal of Applied Ichthyology, 23, 19-24, 2007.
  • Bostancı, D. and Polat, N., (2009). Age Determination and Some Population Characteristics of Chub (Squalius cephalus L., 1758) in the Camlıdere Dam Lake (Ankara, Turkey). Turkish Journal of Science & Technology, 4,1, 25-30.
  • Innal, D., “Population Structures and Some Growth Properties of Three Cyprinid Species [Squalius cephalus (Linnaeus, 1758); Tinca tinca (Linnaeus, 1758) and Alburnus escherichii Steindachner, 1897] Living in Camkoru Pond (Ankara-Turkey”, Kafkas Univ Vet Fak Der.,16 (Suppl-B), 297-304, 2010.
  • Treer, T., Habekovic, D., Safner, R., Kolak, A. and Anicic, I., “Length-mass relationship in chub (Leuciscus cephalus) from five Croatian Rivers”, Agriculturae Conspectus Scientificus, 64, 137-142, 1999.
  • Markovic, G., Simic, V., Ostojic, A. and Simic, S., “The diet of Leuciscus cephalus L. in the reservoir Medjuvrsje (Western Morava, Serbia)”, Acta Agriculturae Serbica, 8, 75-81, 2003.
  • Raikova-Petrova, G., Hamwi, N. and Petrov, I., “Spawning, Sex Ratio and Relationship between Fecundity, Length, Weight and Age of Chub (Squalius cephalus L., 1758) in the Middle Stream of Iskar River (Bulgaria)”, Acta Zool. Bulg., 64,2, 191-197, 2012.
  • Anıl, N., Nizamoğlu, M. ve Doğruer, Y., “Balıklarda Grading Sisteminin Geliştirilmesi ve Kalite Kontrolünün Tespiti Üzerinde Çalışmaları”, S. Ü. Vet. Fak. Derg. 4 (1), 238-249, 1989.
  • Ozdemir, N. ve Temizer, A., “Çıldır Gölünde Yaşayan Sazanların (Cyprinus carpio L. 1758) Et Verimi İle İlgili Bir Araştırma”, Fırat Üniv. XI. Ulusal Biyoloji Kongresi, Elazığ, pp. 175-178, 1992.
  • Celikkale, M. S., Kültür Sazanlarında çeşitli organların toplam vücut ağırlığındaki oranları, yenilebilir kısmın miktarı ve diğer ekonomik içsu balıkları ve tarım hayvanları ile karşılaştırılması, TÜBİTAK IV. Bilim Kong. Veteriner ve Hay. Araşt. Grub. Teb., Tübitak Yayın No: 389, V.H.A.G. Seri No: 10, Ankara, 1978.
  • Ozdemir, N., “Elazığ-Hazar Gölü’nde Yaşayan Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843)’nın Et Verimi İle İlgili Özellikleri”, E. Ü. Faculty of Science Journal Series B, Suppl., 2, 149-161, 1983.
  • Sasi, H., “Güney Ege Bölgesi’ndeki Tatlısu Kefalinin (Leuciscus cephalus L. 1758) Et Verimi İle İlgili Özellikler”, Istanbul Üniv., Su Ürünleri Dergisi, 17, 1-7, 2004.
  • Sasi, H., “Güney Ege Bölgesi’ndeki Topcam Baraj Gölü’nde Yaşayan Siraz Balığının (Capoeta bergamae Karaman, 1969) Et Veriminin Belirlenmesi”, Ege Üniv., Su Ürünleri Dergisi, 26,1, 35-38, 2009.
  • Lagler, K.F., Freshwater Fishery Biology. W.M.C. Brown Company, Iowa, USA, 1956.
  • Ekingen, G. ve Polat, N., “Age Determination and Length-Weigth Relations of Capoeta capoeta umbla (Heckel) in Lake Keban”, Doğa Tr. J. of Zooloji Der., 11,1 : 5-15, 1987.
  • Gulyavuz, H. ve Altınkurt, A., Besin İşleme Teknolojisi. M.E.B. Basımevi, İstanbul, 320 p., 1991.
  • Aras, S., Yanar, M. and Bircan, R., Karasu Irmağı’nda Yaşayan Capoeta capoeta umbla (Heckel,1843)’nın Et Verimi ile Çeşitli Vücut Organları Arasındaki İlişkiler, Atatürk üniversitesi, Ziraat Fak., Erzurum, pp. 106-115, 1992.
  • Alpbaz, A. G. ve Hoşsucu, H., “Gölmarmara Sazanı (Cyprinus carpio L.) ve Aynalı Sazan (Cyprinus carpio L. var: Royal)’ın Ege Bölgesi Kültür Koşullarında Verim Özellikleri Üzerinde Araştırmalar”, Doğa Bil. Der., Seri: D, 4 (3), 1980.
  • Ikiz, R., Gülyavuz, H. ve Küçük, F., Aksu Çayı’ndaki Yılan Balıklarının (Anguilla anguilla L., 1758) Etlerinin Kimyasal Yapısı Üzerine Bir Araştırma, Tr. J. of Zoology, 171-175, 1994.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Huseyin Sasi 0000-0003-2734-3671

Mohammed Saidu 0000-0001-7338-2693

Yayımlanma Tarihi 27 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sasi, H., & Saidu, M. (2018). CHARACTERISTICS OF MEAT PRODUCTIIVITY OF CHUB, SQUALIUS CEPHALUS (L., 1758) FROM UPPER AKCAY RIVER, BUYUK MENDERES BASIN (TURKEY). Mugla Journal of Science and Technology, 4(1), 1-4. https://doi.org/10.22531/muglajsci.346772
AMA Sasi H, Saidu M. CHARACTERISTICS OF MEAT PRODUCTIIVITY OF CHUB, SQUALIUS CEPHALUS (L., 1758) FROM UPPER AKCAY RIVER, BUYUK MENDERES BASIN (TURKEY). MJST. Haziran 2018;4(1):1-4. doi:10.22531/muglajsci.346772
Chicago Sasi, Huseyin, ve Mohammed Saidu. “CHARACTERISTICS OF MEAT PRODUCTIIVITY OF CHUB, SQUALIUS CEPHALUS (L., 1758) FROM UPPER AKCAY RIVER, BUYUK MENDERES BASIN (TURKEY)”. Mugla Journal of Science and Technology 4, sy. 1 (Haziran 2018): 1-4. https://doi.org/10.22531/muglajsci.346772.
EndNote Sasi H, Saidu M (01 Haziran 2018) CHARACTERISTICS OF MEAT PRODUCTIIVITY OF CHUB, SQUALIUS CEPHALUS (L., 1758) FROM UPPER AKCAY RIVER, BUYUK MENDERES BASIN (TURKEY). Mugla Journal of Science and Technology 4 1 1–4.
IEEE H. Sasi ve M. Saidu, “CHARACTERISTICS OF MEAT PRODUCTIIVITY OF CHUB, SQUALIUS CEPHALUS (L., 1758) FROM UPPER AKCAY RIVER, BUYUK MENDERES BASIN (TURKEY)”, MJST, c. 4, sy. 1, ss. 1–4, 2018, doi: 10.22531/muglajsci.346772.
ISNAD Sasi, Huseyin - Saidu, Mohammed. “CHARACTERISTICS OF MEAT PRODUCTIIVITY OF CHUB, SQUALIUS CEPHALUS (L., 1758) FROM UPPER AKCAY RIVER, BUYUK MENDERES BASIN (TURKEY)”. Mugla Journal of Science and Technology 4/1 (Haziran 2018), 1-4. https://doi.org/10.22531/muglajsci.346772.
JAMA Sasi H, Saidu M. CHARACTERISTICS OF MEAT PRODUCTIIVITY OF CHUB, SQUALIUS CEPHALUS (L., 1758) FROM UPPER AKCAY RIVER, BUYUK MENDERES BASIN (TURKEY). MJST. 2018;4:1–4.
MLA Sasi, Huseyin ve Mohammed Saidu. “CHARACTERISTICS OF MEAT PRODUCTIIVITY OF CHUB, SQUALIUS CEPHALUS (L., 1758) FROM UPPER AKCAY RIVER, BUYUK MENDERES BASIN (TURKEY)”. Mugla Journal of Science and Technology, c. 4, sy. 1, 2018, ss. 1-4, doi:10.22531/muglajsci.346772.
Vancouver Sasi H, Saidu M. CHARACTERISTICS OF MEAT PRODUCTIIVITY OF CHUB, SQUALIUS CEPHALUS (L., 1758) FROM UPPER AKCAY RIVER, BUYUK MENDERES BASIN (TURKEY). MJST. 2018;4(1):1-4.

5975f2e33b6ce.png
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilimleri ve Teknoloji Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.