Çeviri
BibTex RIS Kaynak Göster

SENTİMENTALİZM’DEN GERÇEK DUYGUYA

Yıl 2012, Cilt: 9 Sayı: 33-34, 33 - 37, 15.12.2012

Öz

Prufrock ve The Sacred Wood; edebiyat tarihinin en büyük modernisti T.S. Eliot’ın paradoksunu anlamamızı sağlar. Çünkü kendisi aynı zamanda en büyük “modern” muhafazakârdır. 19. yy. edebiyatını bir kalemde silmiş ve şiirde serbest nazım, yabancılaşma ve deneyselliği baş-latmış bu adam aynı zamanda 1928’lerde kendisini “edebiyatta klasikçi, politikada kralcı, dinsel inanışta Anglo-katolik” olarak tanımlayan kişi-dir. Görünürdeki bu paradoks, onun politik ve sosyal bir düşünür olarak öneminin ipuçlarını verir bize. Eliot’a göre muhafazakârlık projesi ancak parçalanmışlık, sapkınlık ve inançsızlığın hüküm sürdüğü bir devirde anlam kazanır. Dolayısıyla muhafazakârlık modern bir duruma işaret eder ve bir çeşit modernizm’dir, etkili oluşunun sırrı buradadır. Eliot, aklı geç-mişte takılı kalmış nostaljiyle – ki bu modern sentimentalizmin bir başka türüdür— bize modern dünyada ayakta kalmamızı sağlayacak cesaret ve vizyonu verecek olan hakiki gelenek arasında bir ayrım yapar.

Kaynakça

  • Bu yazı Roger Scruton’ın “Muhafazakâr Mürşit” başlıklı makalesinden düzenlenerek alınmıştır. Bkz. “T.S. Eliot as Conservative Mentor,” The Intercollegiate Review, Fall 2003/Spring 2004, ss. 44-54.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Siyaset Bilimi
Bölüm Yorum ve Değerlendirme
Yazarlar

Roger Scruton Bu kişi benim

Çevirmenler

Eda Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 33-34

Kaynak Göster

APA Scruton, R. (2012). SENTİMENTALİZM’DEN GERÇEK DUYGUYA (E. Yıldız, çev.). Muhafazakar Düşünce Dergisi, 9(33-34), 33-37.

Muhafazakar Düşünce Dergisi